Agrotops

Zemei pircēju vairāk nekā pārdevēju

Kaut arī kopš 2014. gada 1. novembra ir spēkā likuma Par zemes privatizāciju lauku apvidos grozījumi, kas nosaka stingrākas prasības lauksaimniecībā izmantojamās zemes pircējiem, aizvadītajā gadā tirgū viņu joprojām bija vairāk nekā pārdevēju.  

 

 

Par servisu ne katrs spēj samaksāt

Kāds šobrīd ir lauksaimniecības tehnikas tirgus Latvijā? Par to sarunā ar Latvijas Lauksaimniecības tehnikas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētāju Gunti Tīģeri.

 

 

Lielākie rudzu audzētāji 2015

Ar rudziem apsētās platības Latvijā palielinās – pērn rudzi kulti par 17% vairāk nekā gadu iepriekš. Aizvadītajā sezonā Lauku atbalsta dienestā rudzu sējumi platību maksājumiem pieteikti 37 046 ha platībā.

 

 

Man patīk audzēt rudzus

Almanta Bartuševica z/s Bites Elejā un Talsos pērnruden rudzus kūla 415 ha platībā. Vidējā raža Zemgales laukos ir 8–8,5 tonnas no hektāra.

 

 

Lauka pupas Stendē

Jaunākie dati par ražību un slimību izturību

 

 

Lauksaimniecības tehnikas glabāšana ziemas periodā

Optimālu un maksimāli efektīvu tehnikas kalpošanu iespējams nodrošināt, ne tikai to optimāli noslogojot, regulējot un kopjot, bet arī pareizi glabājot no darba brīvajā laikā. 

 

 

Latvijas lielākie piena govju ganāmpulki

Pērn Latvijā bija 49 ganāmpulki, kuros bija 300 un vairāk slaucamo govju, bet šogad tādu jau ir par trīs vairāk – 52. Latvijā joprojām ir četri tūkstoši govju ganāmpulku.

 

 

Oficiāli jāatzīst, ka piensaimniecībā iestājies force majeure

Edgaram Silakalnam, SIA Agrofirma Zelta druva un SIA Agrofirma Jelgava īpašniekam, pieder lielākais slaucamo govju ganāmpulks Latvijā – abās saimniecībās kopā ir 2,4 tūkstoši piena devēju. Zemo piena iepirkumu cenu dēļ katrs saražotais piena litrs viņam rada 6 centu zaudējumu.

 

 

Ēdināšanas biežuma ietekme uz piena produktivitāti

Saimnieki analizē katru izdevumu posteni, ko tie varētu samazināt, lai palielinātu piena ražošanas rentabilitāti. Viens postenis, ko saimnieki var mainīt, ir ēdināšanas reižu biežums.

 

 

Agrīna grūsnības diagnostika govīm

Viens no būtiskākajiem faktoriem, kas nodrošina labus ganāmpulka reprodukcijas rādītājus, ir agrīna grūsnības diagnostika. Tā ļauj pēc iespējas agrāk konstatēt negrūsnos dzīvniekus ganāmpulkā un veikt nepieciešamos pasākumus, piemēram, sākt sinhronizāciju, lai varētu atkārtoti veikt mākslīgo apsēklošanu. 

 

 

Teļu pilnvērtīga ēdināšana

Teļa augšana un attīstība sākas, jau esot mātes organismā. Ģenētiskos faktorus nevar mainīt strauji, taču ārējās vides faktorus var izmainīt salīdzinoši ātri.

 

 

Klibums govju ganāmpulkos

Ganāmpulkos ar klibām govīm ir problēmas ar govju apsēklošanu, ir ievērojami mazāki izslaukumi, augstāks govju brāķēšanas procents slimību dēļ, lielāks somatisko šūnu skaits pienā, zemāka piena kvalitāte. 

 

 

Šarolē aitas eksportēsim uz Turciju

Ivars Frīdemanis, SIA Ralle īpašnieks, Kandavā veido Šarolē aitu šķirnes audzētavu un plāno ar laiku sākt šo dzīvnieku eksportu uz Turciju. 

 

 

Labākie Latvijas augļu un ogu vīni noteikti

Aizvadītā gada augļu un ogu vīna konkursam kopumā iesniegti 123 vīnu un sidru paraugi no 11 reģistrētām vīna darītavām un četriem individuāliem vīndariem. 

 

 

Eiropas atziņas augļu koku un ogulāju pētniecībā

Simpozijā Serbijas galvaspilsētā Belgradā uzmanība tika pievērsta jaunām šķirnēm un audzēšanas tehnoloģijām, kas būtu izmantojamas Latvijas apstākļos.

 

 

Dārzeņu šķirņu jaunumi

Kaut gan daudzi populārie hibrīdi Latvijā tiek audzēti jau gadu desmitiem, selekcionāru darbs turpinās un arī šogad sēklu tirgū parādās vairāki interesanti, perspektīvi jaunumi.

 

 

Mārupē gurķus audzē arī ziemā

Latvijā lielākā siltumnīcu saimniecība SIA Mārupes siltumnīcas šāgada 27. janvārī novāca pirmo gurķu ražu. Pirmo reizi Latvijā vietējie gurķi ir ienākušies tik agri. Tas izdevies, pateicoties jaunās tehnoloģijas ieviešanai nupat uzbūvētajā siltumnīcā.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+