Agrotops

Suņu čipēšanu neatlieciet uz pēdējo brīdi

1. janvārī visiem suņiem, kas vecāki par sešiem mēnešiem, jābūt čipētiem un reģistrētiem Lauksaimniecības datu centrā. 

 

 

Kādu tirgu veidojam? Kādu biznesu atbalstām?

Edīte Strazdiņa, KS Mūsmāju dārzeņi valdes priekšsēdētāja un zemnieku saimniecības Galiņi saimniece, uzskata, ka dārzeņkopība ir nozare, kas pārcieš to pašu krīzi, ko piensaimnieki.

 

 

Pasaules aktualitātes auzu audzēšanā

Auzas šogad ir nokļuvušas mūsu lauksaimnieku īpašā uzmanības lokā. Pievērsties kvalitatīvu  pārtikas auzu audzēšanai aicina lielākie graudu pārstrādes uzņēmumi.

 

 

Kotiņos pupas pārstrādās miltos

Viļakas novada zemnieku saimniecība Kotiņi ir viena no lielākajām sēklaudzētājām Latvijā – pagājušajā gadā pavisam saražotas 3226 tonnas sēklu. Saimniecība pievērsusies arī vairāku inovatīvu produktu ražošanai.

 

 

Arī piensaimniekiem jāizvirza jauni mērķi

Pasaules labākie piensaimnieki izvirza sev mērķi iegūt vidējo izslaukumu ganāmpulkā 45 kg un vairāk no govs dienā. Ar prieku varam secināt, ka šādi ganāmpulki ir arī Latvijā.

 

 

Robots nediskutē – cik bieži vajag, tik arī slauc

Kopš jūnija SIA Kliediņi govis Ventspils novada Vārves pagastā tiek slauktas divos DeLaval robotos. Tos Jānis Vītolbergs, SIA Kliediņi valdes loceklis, no iekārtu tirgotāja nomā.

 

 

Dzīvnieku kondīciju vērtē dators

LLU mācību un pētījumu saimniecībā Vecauce uzstādīta 3D kamera, kas novērtē slaucamo govju ķermeņa kondīciju.

 

 

Stimulēt govis vai ne?

Lietojot hormonālo stimulāciju slaucamajām govīm, ir iespējams panākt auglības rādītāju uzlabošanos un samazināt servisa periodu. Šāda atziņa izskanēja fermu dienā saimniecībā Lestene, kur savstarpējām diskusijām pulcējās piensaimnieki un veterinārārsti.

 

 

Nevēlamie mikotoksīni skābbarībā

Skābbarības gatavošanā un fermentācijas procesā jāievēro daudzi nosacījumi, lai tā būtu kvalitatīva. Skābbarība var inficēties ar mikotoksīnus veidojošām sēnēm gan pirms, gan pēc zālaugu nopļaušanas.

 

 

Teļu diareja – cēloņi, profilakse

Teļu diareja ir bieži sastopama problēma un dzīvnieku nāves cēlonis neatkarīgi no ganāmpulka lieluma. Nav laba un ilgtspējīga prakse, neizvērtējot cēloņus, veikt vien katra individuāla saslimšanas gadījuma medikamentozu ārstēšanu. 

 

 

Šarolē aitas – radītas krustošanai

Šarolē aitu šķirne selekcionēta kā vaislas šķirne, īpašu uzmanību pievēršot izcilai gaļas kvalitātei un dzīvnieku augšanas rādītājiem. 

 

 

Ābolu un bumbieru ražas prognoze 2016 

Šogad Eiropas Savienībā tiek prognozēts ābolu kopražas samazinājums par 3% salīdzinājumā ar pagājušo gadu, savukārt bumbieru raža būs par 9% mazāka nekā 2015. gadā. 

 

 

Kazas piena produktu pievienotā vērtība

Tradicionālie Holandes un Krievijas sieri ir zināmi ikvienam, bet kā jauna niša pircēju piesaistīšanā var kalpot kazas vai aitas piena pārstrādes produkti.

 

 

No Latvijas ogām iegūst antioksidantus

Lielākais savvaļas ogu savācējs un eksportētājs Latvijā ir Madonā bāzētais itāļu un nīderlandiešu kopuzņēmums SIA Pharmeko Lettland. Melnās krāsas ogas – mellenes, aronijas un upenes – satur antioksidantus un ir uzņēmuma galvenais interešu objekts.

 

 

Latvijā strauji izplatās Spānijas kailgliemeži

Pirms vairākiem gadiem Spānijas kailgliemezis bija paguvis izplatīties daudzās Rietumeiropas valstīs un bija cilvēki, kas neticēja, ka šī suga varētu nonākt arī Latvijā. Nu tas ir noticis.

 

 

Mācību siltumnīcā viss kā lielražošanā 

SIA A.M.Ozoli organizētajā Latvijas siltumnīcu speciālistu pieredzes apmaiņas braucienā uz Somiju tika apmeklēta arī dārzkopības profesionālā koledža Hemēnlinnas apkaimē.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+