Agrotops

Agro Topā martā

Zīmols Daugava nav atdalāms no zīmola Vaivars
Aigars Vaivars, DK Daugava bijušais saimnieks, SIA Agrofirma Daugava un zīmola Daugava īpašnieks, šobrīd savu daudznozaru biznesu izlicis pārdošanai, jo zaudējis ticību šā biznesa perspektīvām un arī valstij.

Jaunumi Latvijas augu šķirņu katalogā
Februāris kā allaž bijis nozīmīgs ar pārmaiņām Latvijas augu šķirņu katalogā, kad tas tiek papildināts ar jaunām Latvijas klimatiskajiem apstākļiem atbilstošām šķirnēm.

Kvalitatīvas sēklas un stādāmā materiāla izvēle
Pavasaris lauksaimniekam atnāk ar kārtējo izvēli – ko sēt savos laukos, lai rudenī varētu iegūt labu ražu. Tās pamats ir sēkla. Tāpēc svarīgi būt pārliecinātam par izvēlētā sēklas materiāla kvalitāti.

Drošība un korektums sēklu tirgū
Marts un aprīlis ir laiks, kad notiek intensīva sēklu aprite. Uzmanību gribam vērst uz sēklu tirdzniecību visos iespējamajos veidos – gan no sēklaudzētājiem un dažādām firmām, gan pēc sludinājumiem internetā vai avīzēs.

Traktortehnikai motorstundas dzēst vairs nevarēs
Valsts Tehniskās uzraudzības aģentūras direktors Armands Binovskis informē, ka turpmāk nevarēs veikt tehnisko apskati piekabēm, kurām ir demontēta bremžu sistēma, ja to nevilks traktors, kas smagāks par 7,5 tonnām.

Aizvadītā sezona auzu, griķu un zirņu sējumos
Auzas un zirņi ir pirmie kultūraugi, ar kuriem pavasarī iemēģina sējmašīnas. Turpretī griķi, kuru dīgsti izdzīvošanas nolūkā nevēlas sastapties ar vēlīnajām pavasara salnām, maijā noslēdz sējas darbus.

Lucerna – zaļais proteīna avots
Lucerna ir kaprīza siltummīle, bet daba Latviju ne visur apveltījusi ar auglīgu māla augsni un arī karsts klimats pie mums atnāk vien kādu mēnesi gadā. Taču lucernas audzētgribētāju skaits ik gadus kļūst plašāks, tās audzēšanas priekšrocības ir sapratuši daudzi saimnieki.

Izplatītākās nezāļu sugas ziemas kviešu sējumos
2013.–2014. gadā Latvijā veikts apjomīgs projekts par nezāļu izpēti laukaugu sējumos un stādījumos. Apsekojumi veikti 12–15 dažādas specializācijas un lieluma saimniecībās katrā no Latvijas vēsturiskajiem reģioniem.

Digestāts pielīdzināts kūtsmēsliem
Saimniecībā, kur no govs vidēji tiek slaukti 8000 kg piena gadā, uz hektāru drīkst izkliedēt ne vairāk kā 30 tonnas pakaišu kūtsmēslu. Ja būs vairāk, tiks samazināti Eiropas atbalsta maksājumi.

Bioloģiskais šņabis – kāpēc ne?
Kalsnavas spirta rūpnīcā uzsākta bioloģiskā graudu spirta ražošana. Pirmās 80 tonnas realizētas Lietuvā, kur gatavo bioloģisko degvīnu realizācijai Zviedrijā. Mūsu bioloģiskajiem graudkopjiem skandināvu vēlme pēc veselīgas pārtikas ir papildu iespēja realizēt izaudzēto.

Kur slauc veselākās govis?
Izmantojot pārraudzības datus, Agro Tops noskaidrojis Latvijas ganāmpulkus, kuru koppienā aizvadītajā pārraudzības gadā bijis mazākais somatisko šūnu skaits.

Lai govis dotu pienu, barība jāsmalcina
Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra lopkopības konsultanti sākuši skābbarības analizēšanu ar barības separētājsietiem, kas ļauj uzlabot slaucamo govju ēdināšanu saimniecībās.

PEN STATE – šovs piensaimniekiem vai zinātniski pamatota nepieciešamība?
Pen State lopbarības daļiņu atdalītājs ir iekārta, kas sastāv no trīs sietiem ar diametru 19 mm, 8 mm un 4 mm un pamatnes, tā domāta skābbarības un jauktas lopbarības maisījuma sijāšanai, ko paredz izbarot atgremotājiem.

Zilveru govis dienā apēd 2,10 eiro
Aizvadītajā pārraudzības gadā Priekuļu novada Veselavas pagasta z/s Caunītes ganāmpulkā vidēji no govs izslaukts par 17% vairāk piena nekā gadu iepriekš – 11 437 kg. Zilveru ģimene par efektīvo strādāšanu nav pārāk lielā sajūsmā kvotu dēļ.

Gaļas govis ir subsīdiju bizness
Skrundas novada Nīkrāces pagasta z/s Kalna Ventinieki Ainis un Līvija Ancāni apsaimnieko 910 ha zemes un nodarbojas ar gaļas liellopu audzēšanu. Ganāmpulkā ir 104 zīdītājgovis un 50 divgadīgas teles.

Ceturto metienu gaidot
Sestais lielākais aitu ganāmpulks Latvijā pieder bioloģiskajai saimniecībai SIA Pelava Koknesē. Ganāmpulka pārvaldnieks Aigars Kalniņš atklāj, ka SIA Pelava šopavasar atnesīsies 510 Latvijas tumšgalves šķirnes aitu mātes.

Kādas ābolu šķirnes patīk Valmieras pusē?
Daudziem ir uzskats, ka Valmiera atrodas Latvijas ziemeļu daļā, tāpēc tās apkārtnē maz iespējams, ka dārzi varētu labi ražot. Vai tā ir?

Ābolu cenas pārdevēju un pircēju skatījumā
Latvijas ābolu cena atsevišķos veikalos atšķiras pat vairāk nekā divkārt, poļu āboli kā parasti konkurē ar cenu un tagad arī ar kvalitāti. Pašlaik lielajos veikalu tīklos grūti atrast ābolus, kas maksātu vairāk par vienu eiro. Kā veidojusies šī interesantā situācija?

Jaunākās tomātu un gurķu šķirnes
Sēklu tirgotāji iepazīstina komerciālos dārzeņu audzētājus ar jaunumiem tomātu un gurķu sēklu piedāvājumā.

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+