Praktiskais Latvietis

Labticīgs vai ļaunticīgs?

"Iegādājos dzīvokli. Gribēju to uzdāvināt meitai kāzās. Noslēdzu pirkuma līgumu, pēc tam ar meitu – dāvinājuma līgumu. Viss it kā bija kārtībā, līgumi tika ierakstīti zemesgrāmatā, bet pēkšņi saņēmu pavēsti no tiesas. It kā šos līgumus grib atcelt, jo kāds dokuments esot viltots, un es tiku nosaukts par ļaunticīgu ieguvēju. Taču nedz es, nedz meita par to neko nezinājām. Ko vispār nozīmē ļaunticīgs ieguvējs? Vai tiešām mūsu noslēgtos līgumus varētu atcelt?" jautā Oskars no Rīgas. 

Civillikuma 909. pants paredz, ka lietas (piemēram, automašīnas vai dzīvokļa) vai tiesības (piemēram, tiesības nomāt vai īrēt lietu) valdījums ir vai nu tiesīgs, vai prettiesīgs. Valdījums, kas iegūts vardarbīgi vai slepenībā no personas, no kuras varētu sagaidīt iebildumus, ir prettiesīgs.

Savukārt Civillikuma 910. pants skaidro, ka valdījums ir vai nu labticīgs, vai ļaunticīgs. Labticīgs valdītājs ir tas, kurš ir pārliecināts, ka nevienam citam nav vairāk tiesību valdīt lietu kā viņam, bet ļaunticīgs – tas, kurš zina, ka viņam nav tiesības lietu valdīt vai ka kādam citam šajā ziņā ir lielākas tiesības nekā viņam. Juriste Kristīne Krēsliņa skaidro gadījumus no tiesu prakses par šo tēmu. 

 

Neparastas ekoķemmes

Loreta un Reinis Pižiki ir jauni, enerģiski cilvēki ar labu izglītību un drosmi riskēt. Vai citādi viņi būtu pievērsušies tik neordināram mazajam biznesam kā ķemmju ražošana no mežacūku sariem un koka.

Vispirms viņi uzsāka dabas tūrisma biznesu – izveidoja SIA "Daba Laba". Reiņa vecāku lauku mājai Ventspils novada Ances pagastā garām tek Irbe, tāpēc šķitis likumsakarīgi izmantot šo priekšrocību. Pirmajā gadā interesentiem iznomāja kanoe laivas, rīkoja pārgājienus, pēc tam tuvējā mežā iekārtoja loka šaušanas trasi. Piedāvājumam bija un joprojām ir liela piekrišana, jo nodoties fiziskām aktivitātēm brīvā dabā grib gan ģimenes ar bērniem, gan darba kolektīvi, reiz pat iegriezušies vecpuišu ballītes dalībnieki. Dabas tūrisms aizgāja labi, taču tā ir sezonāla nodarbe, skaidro Loreta, tāpēc vajadzēja domāt, kam varētu pievērsties ziemā. 

Reinis, būdams mednieks, zināja, ka mežacūku ādas bieži vien netiek izmantotas. Parasti apstrādā tikai pašu trofeju, bet ādu izmet vai aprok, jo ģērēšana, lai tiktu, piemēram, pie paklāja, ir dārgs pakalpojums, – stāsta Loreta. – Reinim radās ideja, ka mēs varētu taisīt ķemmes ar mežacūku sariem.

Uzņēmēji stāsta par savu biznesu un iecerēm nākotnē.

 

Elektrības pircējiem jāsāk rēķināt

Gads pagājis, kopš tika atvērts elektrības tirgus. Ko tālāk darīt? Palikt pie tā paša pārdevēja vai slēgt jaunu līgumu? Vai būtu ietaupījusi, ja izvēlētos citu tarifu "Latvenergo"? Pieņemot, ka saimniecībā elektrības patēriņš būs aptuveni tikpat liels, kurš būtu izdevīgākais variants nākamajam gadam? Dažādi jautājumi neliek mieru. 

Daudziem elektrības tarifi vēl aizvien šķiet tumša padarīšana, taču līdz ar tirgus atvēršanu pircējam pašam jāizvērtē, kas izdevīgāk. Žurnāliste Inita Šteinberga soli pa solim pēta elektrības piegādātāju nosacījumus un cenas. Šajā gadījumā kaimiņu pieredze nederēs – katram elektrības lietošanas paradumi un daudzums ir citāds, līdz ar to atšķirīgs ir arī izdevīgākais maksājumu tarifs. 

