Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
11. marts, 2013
Drukāt

Humīnvielas – dzīvie vitamīni

Foto - Ilva MisiņaFoto - Ilva Misiņa

Beverīnas novada Mūrmuižā SIA “Mikro & Makro” ražo videi un cilvēkiem draudzīgus humīnvielas saturošus augu mēslošanas līdzekļus. 2010. gadā ar Eiropas fondu atbalstu ir tapusi jauna ēka, kurā sezonas laikā notiek ražošana un fasēšana. 


Humīnvielu iegūšana un ietekme jau sen tiek pētīta un attīstīta visā pasaulē. Pirmās ziņas vēsta, ka 1786. gadā Vācijā Karls Francs Ahards atklājis šo vielu ietekmi uz augiem. Savukārt Krievijas zinātņu doktore Irina Perminova norādījusi, ka humīnvielas ir 21. gadsimta ķīmiķu izaicinājums, vērsts uz augsnes struktūras ilglaicīgu uzlabošanu, augu spēju pretoties nelabvēlīgu laika apstākļu ietekmei, slimībām, citu mēslošanas līdzekļu devu samazināšanu un ražas palielināšanu. Vēl viena ļoti nozīmīga humīnvielu īpašība ir spēja attīrīt un ielabot ar organiskām vielām vai naftas produktiem piesārņotas augsnes.

 

Izejviela – kūdra

Augu valstī tādi paši dzīves noteikumi kā cilvēkiem: ēst gribas, ēdam, taču nepieciešami arī vit­amīni. Tādēļ aktualitāte, ko novērtējuši gan zinātnieki, gan praktiķi, jo gads, jo lielāka kļūst humīnvielu saturošo augu mēslošanas līdzekļu izmantošana.

Latvijā tādus piedāvā SIA “Mikro & Makro”. “Humi Extra”, “Humi Plus” un “Kūdras eliksīrs”, kā jau nosaukums norāda, top no Latvijā pieejamās dabiskās izejvielas kūdras. Pasaulē līdzīgus preparātus ražo no brūnoglēm, akmeņoglēm u. c., kas ir krietni vecāki pēc sadalīšanās pakāpes, tātad arī galaprodukts ir mazāk bioloģiski aktīvs ar dabiskiem mikroorganismiem un fizioloģiski aktīvām vielām.

“Mēslojums, kam pamatā ir Latvijas kūdra, ir pilnīgi dabisks augu augšanas veicinātājs. Esam pirmie Latvijā, kas sāka šo produktu ražošanu,” apliecina “Mikro & Makro” vadītājas vietniece Dzintra Brokāne.

“Meklējumi un eksperimenti notiek jau vairāk nekā 10 gadus. Izmēģinājumus esam veikuši gan ar kartupeļiem, gan rapšiem, graudiem, tomātiem, gurķiem, istabas puķēm, dekoratīvajām un daudzām citām kultūrām. Un secinājumi ir viennozīmīgi pozitīvi – šie produkti paver jaunas iespējas gan lauksaimniekiem, gan mazdārziņu saimniekiem, katram, kas mīl augus un domā zaļi. Šo produktu vajag ļoti mazās devās, bet efektivitāte ir liela. Bez minerālmēslu lietošanas lauksaimniecībā, protams, neiztikt, bet humīnvielu lietošana ir lielisks veids, kā paaugstināt to izmantošanās efektivitāti,” viņa skaidro.

Tomēr joprojām vēl notiek arī zinātniskie eksperimenti, lai humīnvielas saturošo preparātu lietošanu pilnveidotu.

 

Pamatojas uz 
personisko pieredzi

Veikalos pieejamo augu mēslošanas līdzekļu klāsts patlaban ir ļoti plašs un no ļoti daudzām pasaules ražotājfirmām. Dzintra piekrīt, ka importa ražojumi dominē, tiem arī reklāma ir agresīvāka, savukārt dabiskos mēslošanas līdzekļus izvēlas vai nu tie, kuri jau izmēģinājuši un atzinuši efektivitāti, vai arī tie, kam interesē izaudzēt tomātu bez ķīmijas.

