Mobilā versija
Brīdinājums +1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
11. jūnijs, 2014
Drukāt

Īpašais kūpinātais siers. Saimnieces Ilzes Bērtiņas recepte (2)

Foto - Timurs SubhankulovsFoto - Timurs Subhankulovs

Ilze Bērtiņa, Smiltenes novada Grundzāles pagasta bioloģiskās zemnieku saimniecības "Rudaci" pārvaldniece un otras saimniecības īpašniece stāsta, ka rīdzinieki visvairāk iecienījuši trīs sierus – kūpināto, ar pētersīļiem un ķiplokiem un balto bez piedevām.

”Mājas Viesa” 21. marta numurā sadarbībā ar biedrību ”Siera klubs” izsludinājām konkursu ”Mans īpašais siers”. Šoreiz stāstīsim par siera gatavotājām Vidzemē.

Gatavot sieru mācās no ”Discovery”
 Ilze Bērtiņa, Smiltenes novada Grundzāles pagasta bioloģiskās zemnieku saimniecības ”Rudaci” pārvaldniece un otras saimniecības īpašniece, sieru sāka gatavot tad, kad pirms pieciem gadiem strauji saruka piena iepirkuma cena un to vairs nebija vērts pārdot. Abās saimniecībās kopā ir 170 liellopi, slaucamas – piecdesmit govis. ”Rudacu” īpašnieks Aldis un pārvaldniece Ilze Bērtiņi toreiz nolēma paši sākt pārstrādāt pienu un piedāvāt pircējiem ne tikai svaigu pienu, bet arī biezpienu, jogurtu un sierus – kausētos un mīkstos. Mīkstos sierus patlaban gatavo vairāku veidu – bez piedevām, ar ķimenēm, ar ķiplokiem un pētersīļiem, ar dillēm, ar ”Santa Maria” garšvielu un kūpināto. Jaunākais siers, ko sāka siet tikai šopavasar, ir ar ķiplokiem un lociņiem. Siera siešanas prasmi Ilzei ierādīja vīramāte, bet vērtīgus padomus Ilze un Aldis guva arī no televīzijas kanālā ”Discovery” rādītas filmas, kurā, neko neslēpjot, izrādīja un izstāstīja siera gatavošanas procesu. Agrāk savu produkciju Ilze pārdeva dažādos tirdziņos, bet kopš februāra iesaistījusies tiešajā pārdošanā un jūtas ļoti apmierināta. Jo pircēji produkciju ar e-pasta palīdzību pasūta jau iepriekš, atliek vien noteiktā laikā noteiktajā vietā piegādāt produkciju. Rīgā vien ir deviņas vietas, kur gaida Bērtiņu sierus. Un Ilzei vairs stundām ilgi nav jēsēž tirdziņos un, kā agrāk, jāzīlē, cik siera gatavot, lai apmierinātu pircēju vajadzības, bet arī, lai daudz siera nepaliktu pāri. Saimniece stāsta, ka rīdzinieki visvairāk iecienījuši trīs sierus – kūpināto, ar pētersīļiem un ķiplokiem un balto bez piedevām. Smiltenē, kur arī Ilze un Aldis ved savu sieru, visvairāk pērk kūpināto sieru, kā arī ar ”Santa Maria” garšvielu.

Kūpinātais siers


30 litrus piena uzkarsē līdz 80 grādu temperatūrai. Atsevišķā traukā sakuļ tik daudz olu, cik litru piena ņemts, tātad šoreiz 30. Olām pievieno 3 ēd. k. sāls, ķimenes, visu lej pienā. Pievieno aptuveni 2 glāzes etiķa, lēnām maisot, gaida, līdz sabiezē. Tad siera masu liek marlītē, marles galus savij, veidojot glītu rituli. Liek zem sloga. Ar alkšņu malku iekurina kūpinātavu, sieru liek žāvēties, nepārtraukti uzraugot, lai tas iegūst skaisti brūnu nokrāsu, bet nepiedeg. Vienu siera partiju kūpina aptuveni 2,5 stundas. Īpašs piedāvājums – jaunpiena sacepums


 

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Tad jau labāk pievienot citrona sulu,vai sliktākā gadījuma citronskābi,bet ar etiķi tiešām garām piekrītu ka tas ir slinku un skopu saimnieču variants!

  2. Vai etiķis arī ir bioloģiski sertificēts? Uzskatu, ka etiķa liešana ir slimko saimnieču variants

Draugiem Facebook Twitter Google+