Mobilā versija
-1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
5. aprīlis, 2012
Drukāt

Iekārdināt ar piena produktiem

Piens ir mazuļa pirmais produkts – gan ēdiens, gan dzēriens. Cilvēciņam augot, ēdienkarte paplašinās: notiek iepazīšanās ar jogurtu un kefīru, biezpienu un biezpiena sieriņiem, dažādiem mīkstajiem sieriem, gribas kā pelēnam paskrubināt arī kādu cietāku sieru.

 

Gudras un tālredzīgas ir mammas un vecmāmiņas, kas gādā, lai ģimenē piena produkti ir ikdienas neatņemama sastāvdaļa. Tad arī bērni, kļuvuši par pusaudžiem, bez iebildumiem dzer pienu, gardu muti ēd biezpiena plācenīšus un našķus aizstāj ar medū apziestu siera šķēli. Tādās ģimenēs nediskutē, vai piena produkti ir veselīgi un nepieciešami, jo zina, ka tie tiešām ir kalcija, olbaltumvielu un vitamīnu banka. Bet ko darīt, ja bērns sācis kariņu ar piena krūzi vai pusaudzis, pat nepagaršojis sieru, nostājas kategoriskā pozā – neēdīšu!

Dagdas kafejnīcas “Papardes zieds” īpašnieces un šefpavāres, pēc profesijas konditores Marijas Aleksejevas pārliecība ir, ka piena produkti bagātīgi jāiekļauj arī atpūtas dienu un svētku ēdienkartē. Lai bērni ierauga un nogaršo no siera, biezpiena un jogurta gatavotas kūkas, tortes, krēmus, pudiņus, suflē, cepumus, šerbetu, ruletes, kēksiņus un daudzus citus kārdinošus gardumus.

“Katrs cilvēks, mazs vai liels, ēd ar acīm – ēdienu novērtē un tikai pēc tam bauda to ar muti. Bērnam negaršo biezpiens? Iespējams. Bet neticu, ka viņš atteiksies no biezpiena tortes vai virtulīšiem. Negaršo siers? Toties kāru muti apēdīs to pašu siera gabaliņu augļu salātos vai viegli saldinātā karbonādē. Tas nozīmē, ka piena produktiem jākļūst par ēdienu sastāvdaļu un ēdiens ir glīti jānoformē. Tā piena produkti bērniem un pusaudžiem kļūs par skaistiem un garšīgiem mirkļiem, un mainīsies viņu attieksme to lietošanā, ir pārliecināta M. Aleksejeva.

Mammām un vecmāmiņām nav jābūt profesionālām konditorēm vai pavārēm, lai saviem lolojumiem no piena produktiem gatavotu sarežģītus ēdienus. Neba bieži cepsim tortes! Bet, piemēram, pankūkas ar sieru un ogu garnējumu vai biezpiena ruleti, vai plātsmaizi gan varam izcept un radīt mazus svētkus.

Svētku nekad nebūs par daudz. Dzimšanas dienu un vārda dienu var svinēt ne tikai bērnam, bet arī lellēm… Un var būt “Sniega” un “Vizbulīšu” diena – ko vien spējam izdomāt.

Galda rotājumi, trauki, ēdiena noformējums – vecākiem par visu jāparūpējas ar sirsnību un mīlestību. Tad, lūk, ir iespēja parādīt arī piena produktu daudzās iespējas – iekārdināt ar sieru, biezpienu, jogurtu… Un jau draudzīgās attiecībās ar šiem produktiem atgriezties ikdienā.

 

Ķimeņu siera un biezpiena rulete

300 g ķimeņu siera, 200 g biezpiena, 200 g kūpinātas cūkgaļas filejas, 50 g sviesta, saišķītis pētersīļu, sāls.

Polietilēna maisiņu no iekšpuses i esmērē ar sviestu un piepilda ar sieru. Maisiņu aizsien un katlā karstā ūdenī vāra, līdz siers kļūst mīksts. Sagatavo pildījumu: sīki sagriež pētersīļus, cūkgaļas fileju – salmiņos. Biezpienu izmaļ gaļas mašīnā, pievieno gaļu, pētersīļus, sāli pēc garšas un samaisa. Sieru plāni izveltnē, liek pildījumu un satin. Tur aukstumā 3 – 4 stundas. Pirms pasniegšanas sagriež gabalos.

 

Biezpiena torte “Mārīte”

Biskvītam: 8 olas, 8 ēdamkarotes cukura, 7 ēdamkarotes miltu, 1 ēdamkarote kartupeļu cietes. Krēmam: 400 g biezpiena, 400 g saldā krējuma, 100 g sarīvētas melnās šokolādes. Pildījumam: 300 g dzērveņu ievārījuma. Dekorēšanai: 150 g putukrējuma, konditorejas sarkanā krāsa, melnā rūgtā šokolāde.

Biskvītam minētās sastāvdaļas sastrādā viendabīgā masā un izcep 3 ripas. Gatavo krēmu: saputo saldo krējumu, pievieno biezpienu, kas samaisīts ar šokolādi. Uz katras biskvīta kārtas liek ievārījumu, tad krēmu. Augšējo biskvīta kārtu apsmērē ar krēmu. Saputo saldo krējumu ar konditorejas krāsu. Rūpīgi noziež visu torti (pa virsu iepriekšējai krēma kārtai). Punktiņus “Mārītei” veido no ūdens peldē izkausētas šokolādes.

 

Biezpiena bumbiņas siera groziņos

Siera groziņiem: 50 g sarīvēta Krievijas siera, 50 g margarīna, 50 g miltu, 25 g cukura.

Minētās sastāvdaļas samīca viendabīgā masā un uz 30 minūtēm ievieto ledusskapī. Pēc tam pilda formiņās un cepeškrāsnī groziņus cep gatavus.

Muižas siera masai: 100 g sarīvēta Muižas siera, 2 ēdamkarotes salda krējuma, 50 g mazos kubiņos sagrieztas marmelādes, 25 g cukura, vaniļas cukurs.

Minētās sastāvdaļas rūpīgi samaisa viendabīgā masā.

Biezpiena bumbiņām: 100 g biezpiena, 100 g miltu, 2 olas, 50 g cukura, šķipsniņa sodas un sāls, eļļa (cepšanai).

Olas saputo ar cukuru. Pievieno samaltu biezpienu, sodu, miltus un samīca mīklu. Veido nelielas bumbiņas un cep eļļā. Siera groziņos iepilda Muižas siera masu, virsū liek biezpiena bumbiņas.

 

Siera vafeles

80 g Holandes siera, 3 olu dzeltenumi, 120 g sviesta, 5 ēdamkarotes saldā krējuma, pusglāze piena, sāls, 80 g cukura, 200 g miltu, 1 ēdamkarote eļļas.

Olas dzeltenumus un sviestu saputo, pielej saldo krējumu un pienu, izmaisa, pieber cukuru. Sarīvē sieru un sajauc ar saputoto masu. Tad pieber miltus un visu samīca viendabīgā mīklā. 30 minūtes ļauj pastāvēt. Mīklu pa porcijām ielej iepriekš sakarsētā un ar eļļu ieziestā vafeļu pannā, un katru vafeli cep 4 – 5 minūtes, līdz tā gatava. Vafeles satin tūtiņās. Katru vafeli piepilda ar aveņu EKO jogurtu.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+