Praktiskais Latvietis

Nosacīts sods nav iespējams
Aleksandrs no Rīgas žurnālam "Praktiskais Latvietis" raksta: "Manu brāli aizturēja par divām laupīšanām 2013. gadā, lietojot šaujamieroci. Aizgāju uz prokuratūru kā liecinieks, un man pateica, ka nosacītu sodu viņam nekādā gadījumā nepiemēros. Vai tiešām tā ir? Viņš nodarīto ļoti nožēlo un sola, ka nekas tamlīdzīgs vairs nenotiks. Brālim bija pastāvīga darbavieta, turklāt sieva nestrādā, tāpēc jāgādā par viņu un diviem maziem bērniem."
Juristu skaidrojums ir tiešs: "Krimināllikuma 176. panta ceturtajā daļā ir paredzēta atbildība par laupīšanu, ja tā izdarīta, lietojot šaujamieročus vai sprāgstošas vielas, vai ja tā saistīta ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam, vai ja tā izraisījusi citas smagas sekas (sevišķi smags noziegums). Par šādu nodarījumu sods tagad ir brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un probācijas uzraudzība uz laiku līdz trim gadiem. Taču šie grozījumi stājās spēkā tikai 2015. gada 1. janvārī. Līdz 2013. gada 1. aprīlim soda sankcija Krimināllikumā bija vēl smagāka – brīvības atņemšana no desmit līdz septiņpadsmit gadiem, konfiscējot mantu."


Bitēm nevar pavēlēt!
Biškopību vislabāk var apgūt praksē, uzskata biškope Baiba Tikuma. Tāpēc viņa Cīravā izveidojusi mācību dravu, kurā var apgūt dažādas dravošanas metodes. Viena no gudrībām, kas jāielāgo kursu dalībniekiem, – bitenieks ir bišu apkalpojošais personāls nevis otrādi.
Dienā, kad žurnāla "Praktiskais Latvietis" pārstāvji viesojas mācību dravā, saule spīd itin spoži, taču vējš ir tik ledains un stiprs, ka stropus pat nemēģina atvērt. Tādējādi tūliņ tiek apgūta viena no svarīgākajām mācībām dravā – bitēm nevar pavēlēt, un nelabvēlīgos laika apstākļos tās ar stropos lūrētājiem izrīkosies strauji un bargi.
Pavasarī bitēm galvenais ir siltums. Kaut gan ārā daži grādi, saimēs visu laiku ir +36 oC silts, – piekodina biteniece.
Baiba apkopj 80 saimju, un daļa no tām izvietotas mācību dravā. Biškopes galvenais darbības virziens jau 10 gadu ir bišu ciltsdarbs, māšu audzēšana, saimju veidošana. Viņa ir aktīva lektore un kursu apmeklētājiem vienmēr atgādina, ka dravot jāsāk ar kvalitatīvu materiālu – labām saimēm, vērtīgu bišu māti.


Ar kaukāzietēm sīva cīņa
"Pirms divdesmit gadiem nozāģējām lielas Kaukāza plūmes. Katru gadu pavasarī likvidējam visus jaunos dzinumus, taču tie aizvien dzen atvases. Ir dzirdēts par Raundapu, bet nezinu, kā to lietot. Ja uzlej celmam, vai līdzeklis nonāks dziļumā? Kā tas iedarbosies uz apkārt cieši augošajiem kokiem, krūmiem?" vēstulē jautā Līvija no Bauskas novada. Šāda problēma droši vien ir ne vienā vien mazdārziņā.
Dārzniece Maruta Kaminska iesaka veco koku saknes izraut. Šim nolūkam var izmantot dažādu tehniku, pietiks pat ar džipa spēku. Tad būs droši, ka Kaukāza plūmes neataugs. Nedrīkst arī atstāt dažus kokus no audzes, jo palikušie tik un tā dzīs sakņu atvases. Audzelība labi noder, ja vēlas veidot dzīvžogu. Pāraugušu dzīvžogu atjauno, pavasarī jaunā Mēnesī visu nozāģējot.
Ja attiecībā uz Kaukāza plūmēm ir citi plāni, dārzniece iesaka atvases nīdēt vairākkārt – pirmoreiz pavasara beigās, pēc tam vasarā un rudens pusē, turklāt darīt to dilstošā Mēnesī. Ja dzinumus apcirps agri pavasarī, kad daba mostas, to audzelība tiks stimulēta vēl vairāk.


Kopiņas sedzējaugi
Pēc maigās ziemas kapu stādījumi daudzviet ir cietuši – lapas nomelnējušas. Uz kopiņas tradicionāli stāda zemes sedzējus, kas veido blīvu, samērā zemu, zaļu vai citas krāsas paklāju un saglabā dekoratīvo izskatu neatkarīgi no tā, vai augi zied vai nezied. Kopiņa ir galvenā augu rotas dominante kapavietā.
Daiļdārznieks Aivars Irbe domā, ka piemērotākie augi kapu kopiņas apstādīšanai ir klājeniskie kadiķi un Fortīna segliņi. Kadiķi ir mazprasīgi, izturīgi, tomēr tie regulāri jāierobežo, apgriežot ar šķērēm. Uz kopiņas stāda vienu vai divus krūmus. Ko vēl stādīt kapos, kuriem augiem patīk saule, kuriem – ēna, uzzināsiet, izlasot rakstu.


