Foto-Shutterstock

Garšvielu pavārgrāmata: raksturojums, saderība, receptes 0

Vispirms jāpasmaržo

Var jau visiem ēdieniem pievienot Vegetu vai kādu kopējo garšvielu, taču iegūsim daudz vairāk, ja gatavojot izmantosim bagātīgāku garšvielu klāstu. Tad ceptie kartupeļi katru vakaru garšos citādi.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
“Krievi mūs burtiski aprīs!” Ukraiņu komandieris skaidro iespējamās kara pauzes briesmas
Lasīt citas ziņas

Katra garšviela papildina vai izceļ produkta garšu, sniedz vairāk baudas.

– Garšvielas aktivizē gremošanu un vielmaiņu, tāpēc organisms spēj veiksmīgāk pārstrādāt ēdienu. Ja to labi sagremo, neuzkrājas šlakvielas un neveidojas liekais svars. Garšvielas arī satur aktīvās vielas, kas tām liek darboties līdzīgi kā ārstniecības augiem, – skaidro veģetārā uztura skolas “Vegus” vadītāja Dita Lase, kurai ir 18 gadu pieredze garšvielu izzināšanā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Speciāliste ir pārliecināta, ka jebkuru garšvielu var pievienot jebkam. Nav stingru noteikumu, ka tā der vienīgi desertam, bet šī – salātiem. – Man, piemēram, negaršo omlete ar zaļumiem, kaut gan tas ir saderīgs pāris. Izdarot izvēli, noteicošais faktors ir, kas cilvēkam garšo un kādas valsts virtuvei piederīgu ēdienu viņš gatavo.

Ja negaršo pati garšviela, rodas iespaids, ka tā nesader ar konkrēto produktu. To, vai garšviela patīk vai ne, var noteikt pasmaržojot. Ja patiks smarža, patiks arī garša.

– Izmēģinot ēdienam pievienojiet tikai mazliet iepatikušās garšvielas. Ja šķiet, ka vajag vēl, papildiniet. Kad sasniegts vēlamais, izmantoto garšvielu daudzumu der pierakstīt bloknotā, lai nākamreiz nevajadzētu atkal eksperimentēt.

Dita aicina nebaidīties no vairāku garš­vielu apvienojuma vienā ēdienā. Protams, vislabāk izdosies, ja kādu laiku jau ir eksperimentēts. – Kad garšvielas ir labāk iepazītas, tās ir viegli kombinēt, līdz ar to dažādot maltīti, pat ja gatavo ierastos kartupeļus, kāpostus vai burkānus.

Piemēram, klasiskajam burkānu un zaļo zirnīšu sautējumam var pievienot piparmētru un piemalt mazdrusciņ kardamona. Nekas traks nenotiks, smej Dita, drīzāk varēs pieredzēt brīnumu. Piparmētra piešķirs svaigas garšas toni, bet kardamons – pikantumu. Dita uzskata: bez šīm garšvielām sautējums līdzinās saldam klīsterim, bet ar tām ēdiens ir daudz bagātīgāks.

Bet kā ar sāli? Ja izmanto garšvielas, varbūt var iztikt? Dita saka – mazliet vajag, jo bez sāls ēdiens šķiet pliekans. Turklāt tas izceļ gan produktu, gan garšvielu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.