Agrotops

Piena cena zemāka vairs nebūs

Ilona un Kaspars Kazāki, jaunās piena un sūkalu pārstrādes rūpnīcas Baltic Dairy Board īpašnieki, atzīst, ka piena cena zemāka vairs nebūs un konkurence par pienu ir sākusies. 

 

 

Traktortehnikas kursi pārmaiņu priekšā

Valsts Tehniskās uzraudzības aģentūra, konstatējot, ka traktorapmācībā pārāk maz uzmanības pievērsts traktortehnikas ekspluatācijai un vadīšanai, plāno izmaiņas apmācības kārtībā.

 

 

Kodināta sēkla samazina infekciju risku

Lai iegūtu augstu ražu, viens no būtiskākajiem faktoriem ir sēklas izvēle un tās kvalitāte. No sēklas materiāla kvalitātes ir atkarīgs ne tikai ražas lielums, bet arī sēklas kā tirgus preces cena.

 

 

Labību augmaiņa bioloģiskajā saimniekošanā

Sējumu izvietojumu plānojums un to koriģēšana jāveic līdz ar ziemāju graudaugu sēju, jo rudenī uzsāktie un paveiktie darbi ir pamats tālākai augsnes ielabošanai un racionālai izmantošanai.

 

 

Jāprot pateikt senčiem paldies

Arnolda Jātnieka vadītā zemnieku saimniecība Vaidelotes Codes pagastā nodarbojas ar intensīvo lauksaimniecību, vienlaikus abi ar saimnieci Dairu viņi popularizē latvisko dzīvesveidu. Saimnieki uzskata, ka šīs abas lietas labi sadzīvo, papildina viena otru un tā ir arī nākotne. 

 

 

Tehnikas tirgū līderu maiņa

Tehnikas pārdevēja izvēle nereti ir grābeklis, uz kura klients mēdz uzkāpt vairākkārt, un šā grābekļa vārds esot zemā cena. Tas ir aktuāli ne tikai pie mums, bet visā pasaulē. 

 

 

Šaurlapu lupīnas cūku ēdienkartē

Iekļaujot nobarojamo cūku barības devā pašizaudzētās lupīnas, iespējams samazināt barības pašizmaksu, kā arī palielināt cūku audzēšanas efektivitāti.

 

 

Tekseļi – muskuļotie čempioni

Viena no Eiropā un citur pasaulē populārākajām gaļas tipa šķirnēm ir Tekselas šķirnes aitas – lielas, ar labām gaļas produktivitāti raksturojošām īpašībām, augstu vilnas produktivitāti un kvalitāti, kā arī lielu kautiznākumu – līdz pat 60%. 

 

 

Izvērtēsim rīcību mastītu profilaksē un ārstēšanā

Saslimstība ar tesmeņa iekaisumiem joprojām ir aktuāla problēma piena govju ganāmpulkos. Risinājumi nereti ir darbietilpīgi un dārgi. Nav vienotas receptes, kas būtu efektīva visās fermās vienlaikus.

 

 

Viedais spiegs govju fermā

Beverīnas novada Kauguru pagasta zemnieku saimniecībā Mazputniņi govju aktivitātes menedžmenta sistēma CowScout, kas nosaka labāko brīdi sēklošanai, tiek izmantota dzīvniekiem piesietajā turēšanā.

 

 

Jaunās paaudzes barības piestumšanas robots

Jāņa Grasberga zemnieku saimniecībā Zilūži Kocēnu novada Bērzaines pagastā kopš jūnija tiek testēts jaunas paaudzes lopbarības piestumšanas robots. Pateicoties tam, ganāmpulkā samazinājies govju acidožu skaits un palielinājies izslaukums. 

 

 

Zemeņu diena Pūrē

Audzētāji Pūrē varēja iepazīties ar jaunākajiem pētījumu rezultātiem par zemenēm, kā arī ar vasaras zemeņu šķirņu izvērtējumu.

 

 

Smiltsērkšķi jālaista un jāiežogo

Lai informētu smiltsērkšķu dārzu īpašniekus par apsekojumu rezultātiem, sagatavots apskats ar pirmajiem secinājumiem, galveno uzsvaru liekot uz agrotehnikas problēmām. 

 

 

Katrs gads ir jauna mācība

Gustavs Norkārklis ir Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs un, protams, arī pats nodarbojas ar bioloģisko audzēšanu, kopumā apsaimniekojot ap 150 ha zemes, 20 ha no tiem aizņem dārzeņi.

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+