Uncategorized

Kur var samalt graudus?0

Foto – LETA

“Kur var samalt pašaudzētos graudus putraimos (arī mannas putraimos) un miltos?” J. SILIŅŠ

SIA “Dzirnavas-K” (Kocēnu novada Dikļu pagastā, mob. tālr. 26522032) pieņem graudus malšanai, ja to daudzums ir vismaz 100 kilogramu. Kviešus iespējams samalt trijās šķirās un klijās. Pakalpojuma cena – 8 eiro par 100 kilogramiem. Par graudu tīrīšanu papildus jāmaksā 1 eiro (tas ir, 9 eiro/100 kg). Miežu un kviešu malšana putraimos (rupjos un smalkos) caur diviem sietiem maksā 6 eiro par 100 kg.

• Zemnieku saimniecībā “Jumpravdzirnavas” (Limbažu novada Limbažu pagastā, mob. tālr. 29288688) tonnu pārtikas graudu rupja maluma miltos samaļ vidēji par 50 eiro. Miežu un kviešu putraimu, kā arī grūbu sagatavošana maksā aptuveni 70 eiro par tonnu. Minimālais graudu daudzums – 200 kilogramu.

• Īvandes ūdensdzirnavās (Kuldīgas novada Īvandes pagastā, mob. tālr. 29937459) kviešu graudus iespējams samalt bīdeļmiltos par 8 eiro, rudzus – rupjos miltos (rupjmaizes cepšanai) par 3,50 eiro, bet lopbarībai par 1 eiro/100 kg. Miežu un kviešu putraimu (arī mannas) sagatavošana maksā 5,50 eiro par 100 kilogramiem.

• AS ”Dobeles dzirnavnieks” iepirkumu vadītāja Ineta Kārkla stāsta, ka Latvijā zemnieki audzē elites, A un B grupas kviešu šķirnes, kas pamatā paredzētas pārtikai. Mannas putraimu gatavošanai izmantojamas vismaz A grupas šķirnes. No vietējām patlaban ražošanā ir divas Stendē izveidotās šķirnes ‘Fredis’ un ‘Edvins’, un abu šķirņu graudu kvalitāte parasti atbilst pārtikas graudu standartam (maizes cepšanai). Mannas iznākums ir atkarīgs no saules daudzuma ražas gadā. Jo stiklaināki graudi, jo vairāk un labāku mannu var atšķirot. Pārstrādājot kviešus mannas putraimos, kvalitāte atkarīga arī no apstrādes procesa (cik un kāda veida sieti – vēju šķirotāji – dzirnavās uzstādīti).

Saistītie raksti
LA.lv