Medības

PERSONĪBA. „Medībām jābūt pakārtotām mežsaimniecībai,“ uzskata mežzinātņu doktors Latvijas valsts mežzinātnes institūta Silava direktors Jurģis Jansons. Viņš prognozē, ka prieks par lielu medījamo dzīvnieku bagātību, kāda sakuplojusi daudzviet Latvijā, varētu ātri vien beigties, tiklīdz nāksies maksāt par mežam nodarītajiem zaudējumiem. Par medniekiem Jansons, kurš vada arī mednieku klubu Studenti, spriež paskarbi – daudzi iedomājoties sevi par pasaules centru, pavāji komunikācijā, taču, ja gribētu, medību saimniecībā spētu tikt galā ar visām grūtībām, nu labi – gandrīz visām.

JAUNAIS MEDNIEKS. Šajā numurā uzmanības centrā padomi jaunajam medniekam pirmā vītņustobra iegādei, kā arī optisko tēmēkļu izvēlei. Piedevām vēl runājam par to, kas būtu jāzina, dodoties uz šautuvi, lai uzlabotu savas šaušanas prasmes.  

 TESTS. Kas tad tādai laivai būtu pats svarīgākais? Protams, stabilitāte. Tad vēl noteikti no svara ir laivas gaita un arī tās svars. Ja laiva ir liela, neparocīga un smaga, tad noteikti bez veselas palīgu brigādes to nevar nedz iecelts piekabē, nedz arī pēc tam to dabūt līdz ūdenim. Un kas svarīgi – Lapiņu ģimenes meistari, veidojot laivu, ir padomājuši par dažādiem, nu ļoti jaukiem sīkumiņiem. 

Laivas testējām nelielā dīķī netālu no Skrīveriem. Bija iespēja ar laivu stumties, izbraukt ar airiem, kā arī ar motoru, un, kas bija visinteresantākais, testa režīmā kopā ar Eināru Lapiņu divatā no laivas izšaut uz pāris lidojošiem šķīvīšiem, imitējot pīļu medību situāciju. 

TROKŠŅU SLĀPĒTĀJI. Kad Saeima atļāva Latvijā izmantot torkšņu slāpētājus, kādam kaut kas mazliet samisējās un preses relīzē tika izsludināts, ka klusinātājus atļauts tikai mežacūku medībām. Tās ir absolūtās MUĻĶĪBAS, kurām vēl tic daudzi, uzskatot, ka klusinātāju nav jēgas likt, jo tā izmantošana ir tik ierobežota. Sākot šo rakstu jāuzver vēlreiz – Latvijā trokšņu slāpētājus drīkst izmantot visu veidu medībās, vienīgie ierobežojumi attiecas tikai un vienīgi uz mazkalibra ieročiem. Ar tiem klusinātājusi lietot ir aizliegts. Aizliegts arī klusinātāju izgatavot pašiem, un skaņu nedrīksts samazināt vairāk par 70%. Šajā numurā pārcilājam Latvijas veikalu piedāvātos trokšņu slāpētājus un testējam tos īstos medību apstākļos. 

MEDĪBU SUŅI. Nosaukums springerpsniels radies no šīs šķirnes darba metodēm. Spaniels atrod medījumu, piezogas un ar lēcienu paceļ to. Angliski - to spring game. Vai arī vienkārši tādēļ, ka spanieli augstu lec. Velsas – protams, izcelsmes vietas, jeb pēdējo gadsimtu šķirnes vaislas darba un audzētavu lokalizācijas dēļ, ja tā var teikt.

MEŽA VELTES. Jūlijs ir gada karstākais mēnesis, vasaras vidus, augļu briedināšanas laiks. Ja jūnijā daba bija devusi mazāk siltuma, tagad īstais laiks atgūt nokavēto. Pesimisti gan mēdz teikt, ka pēc Jāņiem vasara beigusies. Tikpat labi varētu apgalvot, ka pēc Ziemassvētkiem ziema pagājusi... Tikmēr optimisti peldas, sauļojas, lasa meža ogas, pin puķu vainagus, iet pārgājienos, brauc ar laivām un divriteņiem. Ar vienu vārdu sakot – izbauda vasaru!

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+