Agrotops

Zemes cenām kārtējais lēciens
Aizvadītais gads atnesis kārtējo cenu kāpumu lauksaimniecībā izmantojamai zemei. Pērn Latvijā, izņemot Zemgali, cenas cēlās uz nosacīti lētāko un agrāk retāk pieprasīto zemes gabalu rēķina.

Nedrīkst ļauties galējībām
Marta sākumā notikušajā biedrības Zemnieku saeima kongresā par valdes priekšsēdētāju atkārtoti tika ievēlēts Dobeles novada Krimūnu pagasta zemnieku saimniecības Lazdiņi īpašnieks Juris Lazdiņš, kurš šajā amatā nu jau ir kopš 2008. gada. Lasiet interviju ar J. Lazdiņu.

Augu maiņas nozīme integrētajā augu aizsardzībā
Atšķirībā no pašreizējās augu aizsardzības līdzekļu (AAL) lietošanas lauksaimniecībā integrētā augu aizsardzība ir visu augu aizsardzības paņēmienu rūpīga izvērtēšana, AAL ekonomiski un ekoloģiski pamatota lietošana. 

Vasaras kvieši nav rezerves variants
Vasaras kvieši bieži vien tika izmantoti tikai kā rezerves variants gadījumos, kad zemnieks rudenī nebija paspējis iekļauties ziemas kviešu sējas termiņos. Pēdējo 15–20 gadu laikā selekcijas darba gaitā Eiropā un Latvijā ir radītas jaunas augstražīgas, mainīgiem agroklimatiskajiem apstākļiem pielāgoties spējīgas vasaras kviešu šķirnes.

Izplatītākās nezāles vasaras miežu un vasaras kviešu sējumos 
Vairākums zemnieku jau ir izvēlējušies savai audzēšanas tehnoloģijai piemērotākās vasaras kviešu un vasaras miežu šķirņu sēklas. Bet tikpat atbildīgs darbs kā šķirnes izvēle katrā saimniecībā ir arī pareiza un piemērota herbicīda izvēle. 

Pākšaugu maisījumu efektivitāte un potenciāls zaļināšanas programmā
Sākot ar šo gadu, valstī ieviests maksājums par klimatam un videi labvēlīgu lauksaimniecības praksi, tāpēc saimniecībās, kas pretendē uz vienoto platību maksājumu, attiecīgi jāplāno sējumu struktūra.

Zirņi bioloģiskajos audzēšanas apstākļos
Neskatoties uz to, ka zirņu raža tīrsējā ir lielāka, bioloģiskajos audzēšanas apstākļos labāk izvēlēties zirņus audzēt mistrā ar graudaugiem, lai samazinātu veldri, ierobežotu nezāļu, slimību un arī kukaiņu savairošanos.

Godprātīgi audzē graudus
Brāļi Aivars un Spodris Reķi apstrādā 900 hektārus, kuros audzē graudus. SIA Reķi SA šopavasar sējas darbi sākās 18. martā – pirmo reizi saimniecības vēsturē tika sētas pupas.

Lucernas audzēšanas izdevīgums
Lai iegūtu lielākas lucernas ražas, ir jāievēro visas šīs kaprīzās kultūras audzēšanas prasības.

Lai jaunais kartupelis būtu galdā jau vasaras vidū
Lai mūsu audzēšanas apstākļos vasaras vidū vai vismaz ap Jāņiem varētu izaudzēt jauno kartupeļu ražu, jāsāk darboties jau krietnu laiku pirms pavasara sākuma.

Trešais lielākais ganāmpulks Latgalē
Daugavpils novada Līksnas pagasta SIA Kļavas V saimnieks Viktors Kalāns piena ražošanai pievērsās pirms četriem gadiem – šajā laikā piepildīta rekonstruētā ferma un izslaukums sasniedzis 9579 kg piena vidēji no govs gadā.

Eiropas standartiem atbilstoša mazjaudas kautuve
Talsu novada Ārlavas pagasta zemnieku saimniecībā Priednieki ekspluatācijā nodota mazjaudas kautuve. Te nedēļā kauj vidēji piecas cūkas un var sniegt pakalpojumu arī citiem saimniekiem. 

Perspektīvas ābeļu šķirnes
Latvijas Valsts augļkopības institūtā veikta vidi saudzējošai audzēšanai piemērotu ābeļu šķirņu vērtēšana. Tās gaitā izdalītas vairākas integrētai un bioloģiskai audzēšanai perspektīvas šķirnes – ražīgas, slimībizturīgas un ar labu augļu kvalitāti. 

Augļu koku vainagus var veidot visu gadu
Augļu koku vainaga veidošanas laika izvēle atkarīga no koku stāvokļa, augļaugu kultūras un veidošanas mērķa un paņēmiena.

Smiltsērkšķu bizness ar pluszīmi
Smiltsērkšķu stādaudzētavas Orvilks pārstāvis Andrejs Brūvelis prognozē, ka šogad varētu būt liels pieprasījums pēc neapstrādātām smiltsērkšķu ogām, jo mūsu kvalitatīvās ogas iepazinuši Vācijas un Somijas pārstrādātāji, arī vietējie pārstrādātāji palielina ražošanas apjomus. 

Polijā mācās audzēt gurķus zem LED lampām
Salātu un tomātu audzēšana zem LED lampām ir jau puslīdz izpētīta un tiek izmantota praksē, bet par gurķiem zināšanu vēl ir maz. 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+