Agrotops

 

Konflikti visbiežāk ir tur, kur trūkst kultūras

Pagājuši gandrīz trīs gadi, kopš pieņemti grozījumi Medību likumā. To apspriešanā karstās diskusijās ar medniekiem piedalījās arī lauksaimnieki, kuru sējumi regulāri cieš no mežazvēru postījumiem. Vai ieviestie grozījumi ir devuši pozitīvus rezultātus? Saruna ar Jāni Baumani, Latvijas Mednieku savienības valdes priekšsēdētāju.

 

Populārākās šķirnes sēklaudzēšanā 2016. gadā

Valsts augu aizsardzības dienesta inspektori sēklaudzēšanas sējumu lauku apskates šogad salīdzinājumā ar pērno gadu veikuši par 24% lielākās platībās. Turklāt 99,9% no sēklu laukiem ir atzīti par atbilstošiem sēklaudzēšanas lauku stingrajām normatīvo aktu prasībām.

 

Kukurūzas melnplauka – vai tas ir bīstami?

Šajā veģetācijas sezonā dažos kukurūzu laukos atkal ir novērojama kukurūzas parastā jeb pūslīšu melnplauka, kuru ierosina bazīdijsēne Ustilago maydis.

 

Kā šogad auguši kartupeļi?

Drīz būs novākts pēdējais kartupeļu lauks, un ir pienācis brīdis izvērtēt, kāds bija šis gads kartupeļu augšanai. 

 

Lielākie kartupeļu audzētāji 2016

Lielākais kartupeļu audzētājs Latvijā šogad ir SIA Ķeizarsils Salaspils novadā – šī saimniecība kartupeļus šoruden vāc 151 ha platībā. Sešas saimniecības šogad platību maksājumiem pieteikušas platības, kas lielākas par 100 ha.

 

Darbu sākusi zāles miltu rūpnīca Dobelē

Pirms sešiem gadiem izveidotais graudkopju kooperatīvs Agrario ekspluatācijā nodevis lucernas granulu un siena rūpnīcu Dobelē, kur līdz šā gada beigām tiks saražotas četrtūkstoš tonnas granulu.

 

Modernās šķidrmēslu iestrādes tehnoloģijas

Ja neiemācīsimies saimniekot, mazinot gaisa un ūdeņu piesārņojumu, nāksies samazināt ganāmpulkus un graudaugu platības. Lai saimniekotu videi draudzīgi un mazinātu Baltijas jūras piesārņotību ar slāpekli, šķidrmēsli augsnē jāiestrādā pēc iespējas ātrāk. 

 

Universāls robots – var piestumt barību, var tīrīt mēslus

Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki izstrādājuši lopbarības piestumšanas robotu, kas principiāli atšķiras no līdz šim tirgū pieejamajiem. 

 

Kadiķiem MA palīdz risku sadalīšana

"Galvenais ir neapstāties un neteikt – es šogad nesēšu. Arī piena lopkopību netaisos likvidēt," teic Alūksnes novada Mālupes pagasta zemnieku saimniecības Kadiķi MA saimnieks Mārtiņš Augstkalnietis. 

 

Kā samazināt amonjaka emisijas no kūtsmēsliem

Visām ES dalībvalstīm, sākot ar 2017. gadu, būs jāveic regulāra amonjaka emisiju kontrole. Šim nolūkam ir izstrādātas attiecīgas vadlīnijas, kā arī sagatavota Konvencija par robežšķērsojošo gaisa piesārņojumu lielos attālumos.

 

No limuzīnu mēsliem plāno ražot humusu un elektrību

Balvu novada Vīksnas pagasta zemnieku saimniecības Dampadruvas buki pļavās ganās 80 Limuzīnas šķirnes gaļas liellopi. Saimniecība realizē gan mazos bullīšus tepat Latvijā, gan nobarojamos buļļus uz Šveici.

 

Latvijas tumšgalves šķirnes aitu audzēšanas rezultāti

Latvijas tumšgalves šķirnes aitu ciltsdarba programmas mērķis ir veidot auglīgus, Maedi Visna slimības brīvus, Skrepi rezistentus Latvijas tumšgalves tīršķirnes aitu ganāmpulkus.

 

Karstasinīgās romanovietes

Romanovas šķirne ir tīra – tā nav radīta krustošanas ceļā. Rakstos tā pirmoreiz fiksēta 1802. gadā.

 

Baltijā lielākā trušu ferma

Lielvārdes novada Jumpravas pagasta SIA Lenneward rabbitry ganāmpulkā patlaban ir 1200 trušu mammas. "Plānojam ganāmpulku palielināt vēl par 1400 mammām. Mūsu kapacitāte ir 1000 būru, tas nozīmē, ka varam turēt līdz 12 tūkstošiem nobarojamo trušu," atklāj uzņēmuma tehniskais direktors Jānis Igaunis.

 

Ābolu lieldārzs Latgalē

Viļakas novada Susāju pagasta zemnieku saimniecība Ievulejas apsaimnieko augļu dārzu 14 ha platībā. Valērijs un Antoņina Romanovi stāda arī jaunus dārzus.

 

Zemeņu audzēšanas pieredze Kanādā

Līdzīgi kā Latvijā, arī Kanādā zemenes tiek audzētas vairākas sezonas un gan mazajām, gan lielajām saimniecībām svarīga ir augu laba pārziemināšana.

 

Kāpostu integrētā audzēšana

Lai iepazīstinātu dārzeņu audzētājus ar kaitēkļu uzskaiti, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs ierīkoja demonstrējumu Valkas novada Ērģemes pagasta z/s Purmaļi.

 

Podaugu audzēšana prasa labu plānošanu 

Siltumnīcu speciālistu mācību braucienā uz Somiju varēja apskatīt, kā strādā nelielas saimniecības, kas neizmanto supermodernas tehnoloģijas, tomēr spēj konkurēt tirgū.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+