Viņa atzīst, ka arī pati, kaut gan pēc profesijas ir dārzniece agronome, vēl nesen nemaz tik daudz neesot zinājusi par šīm humīnvielām: “Sāku šeit strādāt pirms četriem gadiem un reizē eksperimentēt dzīvoklī ar trīs vienādām atraitnītēm.

Pirmais efekts bija pārsteidzošs. Vienu augu laistīju ar ūdeni, tas drīz vien kļuva vājāks, bet divas atraitnītes – ar kūdras eliksīra šķīdumu, un tās auga griezdamās. Tagad ik vasaru uz balkona ar pašas ražoto mēslojumu laistu puķes, un ziedi priecē līdz pat salam, jo augi humīnvielu ietekmē kļūst arī spēcīgāki un izturīgāki pret nelabvēlīgiem laika ap­stākļiem. Esmu novērojusi arī eksperimentu ar rapšu mēslošanu. Humīnvielas saņēmušais lauks izdalījās kā varena siena pret blakus esošo, ar humīnvielām nemēsloto. Tāpat šo produktu lietošana nodrošina lielāku ražu un eļļas daudzumu sēklās.”

 

Viedokļi

“Aloja Starkelsen” agronome Aiga Kraukle: “Konkrēti par “Mikro & Makro” produkciju neko nezinu. Kartupeļiem dažviet ir lietoti citi līdzīgi humīnvielas saturoši mēslojumi, taču par ļoti slavējamiem rezultātiem runāt nevar. Pieļauju, ka efekts ir, jo humīnvielas pēc teorijas aktivizē augšanas procesus un ātrāk atbrīvo visus augsnē mītošos mikroorganismus, taču redzējusi iedarbību neesmu. Diemžēl līdz šim vienīgais pierādījums ir skaisti fotoattēli vai daži nelieli izmēģinājuma lauciņi.”

 

Kooperatīva “Zaļais grozs” valdes priekšsēdētāja Ingrīda Vāvere: “Humīnvielas noteikti nerada zilus brīnumus. Es personiski savā bioloģiski sertificētā saimniecībā tās izmantoju siltumnīcā, komposta nogatavināšanā, kartupeļiem un graudiem pirms izsējas, vienīgi ražotas citā firmā. Pozitīvi rezultāti ir, jo faktiski šos preparātus jau var nosaukt arī par vitamīniem, kas tātad nostiprina auga imūnsistēmu, ļauj tam labāk pārciest laika apstākļu svārstības, ļauj bagātīgāk no augsnes izmantot barības vielas. Protams, ka tas viss atsaucas arī uz ražu, taču teikt, ka pozitīvais aspekts ir vienīgi no humīnvielām, es nevaru. Ir tikai stimulējošais efekts. Turklāt pēc pieredzes gribu teikt, ka jāuzmanās, šos preparātus pērkot, jo tie ir jāuzglabā noteiktā temperatūrā, citādi zaudē labās īpašības. Tādēļ noteikti jābrauc iegādāties pie ražotāja uz vietas, nevis jāņem no saulītē sasiluša veikala plaukta.”

 

Fakti

Humīnskābēm, kas ir humusvielu nozīmīgākā sastāvdaļa, piemīt šādas īpašības:

* spēja ilgstoši akumulēt augšanai nepieciešamās barības vielas un mikroelementus;

* spēja uzlabot barības apriti organismā;

* spēja augsnē regulēt augu barības vielu uzņemšanu;

* spēja aizsargāt no ārējās vides faktoriem un stiprināt augu un dzīvnieku organismus pret slimībām;

* uzlabot fotosintēzes produktivitāti un palielināt hlorofila daudzumu augos, no kā paaugstinās ražība un augu izturība;

* spēja efektīvi absorbēt kaitīgas vielas.

No Latvijas Universitātē veiktā pētījuma “Latvijas kūdras resursu izmantošanas iespēju attīstība: humusvielas un to funkcionālie atvasinājumi vides un agrotehnoloģijām”

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+