Medības

“MEDĪBAS” – TROFEJA, KO PELNĪJIS KATRS MEDNIEKS!

Žurnāls, kas domāts ikvienam, kam patīk skaistais un azartiskais vaļasprieks – medības. Žurnāls “Medības” iznāks reizi mēnesī un rakstīs tikai un vienīgi par medībām. Ik mēnesi žurnālā būs sezonas ziņas un aktualitātes, raksti par medībām ārpus Latvijas, ieročiem un aprīkojumu, likumiem un noteikumiem, kā arī medniekstāsti, receptes, joki un anekdotes.

ŽURNĀLA “MEDĪBAS” JAUNĀKAJĀ NUMURĀ

PERSONĪBA. Ziemeļaustrumu virsmežniecības inženieris medību jautājumos Laimonis Kļaviņš, bērnību atceroties, nosmej, ka kur tad citur, ja ne uz mežu esot vilkts līdzi. Un ne jau pastaigāties. Darbiņos, kas pa spēkam puišelim: stigošana, fondu sagatavošana, ravēšana, stādīšana. Vēlāk arī medību pamatprincipu apguve, azarts, dzīvnieku iepazīšana un saudzēšana. Tā pamazām vien viss iepaticies, un vidusskolā jau nākamo studiju programma izlemta - uz Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas mežsaimniecības fakultāti. Pēc tās absolvēšanas pāris gadi darbos dažādos amatos Alūksnes mežrūpsaimniecībā, bet nu jau vairāk nekā divi gadu desmiti ar medību uzraudzību saistītā amatā. Varētu pat teikt, ka arī īstajā - likteņa, sakritību vai varbūt kādas augstākas varas izlēmuma vietā, jo Laimonim Kļaviņam nav bijis un nebūs sirdij tuvākas tēmas kā mežs un medības.

MEDĪBU SUŅU APMĀCĪBA. Laikā, kad medību suņiem ir tukšā sezona, kā arī, ņemot vērā pagājušās medību sezonas ierobežojumus medību suņu izmantošanā, mēģinām rast idejas, kā šajā laikā nodarbināt savu četrkājaino draugu. Frisbijs, adžiliti, kanikrossings – tie izklausās pēc tādiem briesmīgiem svešvārdiem, bet patiesībā tie ir lieliski sporta veido, kuros iesaistīties kopā ar savu suni.

TESTS. Pēc tam, kad no Ieskaties.lv testam saņēmu Pulsar Quantum HD 50 S termokameru, sapratu, kādēļ mans suns mani vārda vistiešākajā nozīmē uzskata par aklu, kurlu un bez spējām kaut ko saost. Lielākā netaisnība vēl piedevām ir tajā, ka es suni komandēju, nevis otrādi. Kādēļ tā? Tādēļ, ka naktī, tumsā ielūkojoties termokamērā, patiesībā tikai apjaut, cik daudz dzīvnieku mīt medību iecirknī. Bez šīs ierīces medījamo dzīvnieku populācijas novērtējums patiesībā ir kā pirksta bakstīšana lielā un tumšā caurumā.

BUDŽETA KLASES NAŽI. Apskatīsim nažus, kas ir līdz 20 EUR cenu līmenī un ir nopērkami Latvijas veikalos. Kāds teiks, ka pavisam lēti ir paņemt kādu vecu padomju laika nazi vai piemēram uzasināt jebkādu griežamu priekšmetu, kaut vai nerūsējoša tērauda galda piederumu nazi?! Jā, to esam darījuši, un par to aprakstījuši iepriekšējos numuros, mums ir bijis eksperiments, kas beigās izdevās, taču šoreiz par to nerunāsim. Visus nažus arī nespēsim aptvert un par katru lēto nazi uzrakstīt šajā rakstā, tādēļ no piedāvātā klāsta apskatīsim tādus nažus, kādus ikdienā lieto mednieki.

MEŽA VELTES. Maijā daba beidzot uzplaukusi pasakainā krāšņumā. Atgriežoties no meža pastaigas, mājās gribas ienest nelielu daļiņu no šī skaistuma, piemēram, ziedošu un smaržīgu ievas zaru, zilo vai balto vizbuļu pušķīti vai gaiļpiešu dzeltenos ziediņus. Nevajag plūkt klēpjiem, taču varam paņemt mazliet, domās pateicoties mežam vai pļavai par to veltēm. Praktiski ļaudis mežā un pļavā pratīs sameklēt ne tikai skaistas, bet arī ēdamas lietas un ārstniecības augus.

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+