Praktiskais Latvietis

Atbalsts mazajiem lauksaimniekiem
"Zemkopības ministrija solīja 2015. gadā mazajām saimniecībām maksāt 500 eiro. Kā var pieteikties šim atbalstam, un kad to varēsim saņemt? Vai tiesa, ka vairs nevar pieteikties platību maksājumam, ja šī summa saņemta?" žurnālam "Praktiskais Latvietis" jautā Jānis leja no Dagdas. Bet Kazimirs no Madlienas grib zināt, vai jau ir atvērta atbalsta programmu mazo saimniecību attīstībai.
Ja lauksaimnieks negrib pildīt zaļināšanas un savstarpējās atbilstības prasības, viņš var pieteikties fiksētam atbalsta maksājumam – 500 eiro gadā. To varēs izdarīt tikai 2015. gadā no aprīļa vidus līdz 15. maijam, iesniedzot pieteikumu Lauku atbalsta dienestā (tajā pašā laikā notiks arī pieteikumu iesniegšana platību maksājumu saņemšanai). Mazo lauksaimnieku shēmas atbalstam, tā sauktajiem 500 eiro, var pieteikties gan juridiskas personas, gan fiziskas personas. Izstāties no mazo lauksaimnieku atbalsta shēmas varēs jebkurā brīdī, sākot ar 2016. gadu, taču jāņem vērā: ja saimniecība no tās reiz ir izstājusies, atpakaļ tajā vairs nevar iekļūt.

Zaļināšanas prasības
Lai 2015. gadā saņemtu platību maksājumus pilnā apmērā, būs jāievēro zaļināšanas prasības. Tās attiecas uz saimniecībām, kurās aramzemes platība ir vismaz 10 ha. Plānotais maksājums par zaļināšanas prasību izpildi šajā gadā ir 34 eiro/ha. Lauksaimniekiem, kuri apsaimnieko mazāk nekā 10 ha aramzemes, zaļināšanas maksājums pienākas automātiski, piesakoties platību maksājumiem.
Kas ir zaļināšana? Tā sastāv no:
> kultūraugu dažādošanas;
> ekoloģiski nozīmīgu platību (ENP) – papuvju, pākšaugu, ainavu elementu, laukmalu – izveidošanas un/vai uzturēšanas 5% aramzemes;
> ilggadīgo zālāju (iepriekš pastāvīgās pļavas un ganības) saglabāšanas.
Lai saņemtu atbalsta maksājumus, jāievēro visas trīs zaļināšanas prasības. Kādas – par to publikācijā žurnālā "Praktiskais Latvietis".

Gurķi skaistumam
Dārzkopju entuziastu kolekcijās savu vietu pamazām iekaro arvien jaunas eksotiskas ķirbjaugu sugas, šķirnes un krustojumi. Ar šiem dekoratīvajiem un ēdamajiem gurķiem var papildināt ne tikai dārzu, bet arī balkonu. Kas ir Nepālas melongurķis un Āfrikas gurķis? Kā audzēt neparasta izskata un garšas gurķus?
 
Filozofes un ekonomista zaļā dzīve
Izbaudījuši, kāda ir Rīgā pelnītas maizes garoza, Ilze un Juris Lipski pirms dažiem gadiem nolēma pārcelties uz pastāvīgu dzīvi Krimuldas novada "Jaunstokās" un pievērsties dārzeņkopībai. Neilgā laikā viņi paveikuši daudz. Sāka ar pāris gurķu un ķirbju dobēm, bet tagad apsaimnieko siltumnīcas 500 kvadrātmetru platībā. Ar dārzeņiem un arī dīgstiem viņi apgādā tos, kuriem svarīgs šķiet veselīgs uzturs. Ilzei un Jurim ir daudz interesantu padomu, kā dīgstus izmantot uzturā visu gadu.

Gripa jau klāt!
Draudīgākā ziemas vīrusu slimība ir gripa, kas nevakcinētiem cilvēkiem reizēm izraisa ļoti smagas komplikācijas. Valstī jau izsludināta gripas epidēmija. Kas par to jāzina?
Vispirms jau tad, ja ir tikai aizdomas par gripu, jāpaliek mājās, nevis jādodas uz darbu, skolu vai citām sabiedriskām vietām. Šī slimība jāizguļ, turklāt tā ir lipīga!
Klīnikas "Premium Medical" virsārste un ģimenes ārste Aija Šnikvalde atgādina, ka ar gripas vīrusu aplipinās, ieelpojot inficētu gaisu, saskarsmē ar inficētu cilvēku vai priekšmetiem, ko viņš lietojis vai kam pieskāries, – bērnu rotaļlietām, iepirkumu grozu veikalā vai rokturi sabiedriskajā transportā.

Deguna apūdeņošana
Ir daudz paņēmienu, kā atbrīvoties no iesnām. Taču viens no vienkāršākajiem un saudzīgākajiem veidiem ir deguna skalošana ar sālsūdeni.
Paaudzēs pārbaudīts kakla skalošanas līdzeklis angīnas, faringīta, haimorīta un tonsilīta gadījumā ir silts sālsūdens, kas uz balss saitēm un mutes dobuma un rīkles gļotādu iedarbojas kā antiseptiķis. Starp citu, šīs īpašības dēļ sālsūdeni lieto arī kukaiņu kodumu vietas apkopei.
Tagad ziemā ar sālsūdeni var skalot degunu, ja tas šķiet aizlikts, ir iesnas, ārstu sauktas par rinītu, un pat alerģiskās iesnas! Sāls piesaista šķidrumu, kas uzkrājies deguna blakusdobumos. Tāpēc šis līdzeklis ir īpaši piemērots, kad ir pastiprināta gļotu – iesnu – veidošanās un tecēšana, jo palīdz iztīrīt degunu un mazināt aizlikumu.
Degunu var skalot ar mājās gatavotu sālsūdeni, tīru jūras ūdeni vai aptiekā nopērkamu speciāli attīrītu jūras ūdeni. Kā pagatavot sālsūdeni?

Kuru matraci izvēlēties
"Televīzija mūs bombardē ar matraču reklāmām. Vai visiem cilvēkiem der viens un tas pats? Vai ir atšķirības, iekārtojot guļvietu jaunam un vecam cilvēkam, ļaudīm ar lieko svaru vai ar hroniskām muguras sāpēm?" jautā Daiga no Valmieras.
"Veselības centra 4" vingrošanas un rehabilitācijas nodaļas "Klubs 4" fizioterapeits Jānis Lācis skaidro, ka matracim jābūt ērtam – ne pārāk cietam, ne pārāk mīkstam. Pārāk cietā guļvietā tiek nospiesti audi, asinis sliktāk riņķo, bet pārāk mīkstā jostas daļa ieliecas uz leju, un tas mugurkaulam nav labi. Pirms veikalā izvēlaties matraci, apgulieties uz tā un pārliecinieties, vai ir ērti.
Mugurkaulam vislabākā poza ir gulēšana uz sāna, jo tad tas atpūšas vislabāk. Cilvēkiem ar sirds veselības problēmām ieteicams gulēt uz labā sāna, jo tā ir vieglāk sirdij. Nav ieteicams ilgstoši gulēt uz vēdera, jo tiek nospiestas kakla artērijas un no rīta var sāpēt galva.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+