Agrotops

Agro Topā jūnijā

 

Vai saņemt finansējumu lauksaimniecības nozarē ir problemātiski?

Agroresursu un ekonomikas institūta veiktais pētījums, kura laikā notika 26 intervijas ar finanšu ekspertiem un tika saņemtas 408 lauksaimniecības uzņēmumu anketas, dod pamatu secināt, ka pastāv problēmas finansējuma pieejamībai lauksaimniecības nozarē. 

 

Noslāņošanās valstij par labu nenāk

Agita Hauka, Latvijas zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja, jau septiņus gadus nerimstoši cīnās par mazo un vidējo saimniecību tiesībām un iespējām darboties kopīgajā lauksaimniecības tirgū ar labvēlīgiem nosacījumiem, nevis pastāvīgiem vai periodiskiem apvainojumiem un norādījumiem – mazais, zini savu vietu un nemaisies lielajiem pa kājām!

 

Fuzarioze vasaras kviešos

Viena no vasaras kviešu potenciāli bīstamām slimībām ir Fusarium ģints sēņu izraisītā fuzarioze, kas pārsvarā izplatās ar inficētu sēklu. Graudos tādējādi var uzkrāties mikotoksīni – sēņu vielmaiņas galaprodukti, kas var radīt veselības traucējumus gan mājlopiem, gan cilvēkiem.

 

Slimības, kas izraisa veldri

Veldre ir fizioloģisks stāvoklis, kad augi izliecas vai aizlūst. Traucētas fotosintēzes un barības vielu aprites dēļ graudi veidojas sīki un nepilnvērtīgi. Atkarībā no veldres lieluma ražas zudumi var sasniegt pat vairāk nekā 75%.

 

Maura skarene – viena no agresīvākajām nezāļu sugām pasaulē

Raugoties uz maura skareni (Poa annua), varētu šķist, ka šis mazais augs ir nekaitīgs, tomēr to ir grūti ierobežot bioloģisko īpašību dēļ. Starptautiskajā nezāļu kompendijā tā atzīmēta kā viena no agresīvākajām nezāļu sugām pasaulē.

 

Mēģina adaptēt graudaugu slimību prognozēšanas modeļus

Lauka kultūraugu slimību prognozēšanas modeļu adaptācija un brīdinājuma sistēmu izstrāde šobrīd ir viens no aktuālākajiem integrētās augkopības jautājumiem. Latvijā darbu šajā virzienā pirms diviem gadiem uzsākuši Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis un SIA AKPC konsultants Aigars Šutka.

 

Detaļas dilst, sūkņi bojājas – vai vainīga degviela?

Degvielas pārdevēji nu jau vismaz divus gadus izmanto caurumu Ministru kabineta noteikumos – nepievieno dīzeļdegvielai biodīzeli 5% apjomā no kopējā tilpuma. Arktiskā dīzeļdegviela jāpārdod no 1. novembra līdz 31. martam, tomēr degvielas pārdevēji to dara visu gadu.

 

Bioloģiskie palielina piena ganāmpulkus

Pirmo reizi publicējam 50 lielāko bioloģisko ganāmpulku topu, kas ļauj secināt, ka Latvijā ir četri bioloģiski strādājoši saimnieki, kuru ganāmpulkā ir 200 un vairāk govju. 

 

Kvalitatīvāka zāles masa – augstvērtīgāka rupjā lopbarība

Zālaugu veģetācija ir sākusies, un laiks pievērst uzmanību platību savlaicīgai kopšanai visā zālaugu audzēšanas un novākšanas periodā, lai iegūtu kvalitatīvāku zāles masu lopbarībai. No augkopības saražotā lopbarība par 60–70% ietekmē dzīvnieku produkcijas daudzumu, kvalitāti un pašizmaksu.

 

Lietuviešu kooperatīvs gaida biedrus no Latvijas

Lietuvas zemnieks Tomass Raudonjus izveidojis modernu saimniecību ar gada vidējo izslaukumu 10 500 kilogramu piena no govs. Tomass ir arī Lietuvas piena ražotāju kooperatīva Pienas LT valdes loceklis. Kooperatīvam piederošā piena pārstrādes rūpnīca pērn sāka darbību un patlaban ražo augstas pievienotās vērtības produktus.

 

Q drudzis slaucamo govju ganāmpulkā – vai pamats satraukumam?

