Mobilā versija
+4.1°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
11. septembris, 2012
Drukāt

Irbenes drīz būs gatavas! Ko no tām gatavo? (1)

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Pastāstiet par irbenēm! Vai šīs ogas nav indīgas? Kā tās sagatavot, kā lietot?” 
Jānis Bikovskis Rēzeknē

 

Irbenes ir vērtīgas – C vitamīna dienas devas nodrošināšanai pietiek apēst tikai vienu ēdamkaroti šo ogu!

 

Lieto tikai pēc salnām!

Irbenēs ir arī dzelzs, organiskās skābes un miecvielas. Svaigas ogas ir rūgteni skābas, ar savelkošu efektu, tāpēc reti kuram garšo, pat putni tās neēd. Tas tādēļ, ka irbenēs, kamēr vēl nav nogatavojušās un sagaidījušas pirmo salnu, ir vāji indīgas vielas, kuras sala ietekmē sadalās citos savienojumos un vairs nav kaitīgas. Tāpēc irbenes jālasa vai nu pēc pirmajām salnām (tad gan putni tās apēd pāris dienās!), vai pirms gatavošanas jāieliek ledusskapja saldētavā, lai sasalst.

 

Parasti ogas ievāc septembrī – oktobrī, bet šogad tās vietām jau ir gatavas. Tās tiešām ir vērtīgas, tikai jāprot pareizi sagatavot!

 

Ogas var saldēt, gaidot pavasari, kad ir vajadzīgi vitamīni. Kad sākas gripas un saaukstēšanās laiks, ir īstais brīdis tās lietot uzturā. Saldētās ogas kulinārijā izmanto tāpat kā visas citas. No irbenēm var gatavot ievārījumus, džemus, marmelādes, spiest sulu.

 

Pret klepu un augstu temperatūru

Sirds slimību gadījumos ogas ēd kopā ar kauliņiem, tāpat irbenes lieto pret klepu un saaukstēšanos, kā sviedrējošu un temperatūru pazeminošu līdzekli. Ogas kopā ar medu vai cukuru mazina asinsspiedienu, arī lapu uzlējums samazina arteriālo spiedienu, palēnina sirds ritmu un pastiprina sirds muskuļa darbību, paplašina kanālus un asinsvadus (rūgtās garšas dēļ). Nedrīkst lietot grūtnieces, cilvēki ar noslieci uz trombu veidošanos.

Svaigu ogu sulu var izmantot kosmētisko procedūru veikšanai: palīdz atbrīvoties no vasaras raibumiem, pinnēm un balina ādu. Neiesaka podagras slimniekiem. Ja lieto par daudz, pasliktina visas organisma sistēmas, uz kurām ir iedarbība.

 

 

Svarīgi

Saldējot irbenes zaudē savu indīgo vielu un kļūst lietojamas pārtikā!

Uzziņa

• Irbenēs ir daudz pektīna, tāpēc ievārījumi, džemi un želejas labi sarec.

• Ogās esošo miecvielu dēļ tās nav baudāmas, tāpēc ieteicams irbenes atšķaidīt ar neitrāliem augļiem un ogām: āboliem, ķirbjiem, bumbieriem.

• Irbeņu ogas, ja tās uzmanīgi novāktas ar šķērēm, ķekaros var ilgi glabāt bez apstrādes. Tās vienkārši sakar vēsākā vietā uz auklas, kur putni netiek klāt, un tad var stāvēt vairākus mēnešus.

 

 

Svaigas ogas ar cukuru
irbenes-AG

• 800 g irbeņu,

• ~ 500 g cukura.

Irbenes pārlasa un pārlej ar verdošu ūdeni, 3 minūtes patur, ūdeni nolej, irbenes samaļ gaļas mašīnā (vai sablendē) un ar visiem kauliņiem samaisa ar cukuru attiecībā 1:1 un glabā ledusskapī. Ziemā izmanto karstajos dzērienos tiem, kas saaukstējušies.

