Mobilā versija
+0.2°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
24. janvāris, 2013
Drukāt

Gribu vairāk uzzināt par sniega zirņiem

sniegazirni23

“Lūdzu, pastāstiet par sniega zirņiem! Kas tie tādi ir?” 
A. Jurēviča Rīgā


 

 

Dārza zirņus iedala lobāmajos un cukurzirņos, Latvijā audzē gan vienus, gan otrus.

Lobāmos (piemēram, šķirnes ‘Cud Kelvedonu’, ‘Gloriosa’, ‘Kelvedon Wonder’, ‘Lincoln’, ‘Progress Nr. 9’, ‘Rani’, ‘Telefon’ un citas) ēd bez pākstīm – tikai apaļās vai šķautņainās sēklas. Šķirnes ar gludām sēklām (tajās daudz cietes) vairāk piemērotas zupu un biezeņu gatavošanai. Šķautņainajiem jeb puscukurzirņiem raksturīga salda garša (sēklās ir 6 – 9 % cukura), tādēļ tautā tos dēvē par cukurzirņiem un jaunās, nepāraugušās sēklas nereti ēd svaigas. Patiesībā vārds cukurzirņi nav attiecināms uz garšas īpašībām…

Cukurzirņi un deserta cukurzirņi domāti patēriņam ar visām pākstīm, jo tajās neveidojas pergamentveida slānis. Tāpēc atšķirībā no lobāmajiem izmanto jaunās, neienākušās pākstis, neizlobot sēklas. Ēd svaigā veidā, var arī vārīt vai sautēt.

Ir izveidots ļoti daudz cukurzirņu šķirņu ar ēdamām pākstīm (piemēram, ‘Ambrosia’, ‘Ilowiecki’, ‘Oregon Sugar Pod’, ‘Sugar Bon’ un citas).

Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta Zirņu selekcijas grupas vadītāja Skaidrīte Būmane skaidro, ka angļu valodā šiem zirņiem dažādās nozarēs ir atšķirīgi nosaukumi: lauksaimniecībā – cukurzirņi (sugar snap); kulinārijā – medus zirņi (honey peas); pārtikas rūpniecībā – ēdamie zirņi, ēdamo pākšu zirņi, cukurzirņi (edible peas, edible podded peas, sugar peas). Ir arī sniega zirņi (snow peas) un strupie zirņi (snap peas), kam ēdamas ir visas veģetatīvās daļas – ne vien pākstis, bet arī dzinumi, lapas, ziedi.

Sniega zirņiem (Pisum sativum var. macrocarpon) pākstis ir izteikti plakanas un ar ļoti mazām sēklām. Sniega zirņos ir augsts A un C vitamīnu saturs. Plaši pazīstamas šķirnes ‘Dwarf Grey Sugar’, ‘Mammoth Melting’, ‘Mammoth Melting Sugar’, ‘Oregon Giant’, ‘Oregon Sugar Pod Nr.2’, ‘Snowbird’, ‘Snowflake’, ‘Sumo’ un citas. Ķīniešu virtuvē šo zirņu dzinumus izmanto gan siltajos, gan aukstajos ēdienos (salātos). 
CukurzirniAmish

Strupie zirņi (Pisum sativum var. saccharatum) iegūti, krustojot dārza zirņus ar sniega zirņiem. Pie šīs cukurzirņu apakšgrupas pieder šķirnes ‘Amish Snap’, ‘Cascadia’, ‘Sugar Bon’, ‘Honey Pod’, ‘Super Sugar Snap’ un citas. Atšķirībā no sniega zirņiem strupajiem ir izteikti apaļas vai ovālas pākstis, ko ievāc un lieto tad, kad ienākušās sēklas.

Arī audzējot uz palodzes, var iegūt saldus, garšīgus dzinumus, kas labi noder pie dažādiem ēdieniem. Šim nolūkam piemērotas agrās cukurzirņu (īpaši sniega zirņu) šķirnes. Pirms sējas zirņus izmērcē ūdenī, līdz sēklas piebriedušas divtik lielas. Traukā iepilda substrātu aptuveni 5 cm biezā slānī, sēj sēklas, tad uzber 1 cm biezu augsnes kārtiņu un samitrina. Sējumu nosedz ar melno plēvi vai samitrinātu papīru (pārsegumā jābūt caurumiņiem ventilācijai). Trauku noliek tumšā, siltā vietā. Tiklīdz parādās dīgsti, segumu noņem un zirņus novieto gaismā. Dzinumiem ļauj augt līdz 15 cm garumam, tad tos nogriež un apēd.

SIA “Kurzemes sēklas” firmas veikalos pašlaik var iegādāties cukurzirņu ‘Sugar Bon’ sēklas, paciņā 15 g, maksā 31 santīmu.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+