Mobilā versija
+5.7°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
11. novembris, 2013
Drukāt

Kā raitāk notīrīt kukurūzas vālītes

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Kā raitāk un kvalitatīvāk notīrīt kukurūzas vālītes? Ar nazi vai speciālajiem mehāniskajiem noņēmējiem?

Ja dārzā nogatavojušās vien dažas kukurūzas vālītes, droši vien nav grūti ar nazi noņemt tām graudus un pagatavot kaut ko garšīgu pusdienās. Bet ko darīt, ja novākti vairāki grozi? Tad tas ir laikietilpīgi, var iedzīvoties tulznās, turklāt gadās, ka nazis pasprūk, un roka pušu! Šajā eksperimentā mēģinājām trīs veidos no vālītēm notīrīt graudus – ar nazi, ar riņķveida noņēmēju un griezēju datorpeles formā.

Ar nazi


Ja iemanās, ar asu nazi var itin ātri nogriezt graudus. To dara virzienā no vālītes tievā gala uz resnāko (otrādi nesanāk). Spaini kukurūzas eksperimenta laikā ar nazi notīrīju divās stundās. Rokas gan beigtas un spēka vairs maz.

Secinājums – tas ir vīriešu darbs, sievietēm par smagu. Vairāk piemērots variants nelielām porcijām, nevis ziemas krājumu veidošanai.

Ar riņkveida griezēju


Iegādājoties šo riņķveida ierīci un noskatoties video pamācību, likās, ka ir iegādāts labs mehāniskais griezējs, ar kuru ātri un ērti varēs pieveikt vēl vienu spaini ar vālītēm. Realitāte izrādījās citādāka.

1. Griezējam ir ļoti mazs iekšējais diametrs, lielākās vālītes ar to nomizot nevar.

2. Jāpieliek liels spēks, lai no vālītes atdalītu graudus, tāpēc uzreiz skaidrs, ka plastmasas konstrukcija ilgākā laikā šādu apiešanos nevar izturēt…

3. Griezējam ir mazs rezervuārs, tajā nesaiet pat vienas vālītes graudi.

Lai tos izņemtu, katru reizi ierīce ir jāattaisa, bet kukurūzas sula ir lipīga un slidena, nākas griezēju mazgāt, lai varētu atvērt. Pa atveri, kura paredzēta graudu izkratīšanai, nekas nebirst, jo pielīp pie malām.

4. Ja vālīte nav perfekti apaļa, tai vienā pusē graudi paliek nenogriezti.

5. Ierīces naži ir ļoti asi: ja tie būtu iestiprināti stingrā statīvā, nevis plānā plastmasā, un būtu maināms iekšējais diametrs, šo griezēju varētu lietot.

Secinājums – ļoti neefektīva ierīce, nav vērts tādā ieguldīt naudu. Nebija pacietības pat spaini vālīšu ar šo griezēju nomizot: pēc pirmās stundas apnika to visu laiku attaisīt, mazgāt, ar nazi piepalīdzēt neregulāro un resno vālīšu apstrādē.

Ar datorpeli


Vēl vālīšu apstrādē izmēģināju griezēju, kas vairāk atgādina datorpeli, nevis ašu graudu atdalītāju. Reizēm izskats izrādās mānīgs!

1. Griezējs ir ļoti ass. Naži, kas atrodas tā galā, ir arī pietiekami gari, un, nedod Dievs, ja pirksts kādā brīdī patrāpās ceļā, var arī tā galu nošķērēt! Bērniem dot šo ierīci kategoriski nedrīkst!

2. Darboties ar šo ierīci ir ļoti ērti, kukurūzas vālīti zibenīgi var nomizot vajadzīgajā dziļumā, serde paliek tīra un gluda. Ar šo ražas spaini tiku galā pusstundā! Nogrieztos graudus ērti izkratīt, nekas nav jānoņem vai jāizjauc.

3. Griezēju viegli satvert, tas neizslīd no rokām, tikai ļoti jāsargā pirksti.

Vālīte satverama gar sāniem, nevis pie tievākā gala, citādi skāde ir liela (attēlā parādīts, kā nedrīkst turēt!). Eksperimenta laikā rādītājpirksts nejauši patrāpījās griezējam ceļā, trauma tik dziļa, ka asiņošanu ilgi nevarēju apturēt…

Secinājums – tiešām laba ierīce, ar kuru ātri, ērti un labi nomizot kukurūzas vālītes!

UZZIŅA


Kukurūzu ziemas krājumiem var saglabāt trijos veidos:


• sasaldējot, kas ir visērtākais variants, jo neprasa ilgu darbu, kukurūza paliek kraukšķīga un sulīga, to var ātri pagatavot, pievienojot zupām, mērcēm, sautējumiem;

• konservējot, kas prasa laiku un rūpību, jo lielā olbaltumvielu daudzuma un mazā skābju satura dēļ kukurūza, tāpat kā zaļie zirnīši, gaļa un zivis, mājas apstākļos jāsterilizē vairākas reizes vārīšanās temperatūrā. Tas nepieciešams drošības labad, jo pelējuma sēnīte, raugs un mikrobi iet bojā jau pirmās sterilizācijas laikā, bet tikai otrajā un reizēm pat trešajā reizē var iznīcināt dažādu mikroorganismu sporas, kas attīstās diennakts laikā pēc pirmās apstrādes. Rūpnieciski kukurūzu sterilizē autoklāvos ļoti augstā temperatūrā (apmēram +130 °C), ko mājas apstākļos grūti nodrošināt. Turklāt konservēšanas laikā kukurūzas graudi zaudē savu kraukšķīgumu;

• kaltējot +50 grādu temperatūrā speciālajā kastē vai uz siltas plīts – šādā gadījumā nav nepieciešams pat atdalīt graudus no vālītes. Process notiek diezgan ilgi – vismaz 3 diennaktis. Kad graudi izkaltuši, itin viegli tos izlobīt. Tikai jārēķinās, ka ziemā izmantošana arī prasīs laiku – vismaz diennakti šāda kukurūza jāmērcē aukstā ūdenī un pēc tam vēl diezgan ilgi jāvāra (zupā un sautējumā liek kopā ar burkāniem).

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+