Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
18. maijs, 2015
Drukāt

Ideālu salātu meklējumos. Knifiņi, lai salāti nav ūdeņaini un sapļekuši

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida
Uzziņa

Zaļo lapu salātus var papildināt ar grauzdētiem riekstiem un sēkliņām, jo pat visvienkāršākie salāti tad iegūst bagātīgu garšas buķeti. Zaļumiem piestāv arī ogas un augļi – zemenes, jāņogas, bumbieri, āboli.

Salātu gatavošana ir atbildīgs darbs. Taču kāpēc vienai saimniecei tie izdodas kraukšķīgi un apetītlīgi, savukārt citai – ūdeņaini un sapļekuši? Lai zaļumi būtu ne tikai garšīgi, bet arī izskatīgi, jāzina daži knifiņi.

Ar rokām nenospiež, ar nazi negriež

Gaisīgi un kraukšķīgi ir nemazgāti salāti. Ja salātu lapas un zaļumi (mizuna, rukola, redīsu lapas, lapu sinepes, dilles, pētersīļi, selerijas u.c.) tomēr ir netīri, tos ieliek lielā bļodā, uzlej aukstu ūdeni un atstāj uz 2–3 minūtēm. Tad uzmanīgi ar rokām apmaisa un pārbauda, vai zeme un gruži nomazgājušies. Kad nolej ūdeni, salātus nosusina speciālā žāvētājā (ierīce darbojas pēc centrbēdzes principa – tā griežas, un liekais mitrums no zaļajām lapām pilnībā zūd). Līdzīga iedarbība būs, zaļumus ieliekot kādā drānā (sausā dvielī) un strauji griežot gaisā. Salātus var arī izklāt caurdurī vai uz papīra dvieļa, ik pa brītiņam viegli ar rokām apmaisīt, un pēc pusstundas tie būs nožuvuši. Galvenais ir zaļās lapiņas nesaspiest, jo tad būs ūdeņaina, nebaudāma masa.

Salātu lapiņas nav ieteicams griezt ar nazi, bet saplūkāt ar pirkstiem. Izņēmums ir pētersīļi, dilles un lociņi – tiem ēteriskā eļļa izdalās tieši griežot. Zaļumu smalcināšanai der speciālas šķēres, kam ir vairāki asmeņi.

Galvenā nots − mērcei

Tieši mērce spēlē pirmo vijoli gardu salātu pagatavošanā. Zaļajiem salātiem vispiemērotākā ir mērce no eļļas, citrona sulas un garšvielām dažādās variācijās.

 

 

RECEPTE

• 4 ēdamkarotes kvalitatīvas augu vai riekstu eļļas

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• Ēdamkarote medus

• ½ tējkarotes maltu melno vai krievu sinepju

• ⅓ tējkarotes maltu melno piparu

• ⅓ tējkarotes sāls

Visas sastāvdaļas sajauc un īsi pirms pasniegšanas galdā mērci uzrasina salātiem. Garšas dažādošanai citrona sulas vietā var ņemt svaigi spiestu apelsīna sulu, sakapātu ķiploka daiviņu vai asafetīdu (vērtīga garšviela, garša mazliet atgādina sīpolus un ķiplokus, plaši lieto Indijas virtuvē).

Viegls citrona aromāts un skābumiņš

Ja zaļumu salātus nedaudz pārslaka ar citrona sulu, labāk uzsūcas dzelzs (jo īpaši no spinātiem), savukārt kalciju saturošie produkti, piemēram, kefīrs un krējums, kavē dzelzs uzsūkšanos. Ikdienā ieteicams izvairīties no mākslīgajiem skābinātājiem, piemēram, citronskābes, etiķa, kas organismā rada neveselīgu skābu vidi. Tos labāk atstāt svētku reizēm, kad salātiem var pagatavot gardu mērci, piemēram, no balzametiķa, olīveļļas, Dižonas sinepēm un sasmalcinātas ķiploka daiviņas.

Pat ja mērci gatavo bez citrona, salātus pirms pārliešanas var nedaudz apslacīt ar citrona sulu. Ērti to izdarīt ar citrona sulas smidzinātāju. Ierīce sastāv no plastmasas uzgaļa un silikona uzmavas, to var iegādāties gan virtuves piederumu veikalos (cena līdz 8 eiro), gan internetā (e-bay un citos ārzemju internetveikalos par 0,99 eiro). Komplektā var būt divi smidzinātāji: viens – laimam un maziem citroniem, otrs – apelsīniem un liela izmēra citroniem. Lai lietotu, citronam nogriež galu un tajā ieskrūvē piltuvi, kurā pa caurumiņiem satecēs citrona sula. Ar smidzinātāju sulu uzrasina salātiem.

Ja negribas gatavot mērci

Ja nav laika gatavot mērci, zaļumus skaisti izkārto šķīvī (lielākās lapas saplucina ar pirkstiem). Kad viena kārta izklāta, zaļumus apsmidzina ar olīveļļas aerosolu, pēc tam ar citrona sulas izsmidzinātāju, uzkaisa melnos piparus un sāli, tad liek nākamo zaļumu kārtu un visu atkārto. Šādā veidā eļļa un citrona sula uz salātiem nonāk pavisam plānā kārtiņā – salāti nav trekni, eļļas pietiek, lai organisms labi uzsūktu vērtīgās vielas un garša būtu patīkama. Labāk izvēlēties eļļas aerosolus, kuru sastāvā ir olīveļļa (parasti extra virgin un otrā spieduma maisījums). 200 ml iepakojums maksā aptuveni 4 eiro, var iegādāties lielveikalos un vairumtirdzniecības bāzēs. Olīveļļas aerosolus var izmantot ne tikai salātiem, bet arī pirms ēdiena grilēšanas, gatavošanas cepeškrāsnī, jo viegli kontrolēt izmantoto daudzumu – nekas nepeld eļļā.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+