Praktiskais Latvietis

Fiktīva laulība

"Manai meitai piedāvā salaulāties par maksu, jo kādam vīrietim no svešas valsts tas dokuments esot ļoti vajadzīgs. Vai viņai tāpēc neradīsies nepatikšanas? Sola jau, ka pēc tam varēšot uzreiz šķirties, bet man tāda slepena papīru smērēšana pat par lielu naudu nepatīk. Kādos gadījumos laulību uzskata par nelikumīgu?" jautā Valentīna no Daugavpils novada

Fiktīvo laulību slazdos parasti ievilina sievietes, kas lētticīgi piekrīt apprecēties ar Pakistānas, Indijas, Bangladešas, Nigērijas un citu valstu pilsoņiem, tādējādi legalizējot viņu uzturēšanos Eiropas Savienībā. Bieži vien tiek piesolīta liela nauda, iespēja atrast darbu ārzemēs, samaksāt kredītus u.tml. Fiktīvo laulību bizness īpaši izplatīts ir Īrijā un Lielbritānijā, valstīs ar lielām imigrantu kopienām un liberālu pieeju laulību reģistrācijai, skaidro juriste Kristīne Krēsliņa. 

Latvijā Krimināllikums paredz, ka par ļaunprātīgu personas nodrošināšanu ar iespēju likumīgi iegūt tiesības uzturēties Latvijas Republikā, citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai Šveices Konfederācijā soda ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Savukārt, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā vai ja šāda iespēja nodrošināta divām vai vairākām personām, vai ja to izdarījusi personu grupa, soda ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

 

Infrasarkanā apkure

Kad sadzīvē parādījās lielie, melnie kluči, ar kuriem reizēm un vietām varēja pat piezvanīt, diezin vai kādam ienāca prātā, ka sācies stacionāro galda telefonu neizbēgams noriets. Ir pagājuši tikai divi gadu desmiti, mobilais telefons jau pavisam citā izskatā tagad ir katram bērnam un pensionāram, bet tā galvenā funkcija kļūst aizvien nenozīmīgāka uz ierīces pārējo iespēju fona. Interesanti, vai līdzīga revolūcija gaidāma arī apkures tehnoloģiju attīstībā? Jaunums apkures tirgū – infrasarkano staru sildītājs. Kas tas ir un kā darbojas? 

 

Mūža darbs un skola

Jau vairāku gadu pieredze ābolu audzēšanā un pārstrādē ir Egitai un Sandim Sudakoviem, kuri saimnieko Lībagu pagastā Talsu pievārtē. Lauku saimniecībā "Kurzemnieki" divarpus hektāros sastādītās teju 2000 dažādu šķirņu ābelītes ģimenei ir gan pārbaudījumu, gan prieka avots. 

Ābeļdārzu izveidoja un iekopa Egitas vecāki Ausma un Kārlis Hofmaņi. Breša laikos viņi par privatizācijas sertifikātiem iegādājās zemesgabalu kopā ar mežu gleznainajā Talsu paugurainē. Vajadzējis palauzīt galvu, kādu saimniecisko darbību tajos pakalniņos un lejās uzsākt. Paklausot speciālistu ieteikumam, izveidojuši augļu dārzu. 

Pirmās 1200 ābeles Hofmaņi iestādījuši 1998. gadā, bet pēc trim gadiem klāt nākušas vēl 700. Tolaik Latvijā pieredze komercdārzu ierīkošanā bijusi niecīga, tāpēc izvēlējušies nevis dažas, bet daudzas šķirnes – tās, pēc kurām bijis lielāks pieprasījums. Viena lieta – ābeles audzēt, bet pavisam cita rūpe – ābolus pārstrādāt. Rakstā uzzināsiet, kā to dara Sudakovi. 

 

Cēlās dālijas

Kolekcionāra Agņa Ābeles dāliju dārzs Jelgavā, pēc neoficiālām ziņām, ir lielākais un bagātīgākais Latvijā. Tas tapis aptuveni divdesmit gadu laikā, un tagad tajā aug vairāk nekā 200 dažādu šķirņu un ap 20 tūkstošiem krāšņi ziedošu krūmu. Augusts un septembris dāliju audzēšanas lietpratējam ir pļaujas laiks. Ziedu formu, krāsu un izmēru dažādības dēļ to skaistuma vilinājumam ļaujas aizvien vairāk cilvēku. Tas liecina, ka dālijas ir plaukstoša kultūra un ieņem stabilu vietu griezto ziedu tirgū. 

Sezonā, kas ilgst 7–8 nedēļas, tirgotājiem piegādājam grieztos ziedus no rīta un vakarā. Pārsvarā realizējam Tallinā, vedot 2–3 kravas autobusus nedēļā. Pircēju netrūktu arī Rīgā, bet mums, pārdevējiem, nav kur ar viņiem tikties, jo galvaspilsētā nedod atļaujas ielu tirdzniecībai ar ziediem. Šā iemesla dēļ pirms dažiem gadiem mūsu bizness nonāca strupceļā – ko darīt? Eksportēt vai bankrotēt? Mums par labu nāca tas, ka Igaunijā dālijas neaudzē grieztiem ziediem, jo tur klimats šīm puķēm ir pārāk auksts. Nepārdodam lēti, toties dālijas ir ļoti kvalitatīvas, – lepojas puķkopis.