Q drudzis ir baktēriju Coxiella burnetii izraisīta infekcijas slimība, ko cilvēks var uzņemt no dzīvnieka. Tā kā Latvijas govju ganāmpulkos tiek veikti izmeklējumi uz Q drudzi un konstatēti aizdomu vai apstiprināti saslimšanas gadījumi, šīs slimības teritoriālās izplatības izpēte un izplatību veicinošie faktori ir kļuvuši par veterinārārstu interešu objektiem.

 

Tehniskie līdzekļi govju veselības uzraudzībai

Gandrīz katra mūsdienīga slaukšanas iekārta atkarībā no tās tehniskā līmeņa tiek nokomplektēta ar vienu vai vairākām sistēmām, kas var konstatēt kādu no govju veselības traucējumu pazīmēm.

 

Eksperiments izvērsies ienesīgā gaļas liellopu biznesā

Uldim Pilverim piederošā SIA Mārsnēnu Upmaļi Priekuļu novada Mārsnēnu pagastā ir viena no Pilveru ģimenei piederošās uzņēmumu grupas saimniecībām. Pēc zīdītājgovju skaita tai pieder valstī ceturtais lielākais gaļas liellopu ganāmpulks. 

 

Mēris neaptur cūkkopības nozares attīstību

Āfrikas cūku mēra izplatīšanās, iespējams, Latvijā uz kādu laiku aizkavēs jaunu cūku mītņu būvniecību, kā arī cūkkopības tehnoloģiju un tehniskā aprīkojuma progresu. Tomēr pasaulē šīs nozares attīstība turpinās un mūsu cūkaudzētājiem jāseko tai līdzi. 

 

Ar ko jāsāk jauna augļudārza stādīšana

Augļkopība salīdzinājumā ar citām lauksaimniecības nozarēm prasa lielākus kapitālieguldījumus, plašākas zināšanas gan vietas un kultūru, gan audzēšanas tehnoloģiju izvēlē. Katra kļūda stādījumu iekārtošanā var radīt smagus bojājumus augiem vai pat visa stādījuma bojāeju.

 

Latvijā izaug īpaši āboli, nevis masveida produkcija

Jēkabs Spickus kopš 1954. gada līdz pat valsts neatkarības laikam bija slavenā kolhoza Dzimtene priekšsēdētājs un vēl vairāk nekā 20 gadus pēc tam – SIA Dzimtene valdes priekšsēdētājs. Saimnieka prāts un zemnieka dvēsele viņam likusi saglabāt kolhoza laiku ābeļdārzu, 1993. gadā izveidojot no tā SIA Auseklītis, un nu jau vairāk nekā 15 gadu Jēkabs Spickus ir šā uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

 

Ne visas agrīnās zemeņu šķirnes vienlīdz labi der audzēšanai siltumnīcā

Katru pavasari Latvijas siltumnīcu zemeņu audzētāji pauž savu sašutumu par importa preces cenām. Diemžēl Latvijā ir tikai dažas saimniecības, kas lieto tik tiešām mūsdienīgas tehnoloģijas, bet lielākā daļa turpina audzēt zemenes tāpat kā pirms 20 gadiem. Šādi saimniekojot, diezin vai iespējams konkurēt tirgū.

 

Vēlas sadarbību vai meklē tirgu?

Lietuvas Ķiploku industrijas asociācija meklē Latvijā sadarbības partnerus ar mērķi izveidot ietekmīgu Baltijas valstīs darbojošos tirgus spēlētāju. Latvijas ķiploku audzētāji, kā arī asociācija Baltijas ķiploks pret šo ieceri izturas piesardzīgi. 

 

Kabaču augļu deformēšanās apputeksnēšanas ietekmē

Latvijā daudzas saimniecības kabaču audzēšanai siltumnīcā atvēl no dažiem simtiem līdz dažiem tūkstošiem kvadrātmetru. Aprīlī un maijā agrie kabači mēdz būt dārgāki par gurķiem, nelaime tā, ka šajā laikā (un pat jūnijā) ļoti bieži tiek vērotas augļu deformācijas, proti, spicie augļu gali.

 

Jaunaudžu kopšana – investīcija nākotnes mežam

Jaunā meža kopšana ir tikpat svarīga kā stādīšana. Ja jauno mežu nekopj, atjaunošanā vai tā ieaudzēšanā ieguldītie līdzekļi un darbs var izrādīties veltīgi.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+