Praktiskais Latvietis

Darbinieka uzteikums
Žurnāla "Praktiskais Latvietis" adresētā vēstulē Linda no Kandavas novada žēlojas par savu darba devēju, kuras attieksme krasi mainījusies, uzzinot par viņas attiecībām ar veikala vadītājas dēlu. "Saimniece regulāri ierodas veikalā un pircēju klātbūtnē izsaka aizskarošus aizrādījumus. Tāpat bieži liek uzkopt veikalu, lai gan tas nav mans pienākums, jo te ir apkopēja. Nesen veikalā veica neparedzētu inventarizāciju, kurā konstatēja iztrūkumu. Rezultātiem nepiekritu, un mani atstādināja no darba uz trim mēnešiem bez darba algas saglabāšanas. Kad pateicu, ka uzteikšu darba līgumu, īpašniece atbildēja, ka man vienalga būs jānostrādā viens mēnesis. Vai tiešām es nedrīkstu ātrāk aiziet no darba?" jautā lasītāja.
Darba likuma 100. panta piektā daļa tiešām nosaka, ka darbiniekam ir tiesības rakstiski uzteikt darba līgumu, neievērojot viena mēneša uzteikuma termiņu, ja viņam ir svarīgs iemesls. Par šādu iemeslu atzīstams katrs apstāklis, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības. Darba attiecību skaidrojumā sniegti komentāri, kas jāzina darba ņēmējam, ja viņš pēc savas iniciatīvas uzteic darbu.

Kā saņemt dokumentus
Ja sakarā ar veicamajiem pienākumiem darbinieks bieži atrodos ārpus deklarētās dzīvesvietas, bet svarīgas vēstules no pastkastītes mēdz pazust, jāzina, kā vēl iespējams saņemt nepieciešamos dokumentus. "Vai man adresētos sūtījumus drīkst saņemt arī cita persona? Vai es varu atteikties saņemt kādu dokumentu, ja nevaru būt drošs, ka tas mani sasniegs?" jautā Raimonds no Rīgas.
Paziņošanas likums paredz, ka dokumentu var paziņot
* uz vietas iestādē,
* piegādājot ar tās norīkota darbinieka vai ziņneša starpniecību,
* izmantojot pasta pakalpojumus vai elektroniskos sakarus,
* publiski.
Ja normatīvajā aktā nav noteikts konkrēts dokumenta paziņošanas veids, to izvēlas pati iestāde, ņemot vērā arī adresāta vēlmi. Savukārt adresātam ir pienākums pieņemt iestādes paziņoto dokumentu.
Konkrēta dokumenta saņemšanai var pilnvarot arī pārstāvi. To paziņo tikai pārstāvim, izņemot gadījumu, ja pilnvarotājs norādījis, ka dokumentu vēlas saņemt pats. Uzskata, ka brīdī, kad par dokumentu tiek informēts pārstāvis, tas vienlaikus paziņots arī pašam pilnvarotājam.
Ja rodas domstarpības par dokumenta paziņošanu, iestādei ir pienākums pierādīt dokumenta paziņošanas faktu. Ja adresāts apgalvo, ka dokumentu nav saņēmis, viņam šis apgalvojums jāpamato, norādot objektīvus apstākļus, kas neatkarīgi no viņa gribas bijuši par šķērsli.

Zeme jāapsaimnieko pašam
Kas vajadzīgs, lai saņemtu mazo lauksaimnieku atbalsta maksājumu – 500 eiro gadā?
Mazo lauksaimnieku atbalsts (MLS) Latvijā tiks īstenots kā saimniecības maksājums, un 500 eiro ik gadu varēs saņemt lauksaimnieki, kuri piekritīs atteikties no vienotā platības maksājuma, zaļināšanas maksājuma un ar ražošanu saistītā atbalsta.
Lai pretendētu uz mazo lauksaimnieku atbalstu, minimālā platība, kam jābūt saimniecībā, ir 1 ha lauksaimniecības zemes. Ja to veido vairāki zemesgabali, viena zemesgabala platībai jābūt vismaz 0,3 ha. Maksimālais zemes apjoms nav ierobežots, var būt arī 20 ha, taču tas nebūs izdevīgi, jo platību maksājumos par 20 ha var saņemt vismaz 2000 eiro. Mazo lauksaimnieku atbalsts varētu atmaksāties līdz 5 ha platībai. 

