Mobilā versija
+5.3°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
21. augusts, 2013
Drukāt

Ieguldot 8 miljonus latu, “Bauskas piens” ražotnē sāks laktozes pārstrādi

LETALETA

Piena produktu vairumtirgotājs “Sigilo KV” ieguldīs astoņus miljonus latu piena un laktozes pārstrādes uzsākšanā “Bauskas piens” bijušajā ražotnē, pastāstīja uzņēmuma direktors Kaspars Kazāks.

 

Viņš sacīja, ka ieguldītās investīcijas iecerēts atpelnīt piecu gadu laikā un projekta īstenošanai plānots piesaistīt arī Eiropas fondu līdzfinansējumu.

Kazāks norādīja, ka līdz šim uzņēmums “Sigilo KV” nodarbojies ar no zemniekiem savāktā svaigpiena loģistiku un tirdzniecību, kā arī ar piena produktu, piemēram, krējuma, sviesta, siera un citu vairumtirdzniecību. Tomēr šāds uzņēmējdarbības modelis nav ilgtspējīgs, līdz ar to uzņēmums nolēmis darboties ilgtermiņā un pārstrādāt pienu, liekot uzsvaru uz padziļinātu saldo un skābo sūkalu bezatlikuma pārstrādi un radot produktus ar augstu pievienoto vērtību.

“Latvijā ir ļoti daudz vietējie piena pārstrādātāji, kuriem mazo darbības apmēru dēļ ar grūtībām rentabli eksportēt savus ražojumus un viņi ir ļoti sadrumstaloti. Viņi izdzīvo tikai pateicoties saviem nišas produktiem, bet cena par pienu, ko saņem zemnieki, ir daudz mazāka par lietuviešu pārstrādātāju piedāvāto. Mūsu uzņēmums, sadarbojoties ar zinātniskajām iestādēm, vēlas ar augstām tehnoloģijām radīt inovatīvus produktus, tādējādi būt grūtāk nokopējamiem un konkurētspējīgiem,” sacīja Kazāks.

“Sigilo KV” direktors teica, lai realizētu projektu, uzņēmums iegādājies par maksātnespējīgu pasludinātā “Bauskas piena” ražošanas ēkas jaunbūvi, kura celta ar mērķi kļūt par “Bauskas piena” jauno piena pārstrādes kombinātu. “Tā ir teicamā stāvoklī, aprīkota ar ārējām un daļēji arī iekšējām komunikācijām, kā arī noliktavām, kurās izvietotas saldēšanas un aukstuma iekārtas,” klāstīja Kazāks.

Viņš piebilda, ka pēc apmēram pusotra gada, kad “Sigilo KV” uzstādīs visas nepieciešamās ražošanas iekārtas, veiks iekšdarbus un iekārtos birojus, ēkā plānots uzsākt ražošanu.

Pēc Kazāka teiktā, no laktozes pārstrādes fermentācijas ceļā iecerēts iegūt trīs produktus – etanolu, ko tālāk pārstrādāt par bioetanolu, augstvērtīgas lopbarības piedevas, kā arī attīrītu, sašķidrinātu ogļskābo gāzi. Tāpat, atdalot no sūkalām laktozi, plānots iegūt vēl vienu produktu – sūkalu proteīnu, kuru tālāk pārstrādāt pulverī. Sūkalu koncentrātu un sūkalas uzņēmums iecerējis iepirkt no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas siera un biezpiena ražotājiem. “Lielu daudzumu sūkalu koncentrāta saražo arī mūsu pašreizējie Lietuvas partneri,” sacīja Kazāks.

Kompānijas direktors piebilda, ka uzņēmums iecerējis uzsākt arī cietā siera ražošanu Itālijas lielajiem siera ražotājiem, izmantojot viņu zīmolu, receptūru un tehnoloģiju. “Šāds darbības princips mums nodrošinās 100% siera noietu no visa mūsu iepirktā piena, ļaujot uzreiz strādāt ar pilnu jaudu. Atkrīt receptes un zīmola radīšana, atkrīt tirgus iekarošana, noieta meklēšana, mārketings, produkta bīdīšana, atlaižu došana un paliek sūkalas tālākai pārstrādei,” sacīja Kazāks.

Viņš pastāstīja, ka līdz ar ražošanas uzsākšanu uzņēmums dienā plāno pārstrādāt 200 tonnu piena, saražot 15-25 tonnu cietā siera, desmit tonnu krējuma un 10-15 tonnu sūkalu proteīna pulvera. Savukārt diennakts laikā iecerēts saražot 250-450 tonnu sūkalu koncentrāta, 15-25 tūkstošus litru bioetanola, 4-6 tonnas lopbarības piedevu un 10-15 tūkstošus litru ogļskābās gāzes.

Kazāks atzīmēja, ka daļu saražotās produkcijas iecerēts realizēt vietējā tirgū, bet daļu, piemēram, sieru – Eiropas valstu tirgū, kur pēc tā ir lielāks pieprasījums. Savukārt krējumu un lopbarību iecerēts realizēt Latvijā.

Viņš informēja, ka līdz ar ražošanas uzsākšanu uzņēmumā par 40 cilvēkiem palielināsies arī darbinieku skaits. Patlaban “Sigilo KV” strādā 13 cilvēki.

“Sigilo KV” ir dibināts 2008.gadā un tā pamatkapitāls ir divi tūkstoši latu. Uzņēmums pieder divām privātpersonām. 2012.gadā “Sigilo KV” strādāja ar 4,838 miljonu latu apgrozījumu un 72 tūkstošu latu peļņu.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+