Agrotops

Zemes fonds labo tirgus nepilnības

Pirms gandrīz diviem gadiem izveidotais Zemes fonds nodarbojas ar lauksaimniecības zemes tirgus nepilnību izskaušanu. Daudz veiksmīgāk, nekā sākotnēji cerēts. 

 

Igauņi būvēs piena rūpnīcu par 37 milj. eiro

Igaunijas lauku lietu ministrs Tarmo Tamms intervijā iepazīstina ar kaimiņvalsts izvēlēto lauksaimniecības attīstības modeli, atklāj jaunās piena pārstrādes rūpnīcas būvniecības izmaksas un iezīmē nozares nākotnes iespējas.

 

Augu augšanas regulatori veldres ierobežošanai

Graudaugu veldres veidošanās galvenais cēlonis ir nepareiza auga attiecība starp virszemes daļas masu un stiebra augšējās daļas noturību. Sējumu veldrēšanās ne tikai apgrūtina labības novākšanu, bet samazina iegūtās ražas apjomu un kvalitāti. 

 

Nezāļu rezistence pret herbicīdiem – problēma arī Latvijā

Nezāļu rezistence pret herbicīdiem ir kādas nezāļu sugas augu spēja izturēt būtiski augstāku herbicīda koncentrāciju. Tā noteikti vairs nav tikai intensīvi saimniekojošo valstu problēma, bet gan ļoti reāla problēma arī Latvijā. Lai kādu dienu neattaptos pie nezāļu pārņemtiem laukiem un bez iespējām ar tām cīnīties, jau laikus jādomā par stratēģijām, kas ļauj novērst rezistences izveidošanos tīrumos.

 

Rudzu lāčauza var ievērojami samazināt ražu

Pēdējo 20 gadu laikā visā Latvijas teritorijā kultūraugu sējumos ir palielinājusies graudzāļu dzimtas nezāļu izplatība. Viena no šādām sugām ir rudzu lāčauza.

 

Izplatītākās auzu slimības

Latvijā audzētajām auzām ir trīs būtiskākās slimības – auzu brūnplankumainība, auzu vainagrūsa un skaru fuzarioze. Rakstā par izplatītākajām, kā arī mazāk sastopamajām auzu slimībām un to ierobežošanas iespējām.

 

Vermikomposta izmantošana zirņu audzēšanā

Lai gan pākšaugiem organisko mēslojumu tieši lietot neiesaka, bet rekomendē labāk dot priekšaugam, tomēr tiek atzīts, ka mazāk auglīgās augsnēs tas ir noderīgs arī tiešā lietošanā. 

 

Recepte ienesīgam graudu biznesam

Galēnu pagasta saimnieks Jānis Kupris graudkopību Latgalē attīsta aptuveni 20 gadu. Zemnieku saimniecības Vairogs recepte ienesīgam graudu biznesam ir specializēšanās uz iespējami vairāk kultūrām un ražīgu tehnoloģiju izmantošana.

 

Izstāžu bizness – kā noturēt līdzsvarā intereses?

Trīs Baltijas valstīs daudzu gadu garumā izveidotā tradīcija pavasarī rīkot lauksaimniecības izstādes turpinājās arī šogad. Klātienē apmeklējot Rāmavas un Tartu izstādi, runājot ar tās dalībniekiem un rīkotājiem, vairāki vērojumi vedinājuši uz interesantiem secinājumiem.

 

Krīzes laikā piensaimniekiem nepiešķīra ne centa

Āvo Samarūtels ir līdzīpašnieks un pats arī vada Igaunijas lauksaimniecības uzņēmumu Manniku Piim, kas nodarbojas ar piena ražošanu un graudkopību Tartu tuvumā. Saimnieks intervijā atklāj līdzīgo un atšķirīgo Latvijas un Igaunijas lauksaimniecības modelī.

 

Ja gaļas govju ganāmpulkā piedzimis teļš

Ja tikko dzimušam teļam ir problēmas ar veselību, tas ir jāizmeklē un nekavējoties jāārstē, taču ar to problēma atrisināta netiks, jo jāsaprot, kāpēc tas ir saslimis. Meklējot atbildes uz šo jautājumu, uzmanība jāpievērš vairākiem faktoriem.

 

Zemes trūkums bremzē gaļas liellopu biznesu

Arta Pētersona Alsungas novada zemnieku saimniecība Kalnarāji ir otra lielākā gaļas liellopu audzētāja Latvijā. Saimnieks intervijā atklāj, kā desmit gados kļuvis par vienu no vadošajiem gaļas liellopu audzētājiem valstī, dalās pieredzē un stāsta par nākotnes iecerēm. 

 

Jēru barošana pirmajā dzīves gadā

Jēru barošana faktiski sākas ar grūsnas aitas barošanu, jo tas, ar kādu sākuma potenciālu jērs piedzimst, ļoti iespaidos viņa tālāko augšanu un attīstību. 

 

Pārdodam zināšanas kazahu klanam

SIA Stādu audzētava Dimzas ir viena no Latvijas visvecākajām stādu audzētavām. Kopā ar sadarbības partneriem Kazahstānā Aktobes pilsētā tā ierīko stādaudzētavu, kurp 18. aprīlī no Latvijas aizceļoja 15 000 dažādu stādu.

 

Ziemcietība un klimata izmaiņas – kā uz tām reaģēt augļkopjiem

Viena cilvēka mūžs ir par īsu, lai pieredzētu visu ziemu un vasaru daudzveidību, izprastu to sakarības ar iespējamiem bojājumiem. To sapratuši iepriekšējo paaudžu augļkopji, kuri dalījušies savos novērojumos ar citiem un centušies savas atziņas saglabāt nākamajām paaudzēm. 

 

Lēto poļu ābolu veiksmes stāsts

Polija pēdējos 30 gados kā pirmā no Austrumeiropas valstīm no plānveida plānošanas, kas sociālistiskā iekārtā bija pašsaprotama, pārgāja uz tirgus ekonomikas principiem. Kur slēpjas Polijas veiksmes stāsts dārzkopībā? Mazāks PVN, zemākas dažādu resursu izmaksas, retākas kontroles no PVD vai VID līdzīgām institūcijām?

 

Mikrobioloģiskie līdzekļi pret sakņaugu slimībām

Augsnē mītošās infekcijas nodara lielus zaudējumus burkānu, pētersīļu, pastinaku un galda biešu audzētājiem. Tās inficē saknes visā veģetācijas periodā, bet kļūst redzamas tikai uzglabāšanas laikā, kad īsti vairs neko nevar darīt.

 

Klāt piemērotākais laiks koku stādīšanai

Pavasaris ir vispiemērotākais laiks koku stādīšanai, jo augsne ir pietiekami mitra, tā ātri sasilst, tāpēc veidojas labvēlīgi apstākļi sakņu augšanai un barības vielu uzņemšanai. Rakstā par to, kā pareizi stādīt mežu un kādi priekšdarbi veicami.

 

Vērtīgi mežu biotopi Latvijā

Šogad jāsākas Eiropas nozīmes aizsargājamo biotopu kartēšanai, kas skar daudzus meža īpašniekus. Biotopu kartēšana netiks veikta pilnīgi visos mežos, bet gan vietās, kur pastāv liela varbūtība, ka tur varētu atrasties Eiropas nozīmes biotops.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+