Agrotops

Aktualitātes ieguldījumiem lauku saimniecībās

Lauku atbalsta dienestā līdz 4. februārim var iesniegt projektus Eiropas atbalstam ieguldījumiem lauku saimniecībās. Kādas izmaiņas saimniekiem jāņem vērā, gatavojot projektus otrajai modernizācijas kārtai?

 

Atbalsts par bioloģiski vērtīgajiem zālājiem

No Lauku atbalsta dienestā pieteiktajiem bioloģiski vērtīgajiem zālājiem lauvas tiesai – 27 tūkstošiem hektāru – nav veikta kartēšana, līdz ar to īpašnieki var saņemt tikai minimālo atbalsta likmi.

 

Kooperatīvi mēdz izlikties neredzam savas kļūdas

Vai izlolotā ideja par pašu piensaimnieku pārstrādes uzņēmuma dzīvotspēju uzvarēs vai tomēr ne? Kā panākt kooperatīvu efektivitāti ilgtermiņā? Kā atrast pareizo balansu starp biedru un biznesa interesēm? Par to sarunā ar Induli Jansonu, LPKS VAKS un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētāju.

 

Alternatīvās kaitīgo organismu ierobežošanas metodes

Integrētā augu aizsardzība nosaka, ka kaitīgo organismu ierobežošanai vispirms jāizmanto netiešos augu aizsardzības pasākumus – efektīvas bioloģiskās, fiziskās mehāniskās vai agrotehniskās ierobežošanas metodes.

 

Lielākie rapšu audzētāji 2015

Salīdzinājumā ar gadu iepriekš kopējās rapšu platības samazinājušās par 12,5% jeb par 11 tūkst. ha.

 

Lai ar arumu varētu lepoties

Kārtīgam saimniekam nekvalitatīvs arums godu nedara. Aršanā pieļautās kļūdas tajā pašā gadā faktiski vairs nav labojamas.

 

Tirgotāju maiņa ietekmē statistiku

2015. gada sākumā savus oficiālos pārstāvjus mainījuši tādi traktortehnikas zīmoli kā Fendt un New Holland. Arī 2016. gads sākas gluži kā iepriekšējais – ar oficiālo pārstāvju maiņu diviem labi zināmiem traktortehnikas zīmoliem – Massey Ferguson un Deutz Fahr.

 

Piena rekordi 2015 

49 saimniecībās aizvadītajā gadā vidējais izslaukums ganāmpulkā pārsniedzis 10 tūkstošus litru piena no govs.

 

Iestājāmies Igaunijas piena ražotāju kooperatīvā

Zemnieku saimniecības Ceriņi īpašnieku Alda un Leldes Kļaviņu 230 slaucamo govju ganāmpulks aizvadītajā pārraudzības gadā sasniedzis augstāko vidējo izslaukumu valstī – 13 968 kg no govs. 

 

Cietstāvošo govju ēdināšana

Tā ir viena no vissvarīgākajām jomām piensaimniecībā. Tieši ar cietstāves periodu sākas jaunās laktācijas veiksmes vai neveiksmes stāsts. 

 

Metodes teļu atragošanai

Teļu atragošana ir aktuāla manipulācija gandrīz visos govju ganāmpulkos. To var veikt, izmantojot dažādas metodes, par kurām sīkāk šajā rakstā.

 

Atjaunos Miķelānu seno godību

SIA Miķelāni bekons valdes priekšsēdētājs Ilvars Strazdiņš vada dāņu uzņēmējam piederošo SIA Latvi Dan Agro, kas apsaimnieko cūkkopības kompleksus Jaunbērzē un Īlē. Nupat dāņi iegādājušies bankrotējušo cūkkopības kompleksu Miķelāni. 

 

Izraut dārzu ir dārgāk nekā iestādīt jaunu

KS Poceri Viesītes novada Saukas pagastā apsaimnieko Latvijas lielāko augļu dārzu – šeit 126 ha platībā iestādītas ābeles, vēl 25 ha aizņemti ar saldajiem ķiršiem un citām kultūrām.

 

Paprikas audzēšana siltumnīcās

Moderno siltumnīcu platības Latvijā katru gadu palielinās. Viena no iespējām, ko tajās audzēt, ir paprika.

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+