Praktiskais Latvietis

Darījuma konta līguma zemūdens akmeņi

Žurnālam "Praktiskais Latvietis" Anna no Jelgavas jautā par darījuma konta līgumu. "Vēlos pārdot dzīvokli. Pircējs šim nolūkam grib ņemt aizņēmumu bankā. Uzzināju, ka pirkums tad jānoformē bankā ar darījuma konta līgumu. Kas ir darījuma konts, un kā man nodrošināties, lai saņemtu savu naudu?"

Juriste Gundega Miķelsone (zvērinātu advokātu birojs "Centrs") skaidro, ka, pārdodot nekustamo īpašumu, nereti jāslēdz ne vien pirkuma līgums, bet arī darījuma konta līgums. Pēdējais nepieciešams arī gadījumos, kad pircējs nekustamā īpašuma iegādei aizņemas naudu bankā.

Darījuma konta līgums ir trīspusējs, tas tiek slēgts starp banku, pircēju un pārdevēju. Jēga un mērķis – nodrošināt, lai pircējs un pārdevējs godprātīgi izpilda visus pienākumus pirkuma līguma sakarā, proti, lai pircējs iegūtu nekustamo īpašumu, bet pārdevējs saņemtu naudu. Diemžēl praksē darījuma konta līgums ne vienmēr pilda šādas funkcijas, un negodīgs pircējs var iegūt īpašumā nekustamo īpašumu, pārdevējam par to nesamaksājot ne graša.

Juriste skaidro, kā neiekrist, pārdodot dzīvokli. 

 

Nepilngadīgā apcietinājums

"Manu nepilngadīgo dēlu aizturēja par laupīšanu personu grupā. Viņš ir apcietināts gandrīz pusgadu, tiesa vēl nav notikusi," savu problēmu vēstulē redakcijai klāsta Veronika no Rīgas 

Kriminālprocesa likumā teikts, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja  konkrētās ziņas par faktiem rada pamatotas aizdomas, ka persona ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, par kuru likums paredz brīvības atņemšanu. Apcietinājums piemērojams, ja nevar nodrošināt citu drošības līdzekli, lai persona neizdara jaunu noziegumu, netraucē vai neizvairās no pirmstiesas kriminālprocesa, tiesas vai sprieduma izpildīšanas. 

Cik ilgi drīkst nepilngadīgo turēt apcietinājumā? Vai var prasīt atbrīvošanu? Par to juristes Tatjanas Lubginas skaidrojums rakstā "Nepilngadīgā apcietinājums". 

 

Sveša manta vienai reizei

Ko darīt, ja darbam pēkšņi vajag kādus specifiskus būvinstrumentus, bet negribas tos pirkt un arī no paziņām nevar aizņemties? Vienkāršākais un taisnākais ceļš – iznomāt. Ja cilvēkam kabatā ir personas dokuments un lielāka summa drošības naudai, viņam pieejams viss, kas pašlaik atrodas nomas punkta noliktavā. Piedāvājums ir nesalīdzināmi lielāks nekā tur, kur  amatnieks paradis noderīgas lietas meklēt. Tiek slēgts sadarbības līgums, kurā klients apņemas pret firmas mantu izturēties kā pret savējo, un nomas līgums par konkrēto izvēli. Nepatīkamākā ir drošības nauda, kas uzreiz jānoskaita, jo formāli noteikta 80% apjomā no iekārtas vai instrumenta vērtības. Pati nomas maksa – stingri pēc cenrāža atkarībā no dienu skaita.  

 

Bites slēdz sezonu

Savas 160 saimes un mācību dravu Vecbebros ieziemošanai patlaban gatavo bitenieks Kārlis Skujiņš. Dravnieks atzīst, ka pēc dabas esot brīvdomātājs, kas izpaužas arī dravošanā. Tāpēc topošajiem biteniekiem papildus viņš māca to, kas grāmatās nav rakstīts.

Bitenieks stāsta, ka pamatdarbi dzīves laikā mainījušies, bet bišu kopšana vienmēr bijiusi kā dzīvesveids. Tagad viņš māca jaunos biteniekus, galvenokārt vadot praktiskās nodarbības, jo uzskata, ka tā vislabāk var izprast apgūstamo vielu.

Dravnieks brīdina, ka viņa dravošanas paņēmieni ne vienmēr sakrīt ar oficiālo, gadu gaitā visiem mācīto vienīgo taisnību, ka jādara tā un ne citādi. Viņaprāt, mainījies ir daudz kas, vispirms jau pati daba un laika apstākļi.

