Praktiskais Latvietis

Audzinoši piespiedu līdzekļi

"Manu 13 gadu veco dēlu pieķēra maznozīmīga miesas bojājuma izdarīšanā, ko kvalificēja kā administratīvo pārkāpumu. Uzzināju, ka viņam piemēros audzinošus piespiedu līdzekļus. Kādi tie ir, un kā piemēro? Varbūt es vēl varētu kaut kā vienoties ar cietušo?" jautā Andrejs no Rīgas. 

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā teikts, ka pie administratīvās atbildības saucamas personas, kuras līdz  pārkāpuma izdarīšanas brīdim sasniegušas 14 gadu vecumu. Nepilngadīgajiem vecumā no 14 līdz 18 gadiem var piemērot audzinošus piespiedu līdzekļus, taču šāds sods var būt arī nepilngadīgajiem vecumā no 11 līdz 14 gadiem, ja viņi izdarījuši pārkāpumu, par kuru likumā paredzēta administratīvā atbildība. Par sodu veidiem, termiņiem lasiet rakstā. 

 

Pašu gatavotas žāvētavas 

Pēc raksta žurnālā "Praktiskais Latvietis" vairāki lasītāji interesējās, kur nopirkt Latvijā tapušas augļu un ogu žāvētavas vai kā pie tām tikt pašu spēkiem. 

Latvijā vietējie meistari gatavo pārsvarā koka žāvētavas ar nelieliem ventilatoriem un sildelementiem, kuru izstaroto siltumu regulē termostats. Meistari neatklāj savu izgudrojumu knifus, bet, ja ir prasmes un iemaņas darbā ar elektrību, naglām un āmuru, katrs pats var pagatavot elementāru ierīci. Variantu ir daudz. Žurnālā "Praktiskais Latvietis" četras idejas – žāvētava kartona kastē, vecā ledusskapī, koka rāmī un ar sauli darbināma. 

 

Prast izaudzēt un pārdot

Par spīti šīsvasaras laika apstākļu krasajām svārstībām, Dobeles novada Krimūnu pagasta zemnieku saimniecības "Dārzi" īpašnieks Vilnis Locis secina, ka kopējā raža pamatkultūrām šajā sezonā ir ļoti laba. No lauka uz lielveikaliem ceļo saimniecībā izaudzētie ziedkāposti, kabači, sīpoli, bet ķirbji vēl briest. Zemnieku saimniecībā 30 ha platībā audzē dažādus dārzeņus – lielāko daļu aizņem ziedkāposti un kabači, aug arī sīpoli, agrie kāposti, ķirbji, kolrābji, bietes. Kartupeļus stāda nedaudz – vien tik, lai nodrošinātu augu seku. Izaudzēto produkciju realizē ar kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" starpniecību, kas apvieno septiņas Latvijas dārzeņu audzētavas. Kaut gan lielveikalos ir ļoti plašs produktu klāsts no visas pasaules, tajos vienmēr ir vieta arī vietējiem sezonas dārzeņiem. 

Izmantojot tik dažādas kultūras, ļoti daudz roku darba patērējam stādu audzēšanā. Stādījumu kopšanai un ražas novākšanai sagādāti dažādi agregāti – rušinātāji, pacēlāji, kratītāji, katrai kultūrai savs. Lielāko daļu pirkām Polijā, jo atšķirībā no vācu ražojumiem tie maksā daudz lētāk. Šie agregāti ir piemēroti nelielām platībām, un mani apmierina to kvalitāte, – vērtē saimnieks. – Integrētajā saimniekošanā ķīmiskos preparātus lietojam apdomīgi. Augu aizsardzības dienests regulāri pārbauda, vai cīņā ar kāpostu balteņiem un citiem kukaiņiem neizmantojam pārāk daudz ķimikāliju. Zinu, ka ievestie importa dārzeņi ir migloti 5–10 reižu vairāk nekā pašmāju ražotie. To var redzēt vizuāli, jo dārzeņi ir izskatīgi, kamēr vietējie mēdz būt ar bojājumiem.

 

Ja uzbrūk suns 

Pēc vasaras brīvdienām pilsētās atgriežas ne tikai bērni, bet arī mājdzīvnieki. Kamēr nekas nenotiek, tikmēr ir mierīga līdzāspastāvēšana. Bet kā rīkoties, ja dzīvniekam vai cilvēkam uzbrūk cita saimnieka suns?

Lai novērstu suņa uzbrukumu, nedrīkst izdarīt straujas kustības un bēgt. Cilvēkam jāsastingst miera stājā. Cerams, ka suns par nekustīgu objektu zaudēs interesi un upuris, stāvot tādā pozā, sagaidīs palīdzību, piemēram, saimnieks paņems dzīvnieku pie saites. Ja suns klejo viens pats, dzīvnieka uzmanību var novērst kāds cits kustīgs objekts – kaķis, putns, cits suns. 

Ja suns riņķo apkārt un rej, jāgriežas viņam līdzi, jo dzīvnieks nereti mēģina uzbrukt slepus no mugurpuses. Ja suns tomēr uzbrūk, jācenšas aizsegties ar kādu priekšmetu, piemēram, somu. Nav ieteicams sist vai spert, jo tas var saniknot vēl vairāk. Ja suns nogāž gar zemi, vispirms ar rokām jāaizsedz kakls un ausis, seja jāpaslēpj pie krūtīm, kājas – kopā zem sevis. Šāda poza aizsargā dzīvībai svarīgās ķermeņa vietas un palīdz izvairīties no nāvējošiem kodieniem. 