Uzņēmuma "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere skaidro, ka tādu klientu, kuri neizvēlējās nevienu tarifu un automātiski veic izlīdzināto maksājumu pēc "Elektrum universālais" piedāvājuma, ir lielākā daļa – 600 000 jeb aptuveni 70% no visiem elektrības patērētājiem. Uzņēmums šiem klientiem jau nosūtījis priecīgo ziņu, ka nākamgad būs jāmaksā mazāk, pat ja nemainīs tarifus. Piemēram, ja mājsaimniecība mēnesī maksā 44,50, tātad patērē aptuveni 260 kWh, nemainot tarifu, maksājums nākamgad būs apmēram 0,165 eiro par 1 kWh līdzšinējo 0,169 vietā. Bet ko sola citi? 

 

Kāpēc nesarkst puansetija

"Kopš pagājušā gada Ziemassvētkiem man kupli sazaļojusi puansetija, taču nevienas sarkanas lapas. Ko darīt, lai tās krāsotos?" jautā Terēze no Rīgas. 

Lai veidotos spilgtās (sarkanās, rozā, raibās, dzeltenbaltās) pielapas pirms Ziemassvētkiem, puansetija bija jāsagatavo jau augustā, septembrī, – skaidro dārzniecības "Sedumi" vadītāja Sandra Mediņa-Tolmane. 

Puansetijai nepieciešama tā sauktā īsā diena. Lai puķe sāktu ziedēt un līdz ar to sarkt, augu laikus vajadzēja regulāri likt tumsā. Var, piemēram, atnākot no darba, ap pulksten pieciem sešiem ielikt skapī, bet no rīta izņemt un novietot gaišā vietā. Nederēs vannas istaba vai gaitenis, kur neilgu laiku ieslēdz gaismu. 

 

Sēņo arī ziemā

Latvijas Dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja Inita Dāniele stāsta, ka samērā silto laika apstākļu dēļ Latvijas mežos joprojām var atrast daudz vērtīgu un garšīgu ēdamo sēņu – dažādas pūkaines, aplocenes, gliemezenes, smiltenes. Vēl īsti nav sākušas augt ziemas celmenes, austeru sānauses. Sēnes ziemā, atkušņa laikā, aug un var lasīt, ja 1–2 nedēļas temperatūra ir plusos. Nelielā salā sēnes sasalst, kļūst mīkstas, taču siltā laikā tās turpina augt. 

 

Rauga mīklas ABC

Ja izceptie pīrāgi ir cieti, vainojama mīkla. Saimniecei jāzina dažas gudrības, lai saldās un sāļās maizītes un arī kliņģeris būtu mīksts un gaisīgs. Soli pa solim žurnālā "Praktiskais Latvietis" viss par rauga mīklas tapšanu. 

Gatavojot mīklu, svarīgi zināt, cik daudz konkrēto sastāvdaļu vajag, kāpēc nepieciešams to atspaidīt, kādā temperatūrā vislabāk raudzēt, kāpēc izstrādājumu vajag uzraudzēt arī pirms likšanas cepeškrāsnī. 

 

Brīdinājuma zīmes uz nagiem 

Nagi viegli lūst, šķeļas un ķeras adītajā šallē. Šīs un citas nevēlamas pārmaiņas bojā izskatu, sagādā neērtības un var liecināt par dažādām slimībām. Kā saprast nagos slēpto informāciju? Kāpēc tie ir trausli un zied? Kādi vitamīni nagiem vajadzīgi ziemā? 

Veseli nagi ir viegli sārti, gludi, elastīgi, bez rievām un sabiezējumiem. Viss, kas uz tiem parādās, vēsta par veselības problēmām, kas bijušas pirms aptuveni trim mēnešiem. 

 

Ķiploki burciņās

"Šogad izaudzis daudz ķiploku, bet līdz pavasarim nekad nesaglabājas. Kā tos sagatavot ziemai?" jautā Valentīna no Ķekavas 

Ķiplokus var uzglabāt līdz pavasarim, ja vien tie nav slimojuši ar kādu kaiti un ja ir vēsa, sausa vieta, piemēram, pieliekamais vai koridors. Ja piemērotas vietas nav, jāķeras vien pie lobīšanas, lai tos varētu salikt burciņās. Četras receptes, kā sagatavot ķiplokus ilgākai glabāšanai. 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+