Praktiskais Latvietis

Bezmaksas juridiskās palīdzības atteikums

Fiziskajai personai ir tiesības pieprasīt valsts nodrošinātu juridisko palīdzību, ja tā:

* ir ieguvusi maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, kādā persona atzīstama par maznodrošinātu vai trūcīgu;

* pēkšņi nonākusi tādā situācijā un materiālajā stāvoklī, kas tai liedz nodrošināt savu tiesību aizsardzību (stihisku nelaimju, nepārvaramas varas vai citu no personas neatkarīgu apstākļu dēļ), vai atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā (īpašā situācijā).

Bet ir gadījumi, kad bezmaksas juridiskā palīdzība tiek atteikta. Par to publikācijā žurnālā "Praktiskais Latvietis". 

 

Vecvecāku tikšanās ar mazbērniem

 "Mans dēls pirms diviem gadiem pārcēlās uz dzīvi ārzemēs, bet šķiršanās no sievas nav oficiāli noformēta. Manam mazdēlam nupat apritēja septiņi gadi. Vedekla man neļauj tikties ar mazdēlu. Mums arī agrāk attiecības ar vedeklu nebija labas, taču savu mazbērnu satiku regulāri un uzskatu, ka man ir tādas tiesības arī tagad, kad ģimene dzīvo šķirti. Kā man rīkoties, lai panāktu tikšanos?" vēstulē žurnālam "Praktiskais Latvietis" jautā vecmāmiņa Ausma no Liepājas.

 Civillikuma 181. pants nosaka, ka bērnam ir tiesības uzturēt personīgas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm. Šajā pašā likuma pantā ir būtiska piebilde: jebkurai personai ir pienākums atturēties no tādām darbībām, kas varētu negatīvi iespaidot bērna attiecības ar kādu no vecākiem. Par to, kā vecvecākiem rīkoties, lai oficiāli nokārtotu saskarsmes tiesības ar mazbērniem, publikācijā žurnālā "Praktiskais Latvietis". 

 

Parāda piedziņa 

"Savulaik savam paziņam aizdevu sešus tūkstošus latu. Viņš man uzrakstīja parādzīmi, kurā apņēmās naudu atdot pēc diviem gadiem. Pagājuši vairāk nekā trīs gadi, bet naudu tā arī neesmu saņēmis. Paziņa no manis izvairās, atrunājas, lai nedaudz pagaidu, ka drīz jau būs. Vai ir kāda iespēja naudu piedzīt bez tiesas starpniecības? Parādzīme diemžēl rakstīta ar roku un ir bez notāra paraksta," raksta Gatis no Carnikavas. 

Civilprocesa likums tiešām paredz vairākus saīsinātus parāda piedziņas veidus. Viens no tiem ir saistību piespiedu izpilde brīdinājuma kārtībā. Tā pieļaujama maksājuma saistībās, kas pamatotas ar dokumentu, arī ar roku rakstītu parādzīmi, un kam iestājies izpildes termiņš. Pieteikums (tā paraugu var atrast Latvijas tiesu portālā www.tiesas.lv) jāiesniedz rajona (pilsētas) tiesas Zemesgrāmatu nodaļai pēc parādnieka deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav, – pēc dzīvesvietas vai juridiskās adreses.

 

Dārzs priekam un dzīvošanai

Caur dārza vārtiņiem Intas Puzānovas un Arņa Juruša dārzā ielūkojas jūra. Tās tuvumā visvairāk romantikas saskatot tie, kam nav tik varenas kaimiņienes, novērojuši saimnieki. Dārza iekārtojums veidots tā, lai aizsargātos no skarbajiem vējiem un pat varenās viešņas ienākšanas pagalmā. Augsto dzīvžogu ieskauta, smilšainajās kāpās radīta zaļa oāze. 

 Kaltenē viss pakārtots specifiskajiem dzīves apstākļiem gan augu, gan atpūtas vietu izvietojumā, gan dzīvesritmā. Tā esot diezgan baisa sajūta, kas piedzīvota pēc kādas lielas vētras, kad no rīta, atverot durvis, ūdens skalojies pie sliekšņa. Spēles noteikumus dārza izveidē diktē jūra, vējš un smilts. 

 

Tomātiem slimības klāt

Ko darīt, ja tomātiem siltumnīcā uz lapām uzmetušies dzeltenbrūngani plankumi, kuriem apakšpusē ir pelēcīga apsarme.

