Praktiskais Latvietis

Ja aizbildnības nasta pārāk smaga
Anastasija no Jēkabpils žurnālam "Praktiskais Latvietis" raksta: "Esmu aizbildne savam mazbērnam, kura vecāki miruši. Agrāk viss bija labi, bet tagad, kad viņš ir paaudzies, netieku vairs galā – puika neklausa, runā pretī, saka, ka man vispār nav nekādu tiesību viņu audzināt, bet man jau ir 62 gadi un es bieži slimoju. Vai varu lūgt kādu palīdzību bāriņtiesā? Varbūt varu vispār atbrīvoties no aizbildņa pienākumu pildīšanas?"
Civillikums nosaka, ka aizbildņi saviem aizbilstamajiem ir vecāku vietā. Viņiem savs aizbilstamais visādi jāatbalsta un jāaizstāv, īpaša uzmanība jāpievērš audzināšanai. Ja vecāki vairs nav dzīvi, kā arī ja viņi nav iecēluši īpašu audzinātāju, aizbildnis pats var uzņemties audzināšanu vai arī uzticēt to kādai citai personai, kurai ir vajadzīgās spējas.
Civillikums vēl paredz, ka aizbildnim ir tiesības lūgt atlaist viņu no pienākumu pildīšanas vairāku iemeslu dēļ. Tie visi uzskaitīti publikācijā.

Uzturlīdzekļu piedziņa bērna vajadzībām
Kā rīkoties situācijā, kad ģimenē ir nepilngadīgs dēls, vecāki nav šķīrušies, taču tēvs visus savus līdzekļus tērē tikai paša vajadzībām? "Vai, esot laulībā, es varu pieprasīt no vīra uzturlīdzekļus bērnam?" jautā Ieva no Valmieras.  
Vispirms vēlreiz jāatgādina Civillikuma 179. pants, kurā noteikts, ka vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu līdz laikam, kamēr viņš pats var sevi apgādāt. Likums pat paredz: ja vecāku nav vai viņi nespēj uzturēt bērnu, šis pienākums līdzīgās daļās attiecas uz vecvecākiem.
Bet uzturlīdzekļus no bērna tēva var prasīt arī tad, ja laulība nav šķirta. Strīdus par uzturlīdzekļiem un to piedziņu izšķir tiesa. Uzreiz no valsts pieprasīt uzturlīdzekļus nevar – vispirms jāiet uz tiesu un pēc tam jāsazinās ar tiesu izpildītāju. No valsts, t.i., no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, uzturlīdzekļus varēsiet saņemt, ja tiesu izpildītājs pēc izpildraksta saņemšanas uzturlīdzekļu piedziņu būs atzinis par neiespējamu vai ja parādnieks tiesas nolēmumu par piedziņu pildīs, bet nenodrošinās visu summu.

Pakešu logu lietošanas mācība
Aizdomas par nosacīti lēto plastmasas logu drīzo galu izrādījušās stipri maldīgas. Gluži pretēji, tie tirgū joprojām ir vispieprasītākie, kļūst modernāki, universālāki, kvalitatīvāki, tāpēc ienāk gan vienkāršos paneļmāju dzīvokļos, gan lepnos savrupnamos, kur saimnieki nav ekoloģiskās idejas apsēsti. Prakse apliecinājusi, ka šie logi ir tikpat droši, taču ekspluatācijā daudz pieticīgāki nekā analogi koka rāmjos. Ko der ielāgot, lai kopdzīve būtu iespējami ilga un laimīga? Vai vecais pakešnieks jāmaina pret jaunu?