 

Ja pagrabs par siltu

Pagrabā rudenī ir par siltu. Kā pazemināt temperatūru, lai āboli nebojātos?

Sausā un siltā pagrabā augļi strauji savīst. Lai to novērstu, pirms tam jācenšas izmantot nakts vēsumu, turot pagraba durvis līdz rītam vaļā un radot caurvēju. Jāraugās, lai telpā neiekļūtu grauzēji, tāpēc pie ieejas jāierīko stiepļu režģis. Sākumā temperatūrai pagrabā nav obligāti jābūt zemai, galvenais, lai tā ir stabila, nesvārstās. Novāktos augļus vēlams tūlīt novietot pagrabā, nevis ilgstoši turēt saules gaismā. Ziemas šķirnēm gada aukstajos mēnešos ir vajadzīga tumsa un līdz +4 oC temperatūra, tad tie labāk nogatavojas, – skaidro Durbes novada bioloģiskās saimniecības "Sproģi" saimnieks Jānis Pakalns. Viņš piebilst, ka šogad Latvijā ābolu raža nav tik bagāta kā pērn, turklāt vēsās vasaras dēļ tā aizkavējās aptuveni par 1–2 nedēļām.

 

Ideālas kartupeļu pankūkas

Saturīga, kraukšķīga, ar zeltainu garoziņu, vidū izcepusies mīksta – daudzi tādu iztēlojas ideālu kartupeļu pankūku. Gaumes ir dažādas, bet skaidrs ir viens: pankūka nedrīkst būt eļļaina, zilgana un vidū jēla. Šoreiz eksperimentējam, ar ko šos dārzeņus sarīvēt, ko pievienot. Kura rīve – elektriskā, mehāniskā vai rokas – ir piemērotākā? 

 

Nezināmi, ēdelīgi kailgliemeži

"Šogad Rojas pusē parādījās lieli, ļoti ēdelīgi kailgliemeži – gaiši un tumši brūni, oranžīgi un melni ar pelēkiem plankumiem. Visvairāk to bija augustā. Tie izlien no rīta un vakarā, dienā jūras krastā var salasīt pāris simtu. Kā līdējus apkarot?" jautā Anita. 

Daugavpils Universitātes Sistemātiskās bioloģijas institūta pētniece Digna Pilāte domā, ka, spriežot pēc raksturojuma, tie varētu būt divu sugu kailgliemeži. Viena, visticamāk, ir ievazātais milzu kailgliemezis (Limax maximus). Tiesa, ārēji ļoti līdzīga ir vietējā suga – tumšais kailgliemezis (Limax cinereoniger). Lai pārliecinātos, jāapskata kailgliemeža pēdas apakša – milzu kailgliemezim tā ir vienkrāsaini gaiša. 

Otri kailgliemeži varētu piederēt pie kādas no trim sugām, kuras var atšķirt tikai pēc dzīvnieku anatomijas, tāpēc tos vajadzētu redzēt speciālistam. Ļoti iespējams, ka ir arī Spānijas kailgliemezis (Arion lusitanicus). 

Šīs sugas ir ievazātas, turklāt īpaši nejauks ir Spānijas kailgliemezis. Tā ir sērga, no kuras iespējams tikt vaļā, tikai ierobežojot mīkstmiešu skaitu. Un to vajadzētu draudzīgi darīt visiem kaimiņiem – apkarot visiem iespējamiem veidiem, pat bez sirdsapziņas pārmetumiem tos samīt vai kā citādi fiziski iznīcināt. Visdrošāk ir kailgliemežus salasīt un apliet ar verdošu ūdeni.

Ir arī citas gliemežu apkarošanas metodes. 

 

Lai kabacis neapniktu

Daži kabaci nenovērtē, bet šim ķirbju dzimtas dārzenim ir daudz labu īpašību. Tas ne vien satur daudz vitamīnu un minerālvielu, bet arī spēj izvadīt lieko šķidrumu no organisma. Tāpēc kabačus bieži izmanto tievētāji.

Kabači ir bagāti ar minerālvielām (magniju, kalciju, fosforu u.c.), ogļhidrātiem, olbaltumvielām un C, B2 un PP vitamīnu. Par vērtīgākajiem uzskata mazos, tikai 10–15 cm garos kabacīšus, jo tajos ir visvairāk vitamīnu. Ja vēlas notievēt, jāgatavo salāti no svaigiem, nelieliem kabačiem, lapu salātiem un citiem dārzeņiem.

Žurnālā "Praktiskais Latvietis" atradīsiet svaigu kabaču salātu, ievārījuma, biezzupas, sautējuma un viltus sēņu mērces. 

 

Obligātās pārbaudes

Kad nākas apmeklēt medicīnas komisiju, lai saņemtu slēdzienu par veselības stāvokli, autovadītāji dažkārt bažījas, vai uz dokumenta būs cerētais ārsta paraksts. Varbūt jau laikus sagatavoties šai komisijai?

Speciāli izveidota medicīnas komisija izvērtē veselības stāvokli un piemērotību vadīt sauszemes un ūdens transportlīdzekļus, nēsāt ieroci, kā arī veikt konkrētus darba pienākumus. Ja ģimenes ārsts ir noslēdzis līgumu ar Ceļu satiksmes drošības direkciju, arī viņam ir tiesības izsniegt nepieciešamo izziņu. Vienīgais nosacījums – personai pie konkrētā ārsta jābūt reģistrētai vismaz pusgadu.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+