Dzīvnieka uzbrukuma lieciniekam vai upurim uz notikuma vietu jāizsauc policija vai jāvēršas ar iesniegumu policijā, kurā norāda pēc iespējas precīzākus faktus un pierādījumus, – iesaka portāla www.dzivniekupolicija.lv juriste Inese Bāra, kura akcentē saimnieka atbildību. 

 

Asinsgrupu saderība

"Man bija nepieciešama operācija un asinspārliešana. Mana meita pieteicās ziedot asinis, bet izrādījās, ka mums esot nesaderība. Kā bērnam var nebūt man derīgas asinis, ja viņš ir daļa no manis?" neizpratni pauž kāds lasītājs.

Patlaban zināmas četras asinsgrupas – 0, A, B un AB. Dzīves laikā tās nemainās. Visbiežāk cilvēkiem ir A (37%) un 0 (36%) asinsgrupa, bet retāk – B (20%) un AB (7%) asinsgrupa.

Asinsgrupu un rēzus piederību nosaka no vecākiem pārmantotie gēni. Bērns no vecākiem pārmanto to asinsgrupu, kuras gēns ir stiprāks. 

 

Atļukušas austiņas

Par atļukušām ausīm tautā dēvē ārējās auss skrimšļa deformāciju. Bērnam attīstoties, nepilnīgi izveidojas tā izliekums, kas galvenokārt ir iedzimta īpatnība un var būt pārmantota ne tikai no vecākiem, bet arī vecvecākiem. Turklāt dažādas auss skrimšļa deformācijas var būt pārslimotu infekciju sekas.

Kā skaidro Latvijas Plastiskās, rekonstruktīvās un mikroķirurģijas centra plastikas ķirurģe Anda Gaile, uzskats, ka atļukušas ausis veidojas, tās noguļot, ir aplams. Turklāt vecāki nereti mēdz piespiest mazuļa austiņas pie galvas ar stingru cepurīti, taču šie pūliņi neko nedod.  

Ausu formu var novērtēt apmēram divu triju gadu vecumā. Lai bērns izvairītos no nepatīkamiem pārdzīvojumiem, koriģējošu operāciju iesaka veikt pirms skolas gaitu uzsākšanas, jo vēlāk kolektīvā atšķirīgos sāk ķircināt. 

Ja bērns pats nepārdzīvo, kā arī vecāki un skolotāji nenovēro vienaudžu  ķircinošu attieksmi, operāciju var atlikt uz vēlāku laiku vai pat vispār neveikt, – domā Anda Gaile. 

Maziem bērniem operāciju izdara vispārējā narkozē, kas ir psiholoģiski un fiziski vieglāk paciešama. Lielākiem bērniem un pieaugušajiem operācija notiek lokālā anestēzijā. Visbiežāk to izdara no pirmsskolas līdz 30 gadu vecumam.  

 

Ja sāp muskuļi

Kartupeļu talka, sporta nodarbības vai citas fiziskas aktivitātes nereti liek par sevi manīt ar smeldzi muskuļos, jo tie nav bijuši gatavi tik lielai slodzei. Kā nepieļaut un mazināt sāpes? Ko darīt, ja tās nepāriet?   

Pēc pamatīgas piepūles sāpes sākas nākamajā dienā, tās progresē pēcpusdienā un pēc dienas vai divām pāriet. Smagākos gadījumos muskuļi mēdz sāpēt pat nedēļu. 

Vislabāk sev var palīdzēt, kārtīgi izstaipoties kā kaķim. Atbrīvojoties muskuļiem, uzlabosies asinsrite un pienskābe no tiem tiks izvadīta ātrāk, – iesaka osteopāte, fizikālās medicīnas un rehabilitācijas ārste Baiba Smilškalne. – Muskuļi būs pateicīgi arī par aukstu kompresi vai vismaz vēsu priekšmetu, vai pretsāpju ziedi ar atvēsinošu iedarbību. Pieredze liecina, ka daudziem šādos gadījumos labi palīdz veterinārajās aptiekās nopērkamā zirgu ziede. Savukārt, lietojot pretsāpju tabletes, jāraugās, lai tās nekaitētu kuņģa gļotādai

 

Sārtvaidze brūklene

Šogad ir bagāta brūkleņu raža, tāpēc grozu iespējams piepildīt viens un divi. Ir vērts papūlēties, lai ar vērtīgajām ogām papildinātu ziemas krājumus. Turklāt arī ar lapām, kas jāvāc tagad, kad brūklenes nogatavojušās. 

Brūkleņu labo īpašību saraksts ir garš. Tās satur daudz organisko skābju un minerālsāļu, C vitamīnu, pektīnvielas (tās cīnās ar holesterīnu!), mangānu, kāliju un miecvielas. Ogām piemīt baktericīdas un antiseptiskas īpašības, tās, līdzīgi kā āboli, uzlabo ēstgribu un palīdz kuņģim pārstrādāt ēdienu. Ir efektīvs sviedrēšanas līdzeklis, pazemina asinsspiedienu, šķīdina žultsakmeņus un nierakmeņus. Senioriem iesaka brūklenes ēst svaigā veidā, jo labi attīra organismu, stiprina matus un uzlabo sejas krāsu.

Brūklenes var izmantot kā konservantu, piemēram, gatavojot ievārījumu kopā ar āboliem, plūmēm un bumbieriem, jo labi glabājas arī bez cukura. 

Brūkleņu lapas ir tikpat vērtīgas kā ogas. Tās jāievāc vai nu agri pavasarī, kamēr augs nav sācis ziedēt, vai rudenī, kad ogas nogatavojušās. Lapu tējai piemīt pretiekaisuma, dezinficējoša un urīndzenoša iedarbība.

Piedāvājam septiņas receptes, kā brūklenes sagatavot, lai baudītu ziemā.  

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+