Kafijas ABC
Reti kurš šodien iztiek bez rīta kafijas vai pēcpusdienas espreso. Kam jāpievērš uzmanība, lai dzēriens katrreiz būtu aromātisks, garšīgs un uzmundrinošs?
Speciālisti atzīst – kafijas pupiņu garšu un kvalitāti ietekmē gan audzēšanas vietas klimats, gan augsne. Konstatēts: jo augstāk virs jūras līmeņa kafija audzēta, jo labāka kvalitāte.
Kaut arī pasaulē ir ap 60 kafijas šķirņu, gadu gaitā par visvērtīgākajām un garšas kārpiņām tīkamākajām atzītas divas – Arabica un Robusta. Līdere pasaules kafijas tirgū (70–75% no produkcijas) ir Arabica, jo ir viskvalitatīvākā šķirne ar bagātīgu garšu un lielisku aromātu. Robusta ir ražīgāka un ātraudzīgāka, arī mazāk uzņēmīga pret slimībām nekā Arabica, taču atpaliek garšas un aromāta ziņā. Tāpēc to bieži kombinē ar citām kafijas šķirnēm un izmanto šķīstošās kafijas ražošanā. Rakstā sniegti padomi, kā grauzdēt un gatavot kafiju.


Laikus atklājot, var sekmīgāk ārstēt
Atbildība par savu veselību katram jāuzņemas pašam. Tāpēc vismaz reizi gadā nepieciešama kompleksa veselības pārbaude, lai uzsāktu ārstēšanos un nepieļautu hronisku slimību izpausmes. Regulāri pārbaudoties, laikus var atklāt mugurkaula kaites, hipertensiju vai citas ar asinsriti saistītas slimības, dažādus audzējus, gastrītu, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlu un hroniskas gremošanas sistēmas kaites. – Šīs slimības var diagnosticēt un ārstēt agrīnā stadijā. Iekavējot atklāšanu, nereti tās kļūst hroniskas un ir grūti ārstējamas, – skaidro medicīnas centra "Elite" interniste Anna Aleksandrova.
Ikvienam, kurš pie ģimenes ārsta nav vērsies vismaz gadu, izmaksas par profilaktiskajām apskatēm sedz valsts budžets, ja vien šim ārstam ir līgumattiecības ar valsti. Lai reizi gadā slimību profilakses nolūkos izmeklējumus saņemtu bez maksas, jādodas pie ģimenes ārsta un jāsaņem nosūtījumi uz analīzēm (pilna asinsaina un urīna analīze) un izmeklējumiem (elektrokardiogramma). Piesakot vizīti, ieteicams norādīt, ka nolūks ir profilaktiskā apskate.

Brīdinājuma zīme – mazasinība
Bālumu, nogurumu un elpas trūkumu piepūloties izraisa ne tikai pārslodze un izsīkums, bet arī anēmija. Tā nebūt nav tik nevainīga kaite, kā dažkārt uzskatām. Kāpēc mazasinība rodas, un kā to novērst?
Anēmijas latviskais nosaukums mazasinība ir mānīgs, jo šī diagnoze nozīmē nevis nepietiekamu daudzumu asiņu, bet gan to, ka tajās sarucis hemoglobīna daudzums. Visizplatītākā ir dzelzs deficīta anēmija, no kuras pasaulē cieš aptuveni 500 miljoni cilvēku.
Sliktāka situācija ir mazattīstītās zemēs, kur uzturā raksturīgs dzelzs deficīts un ir izplatīta zarnu parazitoze. Savukārt augsti attīstītajās valstīs galvenie anēmijas iemesli ir kuņģa un zarnu trakta asiņošana, iekaisīgas zarnu kaites, onkoloģiskas slimības, nesabalansētas diētas un arī veģetārisms. Ko darīt, ja trūkst dzelzs? Kādai jābūt sabalansētai ēdienkartei, lai arī ar uzturu uzņemtu nepieciešamās minerālvielas?


Veselības kokteiļi rīta mundrumam
Veselības kokteiļi iedarbojas līdzīgi kā uztura bagātinātāji, bet organisms nepieciešamo saņem dabiskākā veidā, turklāt pievienotās sastāvdaļas ir zināmas. Izvēloties bioloģiskas izcelsmes produktus, organisms vērtīgās vielas labāk asimilē, un iedarbība ir jūtamāka. Piedāvājam vitamīnu, barojošo un organismu attīrošo kokteiļu receptes.  

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+