Žurnālā "Praktiskais Latvietis" doti padomi par saimes ieziemošanu, rāmju tīrīšanu, bišu barošanu, stropu veidiem. 

 

Kur paliek neizpirktās sēklas

Kur tirgotavā paliek sēklas, kam beidzies derīguma termiņš? Vai tik nav tā, ka vecās sēklas fasē jaunās paciņās un nākamajā sezonā   tirgo no jauna, bet – dārzā tās nedīgst. 

Valsts augu aizsardzības dienesta Sēklu kontroles departamenta direktore Velta Evelone informē, ka Latvijā dekoratīvo augu sēklas neražo un nesertificē, tāpēc atšķirībā no augkopības un dārzeņu kultūrām tās netiek pakļautas Sēklu un šķirņu aprites likumam. Līdz ar to dienesta rīcībā nav sēklu kvalitātes rādītāju, pēc kuriem varētu kontrolēt veikalos nopērkamo puķu sēklu dīgtspēju. 

Kur nonāk sēklas ar beigušos derīguma termiņu, nav iespējams izsekot. Tad tirgotājiem būtu jāskatās uz pirkstiem, lai pierādītu. Tomēr veikalos drīkst tirgot sēklas, kurām beidzies derīguma termiņš, tikai tās jāizvieto atsevišķā stendā. Valsts augu aizsardzības dienests regulē likuma izpildes darbību un bieži vien ir vidutājs starp pircēju un pārdevēju, jo strīdu gadījumā abas iesaistītās puses vienmēr meklē vainīgo, lai attaisnotu sevi, – viņa piebilst. 

 

Zaļa dzīve ar tradīcijām

Gribi skaistu dārzu – mācies! Tā rīkojusies Jana Prosa, viena no Igaunijas skaistāko lauku sētu saimniecēm. Viņas dārzs veidots gudri, ar cieņu pret ainavu, senās tradīcijas tajā lieliski sadzīvo ar modernajām tendencēm. 

Atguvusi senču īpašumu, Prosu ģimene savu māju centusies veidot tā, lai saglabātu senās apdzīvotās vietas Karla Kulas auru. Izmantojot Repinas dārzkopības skolā gūtās zināšanas, Jana mērķtiecīgi ķērusies pie darba. Tagad "Sadevalja" ir atzīta par vienu no Igaunijas skaistākajām lauku sētām. Jana atzīst, ka dobju kompozīciju skices neveido, jo visu labāk iztēlojas acu priekšā kā gleznu. Kad sāk skicēt, stingri nosakot katram augam atvēlēto vietu, dabā tas vienalga neatbilst. Labāk ļauties kompozīcijai uz vietas. Veidojot dārzu, vispirms gan svarīgi pārdomāt zonējumu: kur būs saimniecības, kur – parādes daļa, kur sakņu un augļu dārzs, kur vieta atpūtai. Izdomāt, kas visiem rādāms un kas no svešām acīm slēpjams.  

 

Saules zīmodziņi uz ādas

Nereti uz ādas sarodas brūni plankumiņi, kas ne tikai bojā izskatu, bet reizēm arī liecina par veselības problēmām. Kā atbrīvoties no šiem traipiņiem? Pigmentāciju provocē galvenokārt saule. Ja āda ir pastiprināti jutīga pret ultravioleto starojumu, tajā mēdz rasties dažādas pārmaiņas – vasarraibumi, melazma jeb hloazma, kā arī vecuma plankumi jeb solārais lentigo. Vēls rudens un ziema, kad saulītes būs mazāk, ir īstais laiks, lai pievērstos problēmas risinājumam. 

 

Viltīgie tauciņu uzkrājēji

Nav pareizi liekā svara veicināšanā vainot cukuru vai taukus vien. Svarīgi arī citi produkti, lai gan vēl lielāka nozīme ir visu produktu savstarpējai attiecībai, porcijas lielumam, maltīšu biežumam un dzīvesveidam, tostarp fiziskajām aktivitātēm un miega kvalitātei. Protams, nozīme ir arī veselības stāvoklim un ģenētiskajām īpatnībām, kas veicina izteiktu aptaukošanos vai otrā tipa diabētu.

Ņemot vērā dažādu produktu patēriņa tendences sabiedrībā, uztura speciāliste Viāna Kuļša par bīstamāku uzskata cukuru, jo saldu produktu patērē vairāk nekā taukainu.

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+