Mobilā versija
-3.1°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
19. oktobris, 2012
Drukāt

Idejas siera ballītei

Foto - LETAFoto - LETA

Pagājušajos gados gan ES līdzfinansētās programmas “Mārketinga komunikāciju programma sieram un citiem piena produktiem” semināros un degustācijās, gan citos pasākumos ārpus programmas ir piedalījušies vairāk nekā 5000 audzēkņu no 50 skolām.

 

Klausījušies lekcijas un diskutējuši par piena produktu bagāto saimi, par to nozīmību uzturā un veselībā, kā arī daudzus produktus – īpaši sierus – izgaršojuši.

 

Rezultāts? Labs, taču vienmēr gribas, lai būtu vēl labāks. Pusaudži pazīst un lieto ne tikai Krievijas un Holandes sieru, bet arī Trikātas “Blue” un Latvijas sieru, Kamambēras un Edamas sieru, “Mocarellu” un “Trikantāleru”, Tējas un Čedaras sieru un citus. Viņi iemācījušies sagatavot siera plates, izvārīt siera zupu, izcept picu, siera pīrādziņus, biezpiena plācenīšus…

Restorāna un SPA “Port Hotel” šefpavāram ULDIM KREBAM ir vērtīga ideja, kā jaunieši arī savās izklaidēs var draudzēties ar piena produktiem.

Uldis Krebs:
 – Protams, galvenais ir mācības, bet tiek svinētas dzimšanas un vārda dienas, rīkotas brīvdienu ballītes, kur padsmitnieki dejo, skatās filmas, spēlē spēles… Taču ballītēm var pievienot vērtību – izvēlēties tēmu, piemēram, piena un jogurta kokteiļu ballīte, biezpiena kūku ballīte vai siera ballīte.

Komandā gatavot ēdienu ir nesalīdzināmi vieglāk un interesantāk nekā vienam pašam un tas garšo daudz labāk. Un vēl: bez vecāku norādījumiem un pamācībām, kas padsmitniekiem ne visai tīk, viņi dabiski iemācīsies bagātināt savu ēdienkarti ar piena produktiem, kas vajadzīgi visa mūža garumā.

Piens satur simtiem dažādu vielu, to skaitā visi mūsu uzturam nepieciešamie komponenti: olbaltumvielas, viegli asimilējamās taukvielas, minerālsāļi, dažādi vitamīni, kas ražošanas procesā pāriet sierā, biezpienā, skābpiena dzērienos. Patiess ir teiciens, ka, piemēram, siers ir olbaltumvielu banka un kalcija lielgabals. Svarīgs fakts, ka ēdienos tas nezaudē savu uzturvērtību un sader ar jebkuru produktu.

 

Uzziņa

Diennaktij nepieciešamo kalcija devu mums dod:

– 1 glāze piena, 100 g siera, 1 glāze jogurta vai kefīra;

– 200 g vājpiena biezpiena, 50 g siera, 1 glāze piena un 1 glāze kefīra.

 

 

Tējas un “Monterigo” siera pīrādziņi ar vītinātu tomātu pesto
Piradzini_A-Dzenis

Uz filo mīklas plāksnes liek masu, kas sagatavota no gabaliņos sagriezta Tējas siera, sarīvēta “Monterigo”, grilētas, marinētas paprikas ar selerijām un tomātu pesto. Pēc tam veido pīrādziņus trīsstūrīšu formā, pārziež ar sakultu olu, cep cepeškrāsnī 190 grādos 12 minūtes.

Tomātu pesto gatavo šādi: vītinātus tomātiņus eļļā (burciņās nopērkami veikalā) sablenderē ar citrona sulu, sāli, cukuru, pipariem. Arī filo mīkla un burciņa ar grilētu, marinētu papriku un selerijām jānopērk veikalā.

 

 

 

 

 

Holandes siers ar ķirštomātiem un kūpinātu šķiņķi

ArSkinki_A-DzenisSieru sagriež kubiņos, šķiņķi – sloksnītēs. Uz pannas eļļā apcep ķirštomātu pusītes, pārbērtas ar timiānu un pipariem.

Pēc tam sieru ietin šķiņķī un kopā ar tomāta pusīti uzdur uz iesmiņa. Cep cepeškrāsnī 180 grādos piecas minūtes (lai siers sāk kust).

Piezīme. Var ņemt Čedaras, Krievijas, Ugličas vai citu sieru.

 

 

 

 

 

 

Trikātas “Blue” siera un sīpolu ievārījuma kūciņas
Sipolzapte-aDzenis

Izvāra sīpolu ievārījumu: notīra un pusgredzenos sagriež 0,5 kg sarkano sīpolu, katliņā eļļā apcep, pievienojot 4 – 5 ēdamkarotes cukura. Maisa. Kad cukurs izkusis, pielej 8 – 9 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa.

Kārtaino mīklu sagriež četrstūrīšos, 10 minūtes cep cepeškrāsnī 180 grādos. Pēc tam uz katra četrstūrīša uzliek sīpolu ievārījumu un gabaliņu Trikātas “Blue” siera.

 

 

 

 

 

Krievijas siera un tomātu brušetes

Brusete_A-DzenisSagatavo tomātu salsu: no tomātiem izņem sēklas, tos sagriež kubiņos, pievieno sasmalcinātu baziliku, ķiploku, piparus, sāli, viegli apcep.

Bagetes šķēlītes cepeškrāsnī apkaltē, ierīvē ar ķiploka daiviņu, pēc tam uzber sarīvētu Krievijas sieru un dažas minūtes tur karstā cepeškrāsnī, lai siers sāk kust. Izņem no cepeškrāsns, katru šķēlīti bagātīgi rotā ar tomātu salsu.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+