Praktiskais Latvietis

Uz mežu pēc eglītes
Vismazāk problēmu ar svētku eglītēm būs savu mežu īpašniekiem. Valsts mežu dienesta pārstāve Selva Šulce skaidro: lai eglīti nocirstu privātajā mežā, nav nepieciešams saņemt speciālu atļauju, taču ciršanai paredzētās eglītes celma caurmērs nedrīkst pārsniegt 12 centimetru, bet augstums nedrīkst būt garāks par trim metriem. Taču problēmas var rasties, ja bez saimnieka atļaujas kāds izdomā cirst eglīti privātā mežā un Rīgas mežos.

Neiekrist tirgotāju slazdos
Septiņreiz nomēri, vienreiz nogriez – šis latviešu tautas sakāmvārds savu aktualitāti nekad nav zaudējis. Arī mēs lasītājiem bieži atgādinām, cik svarīgi ir pārdomāt katru soli un lēmumu dzīvē, un izņēmums nav pirkumi. Kā rīkoties, lai neiekristu tiešās vai, kā mēdz teikt, sliekšņa tirdzniecības lamatās?
Pirms parakstāt kādu dokumentu, rūpīgi izlasiet tā saturu. Pirms kaut ko iegādājaties, apsveriet visus par un pret, jo, iespējams, bez kaut kā dārga, ekskluzīva tomēr var iztikt. Aizņemties ir viegli, atdot – daudz grūtāk. Kaut gan pircējiem izliktās lamatas it kā ir labi zināmas un par negatīvu pieredzi daudz stāstīts, nez kāpēc atkal un atkal kāds iekuļas ķezā, no kuras pēc tam nav viegli izkļūt. Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa novērojusi, ka Latvijas iedzīvotāji, nonākot pircēju vai patērētāju lomā, parasti ir pārlieku iecietīgi pret tiem, kuri cenšas pārliecināt par kāda pirkuma vai pakalpojuma nepārspējamo labumu. Tā vietā, lai domātu kritiski un pateiktu skaidru nē, pircējs, pašam nemanot, nonāk upura lomā.

Mūžam balti griesti
Par iestieptajiem PVC plēves jeb tā sauktajiem franču griestiem ir dzirdētas dažādas atsauksmes. Ja šo materiālu un paņēmienu pazīst tikai teorētiski, grūti to objektīvi novērtēt. Beidzot kādā privātmājā izdevās pavērot, kā process notiek praksē. Soli pa solim fotogrāfijās un aprakstā žurnālā "Praktiskais Latvietis" pastāstīts par franču griestu ielikšanu.

Zivju dīķi pirms sniega
Zivis dīķī prasa pastāvīgu uzmanību, par tām jārūpējas visu gadu katru dienu. Augšanas un barošanās apstākļi ūdens iemītniecēm dīķī ir citādi nekā upē, tāpēc nezināšana var beigties ar masveida bojāeju noslāpšanas dēļ. Audzēšanas riski mēdz sagādāt raizes pat zinošam zivkopim, kur nu vēl iesācējam. Biedrības "Inčukalna zivsaimnieks" priekšsēdētājs Juris Liepiņš, kuram zivkopība kļuvusi par darbu un dzīvesveidu, stāsta, kā palīdzēt zivīm dīķī pārziemot, kā tās barot, kā nodrošināt optimālu skābekļa daudzumu ūdenī. 

Grezns tērpa papildinājums
Tuvojoties gadumijai, jādodas uz svētku pasākumiem gan darbavietā, gan skolā vai bērnudārzā, jātiekas ar draugiem un jāuzņem ciemiņi mājas ballītē. Norišu daudz, bet svētku tērpu – mazāk. Taču tas nav pasaules gals, jo ar dažādiem aksesuāriem melnajai vai citas krāsas kleitai var piešķirt jaunus akcentus. Viens no variantiem – ažūrā tīmekļšalle, ko var ļoti ātri uzmeistarot.
Šo interesanto rokdarbu tehniku angliski dēvē par crazy wool, bet latviski – par tīmekļošanu, čunčināšanu vai karameļtehniku. Lai kā arī sauktu, daudz svarīgāk ir tas, ka dažās stundās var tapt apjomīgs rokdarbs. Ja tik liela šalle būtu jāuzada vai jāuztamborē, vajadzētu daudz vairāk laika. Turklāt tīmekļojot iespējams radoši izpausties, veidojot pamatrakstu un aplikācijas, kā arī izvēloties dažādas dzijas faktūras un krāsas. Rokdarbniece Elita Vitenberga, kuras darbi redzami žurnālā, savās tīmekļšallēs iestrādājusi no dzijas savītus aplīšus.

