Mobilā versija
-0.4°C
Renāte, Modrīte, Mudrīte
Otrdiena, 24. oktobris, 2017
10. decembris, 2014
Drukāt

Henna rotā, dziedina, vēsina

Foto - Marta PurmaleFoto - Marta Purmale

Meitenes izvēlas ziedus, tauriņus, putnus, bet pusaugu puikas – pūķus un skorpionus. Arvien biežāk lūdz uzzīmēt senās latviešu rakstu zīmes – auseklīti, Ūsiņa, Mārtiņa, Jāņa zīmi. Populāras joprojām ir tradicionālās mandalas un citi austrumnieciskie raksti. Ar dziļāku jēgu vai vienkārši tāpat, skaistumam, taču hennas zīmējumi jeb mendi (mehndi) gan to nēsātājam, gan māksliniekam sagādā prieku.

Tradīcija apzīmēt ķermeni ar hennu sakņojas Austrumu zemēs un Āfrikā – apgabalos, kur sastopams šis augs (latīniski Lawsonia inermis). Lai izaugtu hennas krūms, nepieciešams silts, sauss klimats un vējš. Šādi apstākļi ir Ziemeļāfrikā un Austrumāfrikā, Dienvidāzijas rietumu apgabalos, taču mūsdienās hennu kultivē arī Amerikā, Kalifornijā un Ziemeļaustrālijā.

Krāsa rodas no pigmenta hennas lapās. Tās novāc, izkaltē, pēc iespējas smalkāk samaļ un izsijā. Pulveri sajaucot ar dažādām sastāvdaļām – citrona sulu, cukuru un aromātiskajām eļļām–, izveido zobu pastai līdzīgu konsistenci. To izmanto ķermeņa apgleznošanai: uzklāj zīmējumu un ļauj nožūt.

Jo ilgāk hennas pastu notur uz miesas, jo tonis intensīvāks, taču ne tikai tas vien ir svarīgi. Kā novērojušas hennas mākslinieces Ieva Erdmane un Maija Liepa, ja cilvēks ir pozitīvi noskaņots un vesels, zīmējumi ir tumši un redzami ilgāku laiku. Turpretī, ja ir kāda slimība vai iekšējs konflikts – kaut izstiepies, krāsa neveidojas intensīva! “Toni ietekmē temperatūra, gaisa mitrums, ādas tips, proti, vai tā ir taukaina vai sausa. Sievietei – arī menstruālais cikls. Esam pat eksperimentējušas – viena un tā pati hennas tūbiņa, vienāds zīmējums, bet vienai tas ir tumšāks, otrai – gaišāks!” stāsta Ieva. Maija piebilst: bērniem mendi parasti veidojas īpaši piesātināti. Iespējams, tas tāpēc, ka mazie ir atvērti, pozitīvi noskaņoti, bet varbūt izskaidrojums meklējams bērna un pieaugušā vielmaiņas atšķirībās.

 

Pievienot komentāru

Kāpēc konjaku nav jāsilda plaukstās un kādi kokteiļi modē, stāsta slavens pazinējsKonjaka pazinējs Žans Mišels Košē: konjaku jau 150 gadus bauda kokteiļos un pirms lietošanas to nav nepieciešams sildīt plaukstās!
Draugiem Facebook Twitter Google+