Mobilā versija
+5.0°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
15. janvāris, 2014
Drukāt

Ideālo pannu meklējot

Publicitātes fotoPublicitātes foto

Šķiet, jebkura saimniece prot izvēlēties un atrast sev piemērotu pannu. Tomēr izrādās, ka no lielā piedāvājuma klāsta bieži vien apjūkam un izvēlētais modelis īsti neatbilst vēlamajam. Šoreiz nedaudz no ekspertu gudrībām, kas palīdzēs izvēlēties to, kas nepieciešams.

Materiāls


Bieži tieši materiāls un dažādie pannu pārklājumi ir tie, kas samulsina pircējus. Kas īpašs katram no populārākajiem materiāliem?

Čuguna panna – labi piemērojas dažādiem temperatūras režīmiem, izturīga, uz tās var cept dažādus produktus. Mīnuss – smaga.

Alumīnija panna – der visām plītīm, izņemot indukcijas plīti. Tai piemēroti tikai atsevišķi modeļi, kas papildināti ar papildus tērauda slāni. Tāpēc, izvēloties šo pannu, rūpīgi jāizlasa pamācība uz iepakojuma.

Metāla (dažādi metāla veidi) panna + plastmasas rokturi – lai gan šādi rokturi mēdz būt aprīkoti ar neslīdošu un nesakarstošu gumiju, šo pannu nevarēs izmantot cepeškrāsnī.

Pannas ar teflona un citiem līdzīgiem pārklājumiem – galvenais pluss: ēdiens nepiedeg. Tomēr jāņem vērā, ka pārklājums ir trausls, ēdienu drīkst apmaisīt un paņemt tikai ar koka vai speciāla materiāla lāpstiņu, bet mazgāt tikai atdzisušu ar maigu kopšanas līdzekli, kam nav pievienotas abrazīvas daļiņas.

Modelis


“Izvēloties pannu, noteikti jāņem vērā konkrētās plīts veids, sildriņķu daudzums un izmērs,” iesaka dizainers Džons Grejs. “Svarīgi, lai pannu būtu ērti satvert un novietot uz plīts virsmas un glabātavā.”

Līdzena pamatne – īpaši svarīgi, ja tiek lietota elektriskā plīts. Pat 1 mm atstarpe starp pannas dibenu un plīts virsmu samazina siltumapmaiņu par 25%. Tas nozīmē, ka jāgatavo būs ilgāk un tiks tērēts vairāk enerģijas.

Dubults vai daudzslāņains dibens – atšķirībā no vienslāņa pannām šādas pannas ir funkcionālākas, jo uzsilstot nedeformējas, bet atdziestot neizliecas (deformētā pannā ēdiens var piedegt, taukvielas sakrājas vienā pannas malā utt.).

Apaļa forma – lai gan pēdējā laikā iegādājamas arī kvadrātveida un ovālas pannas, apaļās ir visparocīgākās, tās arī vieglāk tīrīt un savietot ar katliņiem uz plīts virsmas vai uzglabājot.

Noderīgi sīkumi – lai saimniekot būtu ērti, svarīgi, lai pannai būtu parocīgs, neslīdošs un nesakarstošs rokturis, piemērots vāks, noapaļotas maliņas (lai būtu ērti noliet šķidrumu un nekas nenotecētu garām).

Kādam nolūkam 
nepieciešama


Cepšanai – ja plānots cept daudz un bieži, vislabākās būs čuguna vai nerūsošā tērauda pannas. Vēlams, lai līdztekus dubultajam dibenam un ērtam rokturim pannas iekšējā virsma būtu nedaudz poraina – tad taukvielas izkliedējas vienmērīgāk, ēdiens nepiedeg.

Sautēšanai – piemērota būs dziļāka panna ar lielāku diametru, lai ēdienu būtu vieglāk apmaisīt. Šai pannai svarīgs kvalitatīvs un labi pieguļošs vāks. Noteikti nepieciešams daudzslāņu pamats, lai ēdiens sasiltu vienmērīgi.

Vairākām funkcijām – daudzfunkcionalitāti nodrošina pretpiedegšanas pārklājums, laba ietilpība un vieglums. Visbiežāk šādam nolūkam izvēlas alumīnija modeli ar kādu no pretpiedegšanas pārklājumiem.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+