Banāni arī uz sejas
Ko pavasarī vajadzētu darīt, lai sejas āda kļūtu svaigāka un pievilcīgāka? Kā tai pietrūkst pēc garās ziemas? Cik efektīvi ir mājas gatavotas sejas maskas un pīlingi? Uz šiem un citiem jautājumiem atbild veselības un skaistumkopšanas centra "Adoria" kosmetoloģe Jana Onufrijeva.
Par ādas veselību jārūpējas visu gadu, nevis kampaņveidā, tomēr ziemā tai bija jāpievērš īpaša uzmanība. – Latvijā šis gadalaiks ir vējains, mitrs un auksts. Ādas stāvokli pasliktina temperatūras krasās svārstības, jo iekštelpās gaiss ir sauss un karsts, laukā – dažkārt pat stindzinoši auksts. Āda kļūst sausāka un jutīgāka, veidojas krunciņas, – skaidro kosmetoloģe Jana Onufrijeva un piebilst, ka ādas stāvokli ietekmē arī vitamīnu trūkums.
Lai pavasarī āda atgūtu dzīvīgumu, uzlabotos mikrocirkulācija un atjaunotos aizsargfunkcijas, tā jāpabaro ar vitamīniem un mikroelementiem. Tāpat svarīgi ikdienā to pareizi kopt mājās – attīrīt, mitrināt, barot un aizsargāt ar ādas tipam un stāvoklim atbilstīgiem kosmētiskajiem līdzekļiem. Ja nav īsti skaidrs, kuri no tiem ir piemērotākie, ieteicams apmeklēt skaistumkopšanas speciālistu kosmetoloģijā, kas ieteiks nepieciešamās procedūras. Pareiza kopšana aizkavē ādas priekšlaicīgu novecošanu, aizsargā no ārējās vides negatīvās iedarbības. Ikdienā vitamīnus un minerālvielas uzņemam ar augļiem, dārzeņiem un citiem veselīgiem produktiem, bet ādu var pabarot arī no ārpuses, no tiem pagatavojot pīlingu vai masku.

Daba ienāk interjerā
Māksliniece un vizuālās mākslas skolotāja Laila Kelle teju 20 gadu dzīvo un saimnieko muižiņā, kas atrodas Tukuma novada Pūres pagastā. Būdama simtprocentīga rīdziniece, viņa pievērsās lauku dzīvesveidam un, pats galvenais, atjaunoja 500 gadu vecu ēku. Tik daudz līdzekļu, lai muižiņu varētu ātri renovēt atbilstīgi tās vēsturiskajam izskatam, māksliniecei nebija. Taču, liekot lietā radošumu, "Ružciema" saimniecei izdevies ar minimāliem līdzekļiem panākt maksimālu rezultātu.
Vispirms uzlikām papes jumtu, lai ūdens netek mājā iekšā, iestiklojām izsistos logus un nopļāvām usnes. Darāmā bija tik daudz, ka vajadzētu vairākas stundas, lai tagad uzskaitītu paveikto, – saka "Ružciema" saimniece un piebilst, ka milzīgs pluss bijis tas, ka dzīvesbiedram Arnim Jansonam ir zelta rokas. Viņš pieprot dažādus vīru darbus, kā arī meistaro mēbeles. Kaut gan abi jau šķīrušies, uz muižiņu joprojām atceļo pa kādam Arņa darinātam galdam vai solam.

7 mīti un patiesība par mauriņu
Pavasarī daudziem rodas jautājums, kā tikt pie skaista mauriņa pagalmā. Īstiem lauciniekiem ir grūti samierināties, ka zālīte sētsvidū jākopj tāpat kā zemeņu vai puķu dobes, bet smaragdzaļo paklāju, kāds redzams žurnālos, gribas! Ar ko sākt, kas no kaimiņos saklausītā ir patiesība un kas – mīts, skaidro speciālisti, kuri komentē vairākus pavasarī aktuālus jautājumus. Piemēram, vai mauriņa ierīkošana sākas ar melnzemes uzvešanu; vai labāk ir tad, ja agrāk sāk pļaut; vai mauriņā iederas puķes?
 
Garšīgi dzeltenie zirnīši
Šķeltie dzeltenie zirņi ir viens no lētākajiem olbaltumvielu avotiem. Tie reizēm tiek nepelnīti noniecināti, saukti par lopbarības zirņiem, apgalvojot, ka organismā slikti pārstrādājas. Tas nav tiesa, tikai jāprot zirņus pareizi gatavot. 4 receptes sātīgām pusdienām no šķeltajiem zirņiem.

Dārza darbu terapija
Pēc ziemas miera mazkustīguma sākoties pavasara dārza darbiem, biežākas ir traumas un locītavu problēmas – sāpes un stīvums.
Locītavas ir svarīgs mehānisms, lai cilvēka ķermenis varētu pilnvērtīgi darboties. Ar laiku locītavas nolietojas, tāpēc rodas sāpes, kas ierobežo kustības un apgrūtina ikdienas dzīvi, mēdz būt krampji, ko izraisa magnija trūkums organismā. Sūdzības rodas arī no fiziskas pārslodzes – biežāk starp lāpstiņām vai jostas vietā.
Osteorefleksoterapeite Roza Džamaldajeva mudina nesākt ar fiziski smagākajiem dārza darbiem vai plānot visu apdarīt dažās dienās, jo jāiesildās pakāpeniski, ar mazāku slodzi. Cilvēki, kuri cieš no spondilozes vai izteiktas osteoporozes, smagas nastas celt vispār nedrīkst.
Pirms dārza darbiem, tāpat kā pirms sporta sacensībām, der nedaudz patrenēties. Dažādi stiepšanās vingrojumi no rīta pamodina ķermeni, prātu un uztur veselas locītavas.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+