 

Džems ar ķirbjiem

• 0,5 kg ķirbju,

• 0,5 kg irbeņu,

• 1 kg cukura.

Irbeņu ogas nomazgā un, nenoņemot no ķekariem, ieliek caurdurī un tvaicē virs verdoša ūdens 5 minūtes. Tad izberž caur sietu.

Ķirbjiem izņem mīkstumu un sagriež smalkos kubiciņos. Sautē nelielā daudzumā ūdens, kamēr mīksti, un izberž caur sietu. Ķirbju biezeni un saberztās irbenes samaisa un uzvāra, tad pievieno cukuru un, visu laiku maisot, vāra uz lēnas uguns 30 – 40 minūtes tā, lai nepiedeg.

Gatavo džemu sapilda sterilos traukos un aizvāko. Glabā vēsumā.

 

Pastila

• 1 kg irbeņu,

• 800 grami cukura,

• 200 ml ūdens.

Pārlasītas un nomazgātas ogas blanšē verdošā ūdenī 3 minūtes. Ūdeni nolej, pārlej ar vienu glāzi svaiga ūdens un vāra, kamēr ogas kļūst mīkstas. Tās izberž caur sietu, pievieno cukuru un vāra, kamēr veidojas mīklai līdzīga konsistence. Iegūto masu izklāj cepešpannā un liek žāvēties cepeškrāsnī. Glabā sausā, vēsā vietā. Garša rūgteni skāba, vairāk der kā zāles, kad ir klepus, nevis kā konfektes.

 

Želeja

• 1 kg ogu,

• 1 kg cukura,

• 500 ml ūdens.

Pārlasītas un nomazgātas irbenes 5 – 6 minūtes blanšē, lai samazinātu rūgtumu un mīkstinātu miziņu. Ūdeni nolej, pielej jaunu siltu ūdeni un vāra, kamēr ogas mīkstas. Tad atdzesē, izberž caur sietu, samaisa ar cukuru. Vēlreiz vāra 50 minūtes un karstas lej siltās neliela tilpuma (0,25 l) burkās, aizvāko. Glabā vēsā vietā, ziemā izmanto temperatūras mazināšanai un nepārejoša klepus apturēšanai.

 

Ievārījums ar āboliem

• 2,5 kg ābolu,

• 0,750 kg irbeņu,

• 2,5 kg cukura.

No irbenēm izspiež sulu. Āboliem izņem serdes, sagriež tos šķēlēs, apber ar cukuru un pavāra, līdz cukurs izšķīst. Atdzesē, pielej irbeņu sulu un uzvāra. Ievārījumu liek burkās, aizvāko. Lai gan irbenes proporcionāli ir mazāk, tomēr ievārījumā nedaudz jūtama miecvielu savelkošā garša.

 

Džems

• 1 kg irbeņu,

• 1,2 kg cukura,

• 500 ml ūdens.

Irbenes nomazgā aukstā ūdenī, izmaļ gaļas mašīnā vai sablendē. Ieliek katlā, pievieno cukuru un vāra, kamēr uz šķīvja uzliets piliens nenotek (sarec). Gatavo džemu sapilda uzsildītās, sterilās burkās un aizvāko. Var likt pie tējas, ēst pa karotei, ja klepus nepāriet.

 

Irbenes cukura sīrupā

• 1 l ūdens,

• 400 g cukura,

• ~2,5 kg irbeņu ogu.

Atlasītas, gatavas, nebojātas ogas nomazgā, notecina un blanšē verdošā ūdenī 2 – 3 minūtes. Pēc tam blīvi ieliek sterilizētās puslitra burkās un pārlej ar verdošu cukura sīrupu, hermētiski aizvāko. Burkas noliek uz vākiem, līdz pilnīgi atdziest. Glabā vēsumā.

 

 

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Ziemā labas zālītes!

Draugiem Facebook Twitter Google+