Mobilā versija
+0.1°C
Diāna, Dina, Dins
Piektdiena, 24. februāris, 2017
29. septembris, 2015
Drukāt

Graudu barība mājlopiem. Kā pareizi pagatavot?

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Ilustratīvs foto

Audzējam auzas, kviešus un miežus. Kā no šiem graudaugiem pareizi pagatavot lopbarības miltus nobarojamām cūkām, slaucamām govīm un jaunlopiem? Kuri mikroelementi jāpievieno? ZAIGA KĀRSAVAS NOVADĀ

Cūkkopības speciālists, vācu firmas “Ahrhoff” reģionālais pārstāvis Baltijā Dzintars Veide skaidro, ka ar graudaugu miltiem vien cūkām nevar nodrošināt sabalansētu barības devu. Ēdienkartē papildus jāiekļauj proteīns un minerālvielas. Barības proteīns dzīvniekiem nepieciešams ķermeņa olbaltumvielu un citu produktu veidošanai, bet minerālvielas – audu struktūras veidošanai, bioloģisko procesu regulēšanai. Cūku ēdināšanā svarīgs ir kalcijs, fosfors, magnijs, nātrijs, varš un citi elementi. Katram no tiem ir sava nozīme, un minerālvielu deficīta gadījumā rodas vielmaiņas traucējumi.

Lai nodrošinātu vajadzīgo minerālvielu devu, ieteicams izmantot kādu no kompleksajām minerālvielu piedevām nobarojamajām cūkām, piemēram, “Ahrhoff” ražoto F A5 Z (satur piecas aminoskābes un Z enzīmu labākai barības vielu izmantošanai). Diennaktī spēkbarības maisījumam var pievienot vidēji 3% šā minerālvielu kompleksa. Tas nopērkams 25 kg fasējumā, cena – 1,53 eiro kilogramā.

Lai nodrošinātu proteīnu, der pievienot vai nu soju (7–14%), rapša spraukumus (14%), vai pupas un zirņus (15–20%).

– Nav ieteicams cūkām izbarot tikai pupas un zirņus, turklāt pākšaugi satur dažus alkaloīdus un glikozīdus. Lai uzlabotu garšu, barībai der pievienot soju vai rapša spraukumus. Protams, viss atkarīgs no audzēšanas mērķa. Ja strādā ar ekoloģiskām lauksaimniecības metodēm, cūkas var ēdināt 7–8 mēnešus ar zirņiem un pupām. Dzīvnieki mazāk ēdīs, lēnāk augs, bet gaļa būs cauraugusi, garšīga un dārga. Ekonomiski izdevīgāk ir barot intensīvi un kaut sešu mēnešu vecumā, kad tās sasniegušas 110–115 kg dzīvsvarā, – stāsta Dzintars Veide.

Speciālists neiesaka nobarojamām cūkām dot auzas, jo mūsu klimata apstākļos nevar iegūt nobriedušus graudus, turklāt auzas ir enerģētiski mazāk vērtīgas nekā citi graudaugi. Labāk izmantot miežus un kviešus (1 : 1). Tie spēkbarības maisījuma gatavošanai jāsamaļ vidēji rupji (2–3 mm). Pārāk smalku malumu cūkas negrib ēst.

– Izēdinot graudus, liellopus var nodrošināt ar enerģiju un cieti. Papildus noteikti jādod minerālvielas un vitamīni. No makroelementiem svarīgs ir kalcijs, fosfors, nātrijs, no mikroelementiem – cinks, varš, selēns, mangāns, jods, dzelzs. Tāpat vajadzīgs A, D, E vitamīns, augstražīgām govīm – arī B grupas vitamīni, – skaidro LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja Silvija Dreijere.

Pēc LLKC vecākās speciālistes lopkopībā Ziedītes Bimšteines teiktā, ieteicams graudu maisījums, kurā ir 40% miežu, 40% kviešu, 20% auzu. Ēdinot pašaudzētus graudus, govīm papildus dod minerālbarību, lai stiprinātu dzīvnieku imunitāti.

Graudaugu attiecību parasti variē atkarībā no rupjās lopbarības analīžu rezultātiem. Ja lopbarībā nav pietiekami daudz proteīna, barības devā vajag pārsvarā iekļaut kviešus. Ja skābbarība ir ļoti laba (Latvijā gan reti kuram saimniekam izdodas sagatavot teicamas kvalitātes skābbarību), ieteicams izēdināt arī auzas, jo tajās ir vairāk kokšķiedras. Savukārt, ja nepieciešama enerģētiski spēcīgāka barība, tajā liek mazāk auzu, bet vairāk miežu un kviešu.

Nevienam no šiem graudaugiem nav nekādu ierobežojumu jaunlopu ēdināšanā. Barībā graudus var jaukt vienādās daļās (1 : 1 : 1).

Pievienot komentāru

Slimība pārvarēta, atveseļojamies. ES vērtē Latvijas ekonomiku (1)Latvija pēdējos gados pieredzējusi vāju ekonomikas izaugsmi, ekonomiskās nenoteiktības un ES fondu krituma dēļ, bet īstermiņa prognozes ir pozitīvākas, teikts Eiropas Komisijas vērtējumā par finansiālo, ekonomisko un sociālo situāciju dalībvalstīs.
Putnu gripas dēļ Vītiņu pagastā saimnieki bažījas par cāļiem (1)Visām vistām un zosīm jāiztur trīs mēnešu ieslodzījums
Cenas noteic turīgākie: Zemgalē un Latgalē zeme dārgāka (1)Lauksaimniecībā izmantojamai zemei cenas noteic turīgākie zemnieki
Pasaulē
Pieaug saražotā siera un biezpiena apjoms; mocarellai - uzvaras gājiensSaskaņā ar provizoriskajām aplēsēm, pērn Latvijā saražotas 41 500 tonnas siera un biezpiena, kas ir 7,5% pieaugums salīdzinājumā ar 38 600 tonnām
Draugiem Facebook Twitter Google+