Mobilā versija
Brīdinājums -0.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
4. jūnijs, 2015
Drukāt

Īstā darbarīka meklējumos virtuvē

Publicitātes fotoPublicitātes foto

Kādreiz, cepot kotletes, karbonādi vai pankūkas, uz otru pusi tās apmetām, izmantojot nazi un dakšiņu. Tagad, ja negribam sabojāt pannas un katla teflona vai citu jauno tehnoloģiju pārklājumu, tā rīkoties nedrīkst. Izvēloties pannas lāpstiņu, jāraugās, lai tā būtu kvalitatīva, izturīga un ērti lietojama.

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Uztura katedras lektore Ingrīda Millere uzsver, ka uzmanība jāpievērš materiālam, no kā pannas lāpstiņa ražota, tās formai un ergonomikai. – Vislabākās ir silikona lāpstiņas, jo ir termoizturīgas (plastmasas un koka tādas nav!), plastiskas (citas arī tādas nav!) un blīvas. Tās nav porainas kā koka lāpstiņas, kas uzsūc taukus un pēc kāda laika kļūst nehigiēniskas, jo taukus nav iespējams pilnībā nomazgāt. Turklāt silikona lāpstiņas ir pietiekami universālas. Atkarībā no izmēra – platāka vai šaurāka – tās izmanto dažādu produktu apgrozīšanai un maisīšanai, savukārt sīkākiem gabaliem liek lietā silikona standziņas.

Ingrīda Millere neiesaka izvēlēties metāla lāpstiņu, jo tā ātri sakarst, turklāt var saskrāpēt pannas teflona virsmu. Šāda lāpstiņa der vien čuguna pannām.

Koka lāpstiņas. Pluss – lētas, mīnuss – kāts pilnīgi taisns, tāpēc nav pārāk ērti strādāt. Apmaisot produktus, rokas pakļautas karstajam tvaikam. Atšķirībā no plastmasas un silikona lāpstiņām šīs nedrīkst mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Pēc katras lietošanas lāpstiņa ne vien jānomazgā, bet arī jānoslauka, lai izvairītos no pelējuma. Nav vēlams tīrīt ar metāla skrāpjiem. Ieplaisājusi lāpstiņa vairs nav lietojama, jo iegriezumos jeb plaisās uzkrājas mikrobi.

100% silikona lāpstiņa ar metāla serdi. Silikons neskrāpē virsmu, tāpēc ideāli piemērots visiem katliem un pannām ar teflona vai citu pārklājumu. Iztur līdz +250 °C. Karstumizturīgais spals ir kvalitatīvāks, jo plastmasas rokturis var sakust uz karstās pannas malas un nolūzt.Ērti apmaisīt produktus uz pannas, jo elastīgā lāpstiņa pakļaujas jebkurai formai, taču grūtāk no tās izcelt smagākus, piemēram, karbonādes, gabalus. Silikona izstrādājumi ir viegli kopjami, var mazgāt arī trauku mazgājamā mašīnā.

Plastmasas lāpstiņa ar metāla kātu. Ražojusi firma “Brabantia”. Iztur +220 °C temperatūru.

Ar metāla kātu un plastmasas galvu. Ražojusi firma “Casa”. Rokturis izgatavots no augstvērtīga tērauda, bet pati lāpstiņa pārklāta ar karstumizturīgu neilonu, kas saudzē pannas pārklājumu. Ērti lietojama, tāpēc ir parocīgi apmaisīt dažādus produktus uz pannas, karstais tvaiks neapdedzinās rokas. Viegli kopjama un higiēniska, atšķirībā no koka lāpstiņām var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.

Omletes lāpstiņa ar metāla kātu un plastmasas galvu. Ražojusi firma “Casa”. Ja virtuves piederumu arsenālā ir šāda izmēra lāpstiņa, otrādi apmest izdosies pat ceptu strausa olu.

Pannas lāpstiņa no poliamīda, ko ražojusi firma “Brabantia”. Plastmasa ir cietāks materiāls nekā koks, tāpēc, neuzmanīgāk rīkojoties, ar šo lāpstiņu var saskrāpēt pannas teflona virsmu. Ērta un karstumizturīga. Viegli kopjama un higiēniska.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+