Mobilā versija
-3.8°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
11. aprīlis, 2013
Drukāt

Indijas safrāns – iederīgs arī mūsu maltītē

kurkuma32

Kurkuma ir ļoti universāla un noderīga garšviela, tikai latviešu virtuvē tā ienāk ļoti slinki. Varbūt tāpēc, ka nezinām, kā to lietot?

 

Kurkumu jeb tumeriku mēdz dēvēt arī par dzelteno ingveru vai Indijas safrānu. Svaiga sakne izskatās kā ingvers, jo pieder vienai dzimtai, tikai iekšpuse ir sarkanā vai dzeltenīgi oranžā krāsā. Sarkano sauc kumkum un uzskata par svētu, dzelteni oranžo izmanto pārtikā un dziedniecībā. Tā ir viens no labākajiem ārstnieciskajiem līdzekļiem, kuru lieto ajūrvēdā.

 

Kur pievienot?

Kurkuma satur krāsvielu – kurkumīnu, kas labi šķīst taukos, tāpēc šo garšvielu izmanto sviesta, margarīna, sieru un dažādu saldo dzērienu tonēšanai. Mājās pagatavotajiem ēdieniem tā dod brīnišķīgi zeltainu nokrāsu. Labi sader ar rīsiem, tāpēc to daudz izmanto Āzijas virtuvē. Pietiek vien ar šķipsniņu, lai tie iekrāsotos pievilcīgi dzeltenā tonī un izskatītos daudz apetītlīgāk. Šī garšviela ir būtiska garšvielu maisījuma karija sastāvdaļa, un daudziem asociējas tieši ar kariju. Tā ēdienam dod siltu, rūgteni maigu garšu.

Ideāli kurkuma sader ar pupām un lēcām. Ikviena pākšaugu zupa tad iegūst patīkamu garšas akcentiņu. Turklāt kurkuma veicina gremošanas darbību, palīdz uzturēt normālu mikroklimatu zarnu traktā, samazina gāzu daudzumu (līdzīgs efekts ir koriandram, tāpēc arī to lielākoties pievieno, gatavojot pākšaugus).

Kurkumu var arī izmantot pie gaļas, zivju, olu ēdieniem un mērcēm. Pat ceptiem kartupeļiem tā dod pikantāku buķeti!

Nelielā daudzumā kurkuma ēdienam piešķir maigu, patīkamu garšu, bet lielākā apjomā kļūst asa, dedzinoša, tāpēc ļoti jāuzmanās, lai nepārdozētu. Mūsu platuma grādos, kur cilvēki nav pieraduši pie plašas dažādu garš­vielu lietošanas, ietiecamais daudzums ir 1∕8 – 1∕4 tējkarotes uz četrām porcijām ēdiena. Kurkumu ūdenim pievieno pirms vārīšanas, eļļai – pirms cepšanas, bet miltos – pirms šķidruma pieliešanas, tāpat kā cepamo pulveri, sodu vai sāli. Noderīgi, ka šajā dzeltenajā pulverītī ir vielas, kas pagarina pārtikas produktu uzglabāšanas laiku.

Kurkuma ir salīdzinoši lēta garšviela, jo nav prasīga audzēšanā un arī pārstrāde nav sarežģīta, tāpēc austrumu zemēs un Krievijā reizēm negodīgi pārdevēji to uzdod par safrāna pulveri. Ja arī jums kāds safrānu piedāvā pulverī, visdrīzāk tā ir kurkuma, jo safrāns ir pietiekami dārgs, to pārdod drīksnās un pulverī neviens speciāli nemaļ.

 

Ko dziedēt!

Jaunmodīgajos kosmētiskajos krēmos kurkumu sāk pievienot izsitumu un piņņu likvidēšanai. Mājās kurkumas maskas šo problēmu risināšanā ir vienkārši neaizvietojamas! Indieši jau izsenis to lieto kā kosmētisku līdzekli, kas uzlabo sejas krāsu, attīra ādu, atver sviedru dziedzerus, kā arī uzlabo vielmaiņas procesus un palīdz organismam atbrīvoties no toksīniem un sāļiem. Kurkuma ir dažādu antiseptisko ziežu sastāvā, kopā ar medu to izmanto ārīgi sasitumu, sastiepumu un locītavu iekaisumu ārstēšanai. Kausētais sviests (ghī) kopā ar kurkumu kompresēs nepatīk pat augoņiem. Un tas nebūt vēl nav viss!

Kurkuma apstādina asiņošanu un sadziedē brūces. Bērni, kad vasarā nobrāž ceļgalus, var iztikt bez medikamentiem. Nomazgā cietušo vietu ar siltu ūdeni un uzbirdina kurkumas pulveri. Sadzīst daudz ātrāk un sāp arī mazāk.

Kurkuma ļauj atbrīvoties no gļotām un sāpēm kaklā. Skalošanai izmanto ½ tējkaroti sāls un ½ tējkaroti kurkumas uz glāzi silta ūdens. No personiskās pieredzes varu teikt, ka ļoti labs un efektīvs līdzeklis. Bronhīta gadījumā, kā arī, ja ir sausums kaklā, pirms gulētiešanas izdzer glāzi karsta piena, kas uzvārīts kopā ar ½ – 1 tējkaroti kurkumas pulvera.

Saaukstēšanās, gripa: pusi tējkarotes kurkumas sajauc ar 30 ml silta ūdens un lieto 3 – 4 reizes dienā. Papildus gan jādzer daudz ūdens, lai ātrāk izskalotu visus toksīnus.

Smaganu iekaisums: tējkarote kurkumas uz glāzi silta ūdens – samazinās asiņošana, nostiprinās smaganas.

Kurkumā ir daudz dzelzs, tāpēc anēmijas gadījumā iesaka ¼ – ½ tējkarotes pulvera sajaukt ar medu un lietot 2 reizes dienā 15 – 30 min. pirms ēšanas. Vienīgi medum, kas palīdz dzelzij labāk uzsūkties, jābūt vecākam par gadu, jo jaunāku ajūrvēdā uzskata par nenobriedušu un tam neesot tik spēcīgu ārstniecisko īpašību.

Kurkuma aktivizē aknu darbību, tāpēc to izmanto gremošanas sistēmas darbības uzlabošanai, asins sastāva normalizēšanai, organisma atindēšanai.

Sajaucot kurkumu ar kausēto sviestu attiecībā 1:4 un smērējot uz sāpošām vietām, var palīdzēt arī artrīta gadījumos.

 

 

SVARĪGI

• Kurkuma ir koagulants un darbojas kā asiņu biezinātājs, tāpēc, lietojot to uzturā vai ārstnieciskos nolūkos, par 0,25 – 0,5 litriem dienā jāpalielina dzeramā ūdens daudzums. Cilvēkiem ar noslieci uz trombu veidošanos šī garšviela var būt ļoti nelabvēlīga.

• Kurkumu pārdozējot, var parādīties izsitumi, nervu sistēmas darbības traucējumi, attīstīties iekaisuma procesi.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+