Agrotops

Agro Topā martā

 

Bioloģiskajiem būs jānodrošina 170 eiro no hektāra

Jaunu lauksaimniecības zemes gabalu iekļaušanu lauku blokos un to precizējumus šogad varēs veikt līdz 1. aprīlim, bet platību maksājumiem varēs sākt pieteikties pirms Lieldienām, atgādina Lauku atbalsta dienesta direktores vietnieks Indulis Āboliņš. 

 

H5N8 jokus nesaprot

Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis intervijā Agro Topam aicina ļoti nopietni izturēties pret pirmoreiz Eiropā tik postošo putnu gripas uzliesmojumu un stāsta par jaunajiem Ministru Kabineta noteikumiem, kuros līdz 31. maijam noteikti dažādi ierobežojumi mājputniem. 

 

Ziemojošo kultūraugu spožums un posts

Katrā ziemošanas periodā var atrast pa kādam brīnumam, kas nav nepaticis ziemāju sējumiem. Par laimi, laika apstākļu tendences, kas negatīvi iespaido ziemāju sējumus, gandrīz nekad vienādā mērā nav attiecināmas uz visu valsti.

 

Vasaras kviešu šķirņu salīdzinājums Stendē

Lai palīdzētu zemniekiem izvēlēties savai saimniecībai piemērotākās, Stendes pētniecības centra selekcijas laukā 2016. gadā pēc priekšauga – ziemas rapšiem – iekārtoja vasaras kviešu šķirņu salīdzinājumu.

 

Vai maksājam selekcionāram autoratlīdzību?

Šopavasar daudzus ir satraukusi ziņa, ka, iespējams, LAD elektroniskās deklarēšanās sistēmā lauksaimniekiem būs jāsniedz informācija arī par to, kādas šķirnes audzē savos laukos. Un, protams, daudziem rodas jautājums, kāpēc tas būtu jādara?

 

Lielākie kukurūzas lauki – Mārupē

Aizvadītajā sezonā Latvijā platību maksājumiem pieteikti 25,5 tūkstoši hektāru ar kukurūzas sējumiem, liecina Lauku atbalsta dienesta dati. Biogāzes vajadzībām kukurūza audzēta 7896 ha platībā.

 

Bioloģiski izdevīgāk, tomēr konvencionālā ražošana neatlaiž

Lībagu pagasta z/s Brīvzemnieki saimnieks Andis Zazītis ar bioloģisko lauksaimniecību nodarbojas desmit gadu. Dzīves īstenība viņu piespieda izveidot arī otru – ar konvencionālajām metodēm apsaimniekojamu graudkopības saimniecību SIA Keivo. A. Zazītis intervijā salīdzina abas saimniekošanas metodes un pamato vietējo graudu šķirņu izvēli.

 

Jaunākās tendences zālaugu barības sagatavošanā un izdalē

Lai sasniegtu augstus govju izslaukumus, liela nozīme ir izēdināmās lopbarības kvalitātei, izsniegtās barības daudzumam un regularitātei. Citādi nevar nodrošināt govju labturības prasības, kā arī iegūt salīdzinoši lētu un kvalitatīvu pienu. 

 

Latvijas veselāko govju ganāmpulki

Izmantojot pārraudzības datus, Agro Tops noskaidrojis Latvijas ganāmpulkus, kuru koppienā aizvadītajā pārraudzības gadā bijis mazākais somatisko šūnu skaits. Somatisko šūnu skaits koppienā ir rādītājs, kas ļauj novērtēt tesmeņa veselību ganāmpulkā.

 

Sasniegts rekords – 12 tonnas piena dienā

Lizuma pagasta SIA Brīvzemnieki pirmo reizi saimniecības vēsturē dienas izslaukums sasniedzis 12 tonnas piena. Tas izdevies, jo krīzes laikā uz gotiņu rēķina nekas nav taupīts.

 

Kļaviņš kļuvis par labāko Igaunijas kooperatīvā

Jeru pagasta zemnieku saimniecības Ceriņi saimnieks Aldis Kļaviņš pirms gada kļuva par Igaunijas piena ražotāju kooperatīva E–Piim biedru. E–Piim patlaban diskutē ar citiem Latvijas piena ražotāju kooperatīviem par starptautiska piena ražotāju kooperatīva izveidi.

 

Uzulēns būvē kaujas mašīnu gaļas liellopu biznesam

Jānis Uzulēns savā saimniecībā Turlavas pagastā saimnieko vien septiņus gadus un bioloģiskajā gaļas liellopu audzēšanā ir sasniedzis apskaužamus rezultātus. Sarunā ar Agro Topu viņš atklāj saimniecības nākotnes plānus, tostarp ieceri sākt Latvijā embriju pārstādīšanu gaļas liellopiem. 

 

Atbilstošas šķirnes un ražības līmeņa dzīvnieku izvēle

Liela daļa Latvijas saimniecību strādā ar ekstensīvām vai vidēji intensīvām metodēm. Bieži novērojama situācija, ka konkrētajiem saimniekošanas apstākļiem audzēšanai izvēlēti nepiemērotas šķirnes un ražības līmeņa dzīvnieki, kuru vajadzības nav iespējams nodrošināt.

 

Mežoki atbalstu saņemšanā nespecializējas

Zemnieku saimniecība Mežoki ir izveidota par vienu no lielākajām un modernākajām aitu intensīvās audzēšanas saimniecībām Latvijā. Turklāt izmantojot pašu izveidotus agregātus, tehnoloģijas un barošanas recepti. 

 

Kaitēkļi un slimības augļu koku un ogulāju stādījumos 2016. gadā

Valsts Augu aizsardzības dienesta prognožu speciālisti 2016. gada sezonā veica kaitīgo nekarantīnas organismu novērojumus un uzskaites augļu koku un ogulāju stādījumos visā Latvijas teritorijā.

 

Izvēlēti labākie Latvijas vīndaru vīni

2016. gada decembrī notika kārtējais Latvijas augļu un ogu vīnu konkurss. Līdz ar sava vīna novērtējumu ballēs dalībnieki varēja saņemt arī žūrijas locekļu detalizētus komentārus par konkrēto vīna paraugu.

 

Kūtsmēslu lietošana bioloģiskajās dārzeņu saimniecībās

Pamata mēslošanas shēmas balstās uz kūtsmēslu un to saturošu kompostu lietošanu. Latvijā bioloģisko saimniecību vēsture vēl ir nosacīti īsa, tieši tāpēc būtu vērts ielūkoties citu valstu pieredzē, kur bioloģiskās saimniecības darbojas jau vairākus gadu desmitus.

 

Kokaugu stādījumi enerģētiskās koksnes ieguvei

Latvijā un visā Eiropā biomasai ir ļoti nozīmīga loma atjaunojamo energoresursu kopējā tirgū. Pašlaik tā ir ap 70% tirgus un uzrāda stabilu pieaugumu.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+