Praktiskais Latvietis

Jauni izsoļu noteikumi
No 2015. gada 1. marta būs spēkā vairākas pārmaiņas izsoļu rīkošanā. Piemēram, ja juridiskās personas maksātnespējas procesa ietvaros nekustamā īpašuma otrā izsole tiks atzīta par nenotikušu, administrators nekavējoties nosūtīs kreditoriem precizēto parādnieka mantas pārdošanas plānu, norādot savu priekšlikumu par turpmāko rīcību ar mantu. Publikācijā žurnālā "Praktiskais Latvietis" lasāma plašāka informācija par citām pārmaiņām izsoļu rīkošanā.

Lai visiem droša uguņošana
"Mana kaimiņa dēls, kuram ir tikai 16 gadu, nesen uz mājām atnesa dažādas pirotehnikas ierīces, kuras izmantošot salūtam Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Vai tiešām likumi atļauj brīvi iegādāties un glabāt mājās šādas lietas? Vai kaimiņu un viņa dēlu var saukt pie atbildības, ja notiks kāds negadījums?" jautā Vitālijs no Daugavpils.
Lai atbildētu, kādu pirotehniku drīkst glabāt un lietot, vispirms jāzina tās iedalījums (jābūt norādītam uz iepakojuma). Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumā tie iedalīti četrās lielās grupās atkarībā no propelenta (sprādzienbīstama viela vai to maisījums) satura, drošības attālumiem, trokšņa līmeņa un citiem darbības raksturlielumiem un īpašībām. Publikācijā likumu skaidrojums, kā, kur un kas drīkst uguņot?

Jaungada naktī prātīgi!
Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 171. panta pirmajā daļā paredzēta atbildība par alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu (izņemot vietas, kur alkoholisko dzērienu lietošanu atļāvusi pašvaldība) vai par atrašanos sabiedriskās vietās tādā reibuma stāvoklī, kas aizskar cilvēka cieņu. Sakiet, ko gribat, bet ar alkoholu labāk uz jūs, pat Jauno gadu sagaidot.

Dārzs ar istabām un vali
Bidiņu ģimenes dārzā visam ļoti patīk augt. Tagad, ziemā, bez smaida neiztikt, jo skujeņiem pret saules apdegumiem saliktas sarkanas rūķu cepures.
Saimniekiem bijusi iespēja plānot dārzu tukšā vietā, ņemot vērā vienīgi mājas atrašanās vietu un ceļu. Bidiņi pārliecinājušies: laiks skrien, augi sakuplo ātri, un tagad lielākā problēma ir nevis stādīšana, bet gan koku, krūmu un ziemciešu noturēšana atvēlētajās robežās. 

Sniegpārsliņu deja logā
Laukā zaļa zāle un brīžiem līst lietus... Lai radītu ziemas sajūtu, svētku priekšvakarā vakarējot var pagatavot baltas, gaisīgas sniegpārsliņas. Ja vien mājās ir kokvilnas diegs un tamboradata, vienā vakarā var satamborēt pilnu logu! Sniegpārsliņu gatavošanā ir divi posmi – tamborēšana un iestīvināšana. Tikai iestīvinātas sniegpārsliņas izskatās eleganti un gaisīgi.

Veģetārietim sevi jāpieskata
Citās valstīs, piemēram, Ķīnā un Indijā, vairākums iedzīvotāju pārtiek galvenokārt no augu valsts produktiem, un arī mūsu sabiedrībā veģetārisms kļūst arvien izplatītāks. Bet lasītāja Velta, kurai abi mazbērni atteikušies no gaļas, jautā: "Vai jauniešu organismam veģetārisms nevarētu kaitēt? Vai puikam nezudīs fiziskais spēks un meitenei neradīsies  mazasinība?"
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Terapijas nodaļas vadītājs, iekšķīgo slimību speciālists Edmunds Jansons skaidro: – Ēst vai neēst gaļu ir cilvēka brīva izvēle. Dažiem, to nelietojot uzturā, uzlabojas pašsajūta. Gaļēdājiem organismā norit aktīvāks vielmaiņas process un ir lielāks enerģijas patēriņš. Veģetāriešiem tas ir mazāk intensīvs un enerģijas izlietojums attiecīgi mazāks, taču tas nenozīmē, ka tiek nodarīts kaitējums veselībai. 

Jērs dārzeņos
Ziemassvētkos galdā bieži vien ceļam cepeti, lielākoties no cūkas vai putna gaļas. Bet mielastam varam izmantot arī jēra cisku. Kopā ar dārzeņiem garšo lieliski. Visgardākā, sulīgākā, maigākā un arī vērtīgākā būs aptuveni pusgadu veca jēra gaļa, jo tajā ir maz tauku un smalko saistaudu. Gada vecumā šā mājlopa gaļa kļūst daudz sīkstāka, taukaināka, ar specifiskāku smaržu, savukārt taukiem ir augsta kušanas temperatūra, tādēļ, lai izvairītos no atdzisušu tauku saliņām, ēdiens jāēd uzreiz pēc pagatavošanas, kamēr ir silts. Restorāna "Ostas skati" pavārs Rūdolfs Šteinbergs soli pa solim rāda, kā cepeti gatavo no jēra ciskas, kas sver 2,9 kilogramus.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+