Mobilā versija
+7.0°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
5. jūnijs, 2012
Drukāt

Groziņi
 no filo mīklas

Foto-Aija GeidaFoto-Aija Geida

Sastāvdaļas: 3 filo mīklas plāksnes, 2 ēdamkarotes baltmaizes drupaču, 4 ēdamkarotes kausēta sviesta, 1 ēdamkarote sasmalcinātu riekstu, 1 tējkarote cukura (saldajam variantam).

 

Saldajam pildījumam:

• 200 g mascarpone siera,

• 100 ml saldā krējuma,

• 1 ēdamkarote cukura,

• 150 g ogu.

Sāļajam pildījumam:

• 300 g biezpiena,

• 70 g skābā krējuma,

• zaļumi un sāls.

 

Kā gatavot?

Baltmaizes drupačas sajauc ar riekstiem un cukuru (ja gatavo sāļo variantu, cukuru neliek!), var pievienot arī nedaudz garš­vielu – maltu kardamonu vai kanēli. Ņem 3 filo mīklas plāksnes, katru pārziež ar izkausētu sviestu un pārkaisa ar drupaču maisījumu. Sagriež kvadrātiņos – tik lielos kā mafinu pannai, plus vēl, lai malas uzlokas uz augšu. Cep +180 °C temperatūrā 10 minūtes. Tad gatavo pildījumu: saldajam saputo saldo krējumu ar cukuru, iemaisot mascarpone krēmu un ogas, sāļajam – sajauc biezpienu ar krējumu un zaļumiem.

 

Filo mīkla

Sastāvdaļas:

• 500 g kviešu miltu,

• 1 tējkarote raki (baltā etiķa),

• 1 tējkarote olīveļļas,

• ½ citrona sula,

• 300 – 320 g karsta ūdens,

• milti rullēšanai.

Receptē būtisks ir karstais ūdens, svarīgi to izmantot tiešām karstu!

 

Divas metodes

Ja paredzēts mīklu rullēt ar makaronu gatavošanas mašīnu, sajauciet visas sastāvdaļas lielā bļodā, līdz tās turas kopā. Uz darba virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, mīciet ar rokām apmēram 15 – 20 minūtes, līdz masa kļūst mīksta, gluda un pakļaujas veidošanai. Tad ietiniet pārtikas plēvē un uz nakti ielieciet ledusskapī.

Lai iegūtu plāksnes konditorejas izstrādājumiem, nākamajā rītā izlaidiet filo caur makaronu gatavošanas mašīnu. Parasti šīm ierīcēm var regulēt mīklas biezumu no 1 līdz 10, no kuriem “1” ir biezākais.

Strādājot pakāpeniski samaziniet biezumu līdz “9”. Neizmantoto jeb atlikušo mīklu hermētiski noslēgtā iepakojumā var uzglabāt ledusskapī līdz pat 10 dienām.

Ja paredzēts mīklu rullēt ar rokām, ieberiet 375 gramus kviešu miltu lielā bļodā (atlikušie 125 grami paredzēti veltnēšanas procesam), vidū izveidojiet iedobumu un tajā ielejiet ūdeni (sākumā 300 gramu!) un etiķi. Pievienojiet olīveļļu un turpiniet maisīt. Ja nepieciešams, pielejiet vairāk ūdens, lai veidotos mīksta masa. Nolieciet mīklu uz miltiem pārkaisītas virsmas un mīciet ar rokām. Ja nepieciešams, rokas ieeļļojiet. Mīciet, līdz masa paliek mīksta, gluda un pakļaujas veidošanai, kā arī nelīp pie rokām (apmēram 15 – 20 minūtes).

Sadaliet mīklu 4 – 5 vienādās daļās un katru izrullējiet daudzmaz ovālā apmēram 30 – 40 cm platā slānī. Apkaisiet ar miltiem darba virsmu un mīklu, lai tā neliptu pie galda un ruļļa, un arī strādājot visu laiku gan mīklai, gan virsmai un arī rullim jābūt viegli pārkaisītam. Rullējiet ar vienmērīgu spiedienu, līdz mīkla ir vismaz 0,5 – 0,6 mm plāna.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+