Mobilā versija
Brīdinājums +4.3°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
22. jūnijs, 2012
Drukāt

Ieguldījums saimnieku konkurētspējas stiprināšanai


Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs

Vakar Jelgavā vairāku simtu saimnieku, viņu ģimenes locekļu un viesu klātbūtnē ar pirmās piena mašīnas pieņemšanu atklāja zemniekiem piederošā piena pārstrādes uzņēmuma SIA “Latvijas piens” pirmo kārtu. Uzņēmums, kura piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda ir 300 tonnas desmit stundās, darbību sāks ar vājpiena koncentrāta un krējuma ražošanu pārbaudes režīmā.

 

“Latvijas piena” komunikācijas vadītāja Iveta Tomsone teic, ka aptuveni pēc nedēļas pirmos gatavo produktu paraugus sūtīs eksporta partneriem, ar kuriem jau noslēgta vienošanās par gatavo produktu pārdošanu. Tādējādi Latvijā izveidots vēl viens aptuveni 600 lauksaimniekiem piederošs uzņēmums, kas īsteno visu piena aprites ciklu – no ražošanas līdz pārdošanai. Trīs piena ražotāju kooperatīvi – “Trikāta KS”, “Dzēse” un “Piena partneri KS” – trīs gadu laikā ir īstenojuši ieceri par moderna pašiem saimniekiem piederoša piena pārstrādes uzņēmuma izveidi. Ar savu piena pārstrādi zemnieki samazina piena cenu negatīvo ietekmi pasaules tirgus svārstību reizēs, nodrošina iespēju saņemt iespējami godīgāku maksu par pienu.

 

Valdības pārstāvji izceļ ieguvumus

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uz atklāšanas pasākumu ieradās no lidostas – uzreiz pēc vizītes Vatikānā. Uzrunā saimniekiem viņš uzsvēra – pašiem piena ražotājiem piederošā rūpnīca ļaus lielā mērā stabilizēt situāciju piena nozarē, pilnais ražošanas cikls cels kooperatīvu konkurētspēju. Savukārt Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete secināja, ka, darbojoties kopā, var izdarīt ļoti daudz, un solīja vēl intensīvāk strādāt, lai nākamajā plānošanas periodā Latvijas saimnieki saņemtu godīgus tiešmaksājumus.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma: “Esmu gandarīta, ka Latvijas piensaimnieki spēja apvienoties kopīgam darbam un izveidoja spēcīgu piensaimnieku kooperatīvu, kā rezultātā Latvijā ir uzcelta vēl viena piena pārstrādes rūpnīca.

 

No tā ieguvēji būs visi – paši piensaimnieki un viņu ģimenes, kam tiks nodrošināti pastāvīgi ienākumi, apkārtnes iedzīvotāji, kam būs darbs jaunajā rūpnīcā, saistītajās nozarēs strādājošie un valsts tautsaimniecība kopumā.

 

Līdz ar jaunās piena rūpnīcas darbības sākšanu palielināsies uz vietas Latvijā saražotā svaigpiena pārstrādes apjoms, radot piena produktus ar paaugstinātu pievienoto vērtību un palielinot valstī nomaksāto nodokļu apjomu.”

Savukārt LPKS “Māršava” vadītāja Dace Pastare, kas aizvien teic, ka nav piena pārstrādes rūpnīcas atbalstītāja, vakar kolēģiem ieteica sacerēt savu himnu.

 

Svarīgākais produkts būs siers

Piena ražotāju kooperatīvos ir apvienojušās dažāda lieluma saimniecības. Kurzemes puses SIA “Rese”, kur ir 40 slaucamo govju ganāmpulks, saimniece Sanita Jurkovska teic, ka kooperācija ir vienīgais “izdzīvošanas modelis” tik lielām saimniecībām. “Dzīve mūs piespieda veidot kooperatīvu, nevarējām sadarboties ar piena pārstrādes uzņēmumiem. Patlaban mācīsimies pārdot savā uzņēmumā ražotos piena produktus,” tā S. Jurkovska. Savukārt jaunais zemnieks Jānis Neicenieks no Latgales Rožkalnu pagasta “Ceriņiem” uz atklāšanu ieradās ar dzīvesbiedri Ingu un desmit mēnešus veco meitu Arnitu. “Ir prieks un stabilitātes sajūta, drošība par nākotni. Nebūs vairs tā, ka saimniecībā ražoto pienu nevienam nevajadzēs,” tā Jānis.

Rūpnīcas vadītājs Raimonds Freimanis teic, ka uzņēmumā ir uzstādīta Baltijas valstīs vienīgā Šveices uzņēmuma “MMS AG” izgatavotā koncentrāta ražošanas iekārta ar membrānu sistēmu. I. Tomsone stāsta, ka šī ir patlaban vismodernākā vājpiena koncentrāta ražošanas tehnoloģija, kas nodrošina visu pienā esošo vērtīgo vielu saglabāšanos. Vājpiena koncentrāts ir produkts, ko iegūst ar reversās osmozes palīdzību, samazinot ūdens daudzumu vājpienā. Šo produktu visplašāk izmanto siera, kā arī jogurta, saldējuma un citu produktu ražošanā. Tā pārdošanas laiks ir līdz 168 stundām, realizācijas tirgus – 2000 kilometru rādiusā. Savukārt koncentrāta ražošanas laikā iegūto krējumu izmanto pamatā sviesta ražošanai.

 

“Vājpiena koncentrāts ir produkts, kas ir ātri iegūstams un viegli pārdodams. Šis produkts uzņēmumam kalpo kā drošības spilvens tādos brīžos piena tirgū kā šobrīd, kad Baltijas reģionā samazinās pieprasījums pēc svaigpiena.

 

Gribu uzsvērt, ka uzņēmuma “Latvijas piens” pamata produkcija būs siers, kura ražošanu sāksim oktobrī,” saka SIA “Latvijas piens” vadītājs Raimonds Freimanis.

Siera ražošanas iekārtas “Latvijas piena” rūpnīcā sāks uzstādīt augustā, bet gada beigās pircējiem piedāvās augstas kvalitātes sierus ar “Trikātas” zīmolu, kas gatavoti tikai no Latvijas zemnieku saimniecībās slaukta piena.

 

Uzziņa

SIA “‘Latvijas piens” piena pārstrādes rūpnīca

līdz jūnija vidum ir ieguldīti Ls 7,1 milj., tostarp Ls 2,8 milj. iztērēti rūpnīcas būvniecībai un Ls 4,2 milj. – tehnoloģijās;

līdz šā gada beigām pabeigs ieguldīt iecerētos Ls 10,5 milj. latu. No kopējās summas kredīts investīcijām ir Ls 6,5 milj., zemnieku pašu ieguldījums Ls 1 275 120 un ES līdzfinansējums – Ls 2 951 77;

būvniecības kopējās izmaksas ir Ls 2,8 milj., bet iekārtas un aprīkojums maksā Ls 7,7 milj. Zemnieki savas iemaksas rūpnīcā veikuši 100% apmērā. Jaunais uzņēmums turpina maksāt procentus par valsts piešķirto piecu miljonu latu lielo garantiju, bez kuras aizdevums rūpnīcas būvniecībai būtu sarežģīti iegūstams. No pērnā septembra līdz šā gada jūnijam zemnieki valsts budžetā procentu maksājumos par valsts izrādīto uzticēšanos iemaksājuši Ls 133 717.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+