Tā varētu būt sēņu izraisītā slimība – fitoftora. Šogad laika apstākļi bija labi, un ziņas par slimību sāk pienākt tikai pēdējā laikā, – teic tomātu audzētāja Elga Bražūne. Parasti šī kaite uzliesmo pat jūlija sākumā.

Tas, ka slimība parādījusies siltumnīcā, bet lauka nē, pierāda, ka daļēji vainojams arī saimnieks, jo nav ievērots mitruma režīms. Tomātu audzētāja uzsver, ka līdz augusta sākumam tomātu siltumnīcas durvis tur vaļā arī naktī. – Protams, ja vien kādreiz negadās ekstrēmi zemas temperatūras. Ja no rīta, atverot siltumnīcu, sejā iesitas gaiss kā pirtī un no griestiem pil rasa, gaidiet sēņu slimību uzliesmojumu, – brīdina tomātu audzētāja. Saule sāk karsēt tomātu būdu ar pirmajiem stariem, kamēr dārznieks vēl saldi guļ. Tomātiem siltumnīcā vajag pēc iespējas lielāku telpu, brīvību virs galvas, svaigu gaisu.

 

Rezultāta tulkojums 

Valsts apmaksātais dzemdes kakla vēža profilaktiskais izmeklējums veikts, bet rezultāts pacientei nav saprotams – tur rezumējumā tikai burtiņi, cipariņi.

Dzemdes kakla citoloģiskā materiāla analīzes rezultāts parasti tiek aizstāts ar koda apzīmējumiem. Klīnikas "EGV" ginekologs Mārtiņš Levenšteins piebilst, ka vēl pērn kodiem tika izmantots C burts, bet šogad, ieviešot jaunu, vienkāršāku un pārskatāmāku sistēmu, izmanto A burtu. Tomēr apmeklējuma laikā ar ārstu jāvienojas par analīžu rezultāta saņemšanas veidu un tā skaidrojumu.

Par dzemdes kakla citoloģiskā materiāla skrīninga rezultāta atšifrējumu – rakstā žurnālā "Praktiskais Latvietis". 

 

Saudzīga pēdu aprūpe

Lai gan vasarā pēdas vaļējos apavos jūtas brīvāk, tās arvien prasa rūpīgu kopšanu, jo kāju sēnes nekur nepazūd! Vasara šķiet īstais laiks, lai kājās uzmauktu iešļūcenes un dotos dienas gaitās, tomēr šādus apavus vajadzētu izvēlēties pēc iespējas retāk un tikai pludmalē, pirtī vai pie baseina. 

Klikatas nav slikta izvēle, ja to valkāšanai nebūtu nelabvēlīgas blaknes. Staigājot šādos apavos, zole pastāvīgi sitas pret pēdu, īpaši traumē papēdi un veicina sabiezējumus. Rūpēs par pēdu ieteicami apavi, kas tai pieguļ un kam papēža augstums ir līdz 3–4 cm.

Staigāšana basām kājām labvēlīgi ietekmē visu organismu, jo nopļautās zāles rugāji, takas akmentiņi, skujas un pludmales smiltis stimulē asinsriti un norūda ādu, tomēr pastiprināti to arī traumē, veicinot infekciju attīstību. Turklāt saule, pludmales smiltis un jūras ūdens izteikti sausina pēdu ādu, tāpēc vasarā tā sāk pastiprināti zvīņoties, lobīties vai rodas plaisas un sabiezējumi. Šo iemeslu dēļ āda kļūst jutīgāka pret dažādām infekcijām. Kā no tām izvairīties? 

 

Tomātu raža ziemas krājumiem

Kad siltumnīcā tomātu raža sasniedz maksimumu, to ir tik daudz, ka uzreiz nevar apēst. Vai zinājāt, ka šos dārzeņus var viegli izkaltēt un arī saldēt? Piedāvājam četrus veidus, kā pārstrādāt pašu audzēto tomātu ražu – kaltēt, saldēt, vārīt biezeni un likt tomātus savā sulā. 

Vislielākās problēmas ir ar kaltēšanu, jo saimnieces nereti sūdzas, ka mēģinājušas kaltēt tomātus, bet iznākušas cietas un sausas šķēlītes, kuras pirms lietošanas vismaz diennakti jāmērcē aukstā ūdenī. Tas tāpēc, ka nav ievēroti vairāki nosacījumi. Kaltēšanai piemērotāki ir iegareni, miltaini, stingri, līdz galam nenogatavojušies dārzeņi. Sulīgus un mīkstus tomātus izžāvēt būs grūti. 

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+