Vecvecāku bērnības gardums
Senāk baltmaizi galdā cēla tikai svētkos, tāpēc no beķerejas vai gadatirgus atvestais ūdenskliņģeris no kviešu miltiem bērnam šķita liels gardums. Lai atsauktu atmiņā piemirstās garšas, dodamies uz Rūjienas pusi, uz Ķoņu dzirnavām, kur ierāda, kā top latviešu tradicionālie ēdieni.
Pirms 200 gadiem celtās ūdensdzirnavas pagājušā gadsimta divdesmitajos gados kļuva par Ernesta Lāmaņa dzimtas īpašumu. Lauku ļaudis no tālākas un tuvākas Rūjienas apkaimes brauca turp malt graudus, gatavot grūbas un putraimus, vērpt vilnu. Ķoņu dzirnavās tagad prasmīgas saimnieces vadībā iespējams piedalīties gan rudzu maizes un ūdenskliņģeru, gan piparkūku cepšanā. 

Piparkūku mīkla dažādām gaumēm
Piparkūku mīkla jāgatavo laikus. Kad tā pastāvēs ledusskapī, piparkūkas būs daudz aromātiskākas un gardākas. Piedāvājam četras atšķirīgasreceptes dažādām gaumēm – klasisko, ātro bez cukura karamelizēšanas steidzīgām saimniecēm, no rudzu miltiem veselīga dzīvesveida piekritējiem un mīksto piparkūku recepti ar žāvētiem augļiem. Visās receptēs norādītais produktu daudzums atbilst 1 kg piparkūku mīklas.

Zobi – līdzināties!
Mainoties ēšanas tradīcijām un uzturam kļūstot mīkstākam, žokļi kļuvuši šaurāki, taču zobi nav palikuši mazāki un tāpēc tiek saspiesti. Ja tie ir šķībi, nereti ir arī nepareizs sakodiens. Dažkārt neatbilstīgas žokļu attiecības ir redzamas arī ārēji, un tās var radīt košļāšanas grūtības. Dziļa sakodiena gadījumā zobi mēdz pastiprināti nodilt. Problēmas vēlams novērst medicīnisku apsvērumu dēļ, tomēr regulēšana lielākoties notiek kosmētiskos nolūkos. Nevar apgalvot, ka šķībi zobi bez regulēšanas bojāsies vairāk, jo arī tādus var labi iztīrīt un izdiegot, vienīgi vairāk jāpiepūlas.
Vecums nav šķērslis, lai taisnotu zobu rindu, taču jābūt veselam žokļa kaulam. Ja nepieciešams, ortodontisku ārstēšanu kombinē ar ķirurģiskām metodēm. Nereti procesā iesaistās periodontologs, lai uzlabotu žokļa kaula veselību, un, ja mutē trūkst zobu, – arī protēzists.

Meklējot ideālu sulas spiedi
Svaigi spiesta sula ir lielisks vitamīnu kokteilis, kuru lietojot regulāri var nostiprināt imūnsistēmu, lai drēgnajā laikā spētu pretoties vīrusu un baciļu uzbrukumiem. Sulu spiedes veikalos ir ļoti plašā klāstā, bet kura ir kvalitatīvākā? Šoreiz eksperimentējam, spiežot sulu ar dažādām spiedēm.
"Uzdrošinos apgalvot, ka pats galvenais kritērijs, vērtējot sulu spiedi, ir izspaidas," secina žurnāliste Aija Geida. "Ja, saspiežot tās rokā, gar pirkstiem tek sula, kļūst žēl izmantoto dārzeņu vai augļu. Eksperimenta gaitā izspaidas tika ieliktas marlītē, lai pārbaudītu, cik daudz sulas no tām var izspiest. Vērtējot pēc trīs punktu sistēmas, pieņēmu, ka 1 – ļoti slapjas, 2 – slapjas, 3 – sausas. Rakstā apskatītas sadzīves elektropreču veikalos nopērkamās sulu spiedes, ekskluzīvās un tiešās tirdzniecības produkciju atstājot citai reizei."

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+