Praktiskais Latvietis

Sildošās grīdlīstes

Zinātāji apgalvo, ka apkurē starojuma siltumu dod ne tikai infrasarkanie sildītāji, bet to spējot arī karstais ūdens, kas nokļuvis īpašā grīdlīstu sistēmā. Kā tas iespējams?

Šī varbūt ir viena no nākotnes tehnoloģijām, līdz kurai statistiski vidējam pilsonim vēl jāizaug, mācoties no savām kļūdām. Piemēram, ka tā sauktās siltās grīdas nebūt nav piemērotas dzīvojamās istabās un guļamistabās, jo ceļ augšā putekļus vismaz līdz mūsu deguna līmenim. Starojuma siltums šķiet pievilcīgāks nekā konvekcijas siltums, tikai sadzīvē ienāk lēnām gan zināšanu trūkuma, gan lielo izmaksu dēļ.

 

Spiediens acī

Zināt acu iekšējo spiedienu ir tikpat svarīgi, kā mērīt asinsspiedienu, jo tā paaugstināšanās vai pazemināšanās nelabvēlīgi ietekmē acu veselību. Paaugstināts acu spiediens ir viens no galvenajiem glaukomas riska faktoriem. Šīs slimības gadījumā tiek bojāts redzes nervs un, laikus nesākot lietot zāles, pamazām var zaudēt redzi. Kā vislabāk noteikt spiedienu acīs? Vai par pārmaiņām vienmēr jāuztraucas? 

 

Vīnogas sliņķiem un gardēžiem

Saldi lipīga sula tek gar pirkstiem, un var sasniegt daudzēšanas rekordus, ja esi ticis Latvijā audzētu vīnogu dārzā ražas laikā. Šogad gan tas ir pavēlu, taču siltais rudens ļāvis sagaidīt ogu ienākšanās laiku arī vīnogu audzētāja Gata Kužuma dārzā Bauskā, kur aug vairāk nekā 220 vīnogu šķirņu. Saimnieks pats brīnās, kā nelielā pilsētas dārziņā izdevies tik daudz ietilpināt. Turklāt paliek vieta sievas lepnumam – rožu kolekcijai.  

Vīnogu audzētāja sapnis ir izveidot galda vīnogu plantāciju, lai veikalos būtu ne tikai Latvijā audzētu vīnogu vīni, bet arī pašas ogas, bet līdz tam vēl tālu. Viens no iemesliem ir pašu pircēju zināšanu trūkums, jo, ja ogas ir skaistas, cilvēki netic, ka tās audzētas Latvijā, bet, ja ne visai glītas, nepērk, jo lielveikalos importa ir skaistākas. 

Patlaban Gatis kopj mātesaugu un šķirņu demonstrējumu dārzu pie mājām un jaunizveidotu vīnogu plantāciju, kur aug gan vīna, gan deserta šķirnes.

 

Siers ar dūmiņu

Pasaulē ir vairāki tūkstoši dažādu siera šķirņu ar atšķirīgu ķīmisko sastāvu, garšas īpašībām un tehnoloģiskā procesa īpatnībām. Viens no tiem ir kūpinātais siers, kas plaši pazīstams jau vairāk nekā simt gadu.

Kūpināto sieru Latvijā iepazina pagājušā gadsimta vidū, kad sāka ražot kūpināto siera desu. Sabiedrība valda mīts, ka kūpina nekvalitatīvus sierus. Pieļauju, ka pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad vairāki uzņēmumi sāka ražot kūpināto sieru, varbūt arī izmantoja nekvalitatīvu izejvielu, bet tagad, valdot sīvai konkurencei siera tirgū, nekas tāds nav iedomājams, jo ciestu produkta kvalitāte un uzņēmuma reputācija, – skaidro SIA "Mālpils piensaimnieks" tehnologs Rolands Jomerts. 

Kūpināšanai var izmantot jebkura veida sieru, bet piemērotākie ir svaigie un puscietie. Arī kūpināšanas metodes ir vairākas, un katrai no tām nepieciešama sava kūpinātavas konstrukcija. Piedāvājam 4 receptes ar kūpināto sieru. 

 

Rudens darbi darvā

Dabā ir 2–3 nedēļu nobīde, tas jāņem vērā, arī kopjot bites, – skaidroja biteniece BAIBA TIKUMA. Viens no Baibas galvenajiem padomiem – pirms kaut ko dara, vajag apdomāt, vai man tas der, turklāt dažādus jauninājumus vispirms izmēģināt dažām saimēm. Pareizākā dravošanas metode ir tā, kam ir labs rezultāts – veselīgas bites un bagāts ienesums. Lai bites labi pārziemotu, katram biteniekam jāpārliecinās, vai čaklajām darbonēm mieru ziemā netraucēs ērces. Rakstā uzzināsiet, kuras ir efektīvākās metodes cīņai ar bišu lielāko biedu un ko izdarīt noteikti jāpagūst pirms ziemas.

 

Stādām... pavasari

Veikalu plauktos pārpārēm dažādu šķirņu tulpju, narcišu un citu pavasarī ziedošu sīpolpuķu, kas pēc garās ziemas pirmās priecē acis. Nevienam nav noslēpums: lai skaisti ziedētu arī citu gadu, jāļauj nobriest sīpoliem. Taču pēcziedēšanas  periods agrāk tik skaisto dobi uz kādu laiku padara visai nepievilcīgu. Tāpēc piedāvājam idejas, kā, sīpolpuķes kombinējot ar citām puķēm, dobes skaistumu var pagarināt krietni ilgāku laiku un ar citām tobrīd ziedošajām puķēm vai košo lapojumu novērst skatienu no jau noziedējušiem augiem. 

 

Kā apstrīdēt testamentu

"Mamma ar tēti laulībā nodzīvoja 34 gadus, izskoloja un palīdzēja nostāties uz kājām mums, trim bērniem. Tēta 60 gadu dzimšanas dienā mamma sarīkoja plašas svinības, bet pēc dažiem mēnešiem viņš pēkšņi samīlējās trīsdesmit gadu jaunākā sievietē un sāka dzīvot kopā ar viņu. Tēvs drīz vien iedzīvojās pirmajā infarktā, taču atkopās, paguva pārrakstīt testamentu par labu viņai un pēc tam atkal dabūja infarktu, no kura vairs nepiecēlās. Mums ir aizdomas, ka šī sieviete veicināja viņa nāvi. Vai mēs ar mammu varam apstrīdēt mantojumu, kurā viss (māja, zeme, divas automašīnas) ir novēlēts jaunajai sievai?" vēstulē jautā Līga.  

Skaidrojam, kas pienākas aizgājēja trim bērniem, kuri ir neatraidāmie mantinieki, kāda ir procesuālā kārtība pienākošās daļas saņemšanai un kuros gadījumos testamentu var atzīt par spēkā neesošu. 

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+