Krāšņās hortenzijas
Hortenzija ir viens no skaistākajiem košumkrūmiem, kam ziedu priekšnesums atkarīgs no audzētāja čakluma. Tai labpatiks humusvielām bagāta, auglīga, caurlaidīga, mēreni mitra augsne; ar bagātīgu ziedēšanu krūms priecēs saulainā vietā. Ja augsne būs pārāk sausa, daļa no krāšņajām ziedkopām izkaltīs un nobrūnēs priekšlaicīgi. Audzējot pilnīgā ēnā, dzinumi izgāzīsies un krūms zaudēs dekorativitāti. Salīgākajām sugām un šķirnēm vēlama aizsargāta vieta, un ziemā tās ieteicams piesegt.
Pasaulē ir atklātas aptuveni 75 hortenziju sugas. Lielākoties tās ir krūmveida. Baltezera kokaudzētavas vadītājs Varis Kazaks stāsta, ka pēdējos gados no ārzemēm ieved arvien vairāk interesantu un daudzveidīgu hortenziju šķirņu, kas selekcionētas Beļģijā, Kanādā, Holandē. Pasaulē to skaits jau skaitāms vairākos simtos. Vērtīgākās šķirnes vietējie stādaudzētāji pavairo. Dažādu sugu un šķirņu hortenzijas aplūkojamas ne tikai Baltezera kokaudzētavas, bet arī Nacionālā botāniskā dārza kolekcijā.


Pazudusi balss
P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ausu, kakla un deguna slimību klīnikas vadītājs Dins Sumerags stāsta par to, kā atgūt balsi, ja no rīta tā ir aizsmakusi un čerkstoša, bet gaidāma svarīga uzstāšanās. Kad balsij zudis ierastais tembrs, vislabākās zāles ir klusēšana, lai pēc nedēļas vai divām asinsizplūdums uzsūktos pats no sevis.
Balss skanīgumu nosaka ne tikai balsene, bet visi orgāni, kas piedalās skaņveidē, – deguns un tā blakusdobumi, mutes un rīkles dobums, traheja un lielie bronhi. Visbiežāk ar laringītu jeb balsenes iekaisumu sirgst cilvēki, kas savā darbā bieži un skaļi runā vai dzied, piemēram, skolotāji, lektori, diktori, aktieri, dziedātāji.
Aizsmakumu var izraisīt iekaisums jebkurā no balsi veidojošiem orgāniem. Balss var pazust, ja ir izliekta deguna starpsiena un virpuļveida gaisa plūsma degunā, palielinātas aizdegunes mandeles, alerģiska reakcija rīkles, balsenes un deguna gļotādās vai arī aizdegunes izdalījumi nokļuvuši uz balss saitēm. Visbiežāk balss cieš no rinovīrusu, paragripas vīrusu vai adenovīrusu infekcijas. Tā aizsmok, jo iekaisušās gļotādas pietūkst un izdalījumi no aizdegunes nokļūst uz balss saitēm, traucējot skaņas rezonansei. Ja pašsajūta neuzlabojas 5–10 dienu laikā, iespējams, vīrusiem pievienojušās  baktērijas. 
Ar asinsizplūdumu balss saitēs un aizsmakumu var beigties gan pārlieku skaļa līdzjušana sporta spēlei, gan dusmīga uzkliegšana kādam.

Adventes simbols
Četras nedēļas pirms Ziemassvētkiem jeb Kristus dzimšanas dienas mājas tradicionāli rotājam ar Adventes vainagu, kura neatņemama sastāvdaļa ir četras sveces. Senāk tos gatavoja tikai no egļu skujām, simetriski izkārtojot sarkanas sveces, bet tagad izmanto neparastākus materiālus un dažādu krāsu sveces, dekorē gan ar dabas materiāliem, gan eglīšu rotājumiem, garšvielām. Adventes vainaga apļa forma simbolizē pilnību, vienotību, laiku un bezgalību. Tā darbojas arī kā aizsardzība pret ļaunajiem gariem.
Soli pa solim floriste Inese Rozentāle lasītājiem atgādina, kā darina un rotā Adventes vainagu.

Dzērvenīte, purva meita
Dzērvenes ir vienas no vērtīgākajām ogām, tās satur vitamīnus, daudz bioloģiski aktīvo vielu, piemēram, organiskās skābes (benzoskābi, hipūrskābi u.c.), antioksidantus, tām ir antibakteriālas īpašības. Pētījumi apstiprina, ka šīs ogas spēj mazināt sliktā holesterīna līmeni asinīs, pasargāt no trombu rašanās riska, palīdz urīnpūšļa infekcijas gadījumos. No seniem laikiem zināms, ka vīrusu laikā jālieto sauja dzērveņu katru dienu (vislabāk kopā ar medu). Daudzi teiks – vērtīgas ogas, bet kā lai tās apēd, jo ļoti skābas! Piedāvājam trīs uzglabāšanas variantus un piecas lieliskas receptes.

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+