Mobilā versija
-1.7°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
26. novembris, 2012
Drukāt

Īpaši gardi ķirbji – riekstu ķirbji! + receptes ar tiem

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Ko gardu var pagatavot no sviesta riekstu ķirbjiem? Iesakiet, lūdzu, kādas labas receptes!
” Inga Z. Rīgas rajonā

 

Sviesta riekstu ķirbji ir īpaši – tiem ir ļoti blīva struktūra, tāpēc iespējams pagatavot savādākus ēdienus nekā no parastās lielās dārza ogas, kā būtu pareizi dēvēt ķirbjus. Piemēram, vai varat iedomāties frī, ar kuriem apmānīt mazos kārumniekus, pasniedzot tos kā kartupeļu frī? Šie ķirbji ļoti gardi iznāk, ja tos, apsmērētus ar sviestu un garšvielām, izcep cepeškrāsnī.

Mīkstums ir patīkami salds, ar tiešām sviestainu struktūru, izcepoties tas paliek spilgtāk oranžs. Šie ķirbji ideāli garšo pat saldajos ēdienos, kūku pildījumos un sacepumos.

Pēc izskata sviesta riekstu ķirbji atgādina pudeles – tiem ir šaurāks kakliņš un apaļa, paresnināta apakšējā daļa. Kad nogatavojas, tiem ir gluda, dzeltena miza. Svars atkarībā no vietas, kur audzējat, var būt no puskilograma līdz pat vairākiem kilogramiem. Šie ķirbji ļoti labi glabājas līdz pat vēlam pavasarim, esmu novērojusi, ka garša tiem pat paliek intensīvāka, krēmīgāka.

 

Zupa ar pētersīļu čipšiem (6 porcijām)
zupa_ar_petersiilju_chipshiem

Sastāvdaļas:

• 1 kg sviesta riekstu ķirbja,

• 1 liels burkāns,

• 2 ēdamkarotes sviesta,

• 100 ml saldā krējuma,

• 1 ķiploka daiviņa,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu,

• 1/5 tējkarotes malta muskatrieksta,

• ½ tējkarotes kurkumas,

• 1 tējkarote sāls,

• 2 pētersīļu saknes,

• zaļumi (kaltēti pētersīļi, dilles).

 

Kā gatavot?

Ķirbi nomazgā un ar visu mizu sagriež palielos gabalos. Burkānus sarīvē uz rupjas rīves. Pannā izkausē sviestu, tajā 30 sekundes apcep garšvielas, pieber ķirbja gabaliņus un sarīvētos burkānos, mazliet apcep. Tad pārlej ar litru ūdens, pievieno sāli un sutina, līdz mīksti. Tikmēr pētersīļu saknes nomazgā, notīra un sagriež ļoti plānās šķēlītēs (2 mm). Saliek uz cepamā papīra, apkaisa ar sāli un maltiem melnajiem pipariem un žāvē cepeškrāsnī +50 °C, kamēr šķēlītēm uzrullējas maliņas un tās sanāk kraukšķīgas kā čipši.

Kad ķirbji paliek mīksti, tos sablendē, pievieno saldo krējumu, sakapātu ķiploka daiviņu, zaļumus un uzvāra. Pasniedz ar pētersīļu čipšiem un pēc vēlēšanās – ar kādu kūpinātu un apceptu gaļas šķēli. Iznāk ļoti aromātiska un īpaši garda biezzupa!

 

Viltotie frī (4 porcijām)

frii

Sastāvdaļas:

• 1 kg sviesta riekstu ķirbja,

• 2 ēdamkarotes maigā karija pulvera,

• 1 ēdamkarote sāls,

• 300 ml augu eļļas.

 

Kā gatavot?

Sviesta riekstu ķirbi vispirms horizontāli sagriež 7 cm biezās šķēlēs. Pēc tam sagriež kartupeļu frī gabaliņos. Mazā katliņā uzkarsē eļļu un izcep tajā šos gabaliņus. Kad tie jau mīksti, bet vēl neizjūk, ar putu karoti izņem no eļļas, notecina sietiņā un apkaisa ar sāli un karija pulveri. Ja pareizi izcep – kraukšķīgi brūnus un pasniedz ar skābo krējumu vai tomātu mērci, var mēģināt bērnus apmānīt, ka tie ir īstie frī. Mūsmājās izdevās!

 

 

Cepts ķirbis ar pesto ( 6 – 8 porcijām)
Cepts_ar_pesto2

Sastāvdaļas:

• 1 vidējs sviesta riekstu ķirbis,

• 2 ēdamkarotes olīveļļas,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu,

• 1 tējkarote sāls,

• 1 tējkarote maltu melno sinepju sēklu.

Pesto:

• 100 g ķirbju sēkliņu,

• 100 g svaigu pētersīļu,

• 50 ml olīveļļas,

• ½ tējkarotes sāls,

• 1 ķiploku daiviņa,

• 1 ēdamkarote citrona sulas,

• 1∕3 tējkarotes maltu melno piparu.

 

Kā gatavot?

Sviesta riekstu ķirbi sagriež 2 – 3 cm biezās šķēlēs, apkaisa ar garšvielām un sāli, aprasina ar olīveļļu un ar visu mizu cep cepeškrāsnī +180 °C aptuveni 20 – 30 minūtes. Tikmēr blenderī sakuļ visas pesto sastāvdaļas, līdz iegūst viendabīgu masu. Ķirbis izcepas izcili mīksts, bet neizjūk, tam ir pusmīksta sviesta konsistence. Pesto piešķir ķirbim patīkamu asumiņu, kopā veidojot brīnišķīgu garšas ansambli.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+