Praktiskais Latvietis

Parāds Latvijā, maksātnespēja Lielbritānijā

Janīna žurnāla "Praktiskais Latvietis" redakcijai raksta: "Mana māsīca Lielbritānijā atrodas neapskaužamā situācijā, jo viņai ir parādsaistības Latvijā. Vienīgais dzīvoklis Rīgā tika pārdots izsolē, par to neinformējot, un tagad kreditori liek atmaksāt parāda pārpalikumu – aptuveni 35 tūkstošus eiro, ko izsoles ieņēmumi nesedza. Šādu summu viņa nespēj atmaksāt. Kā palīdzēt māsīcai? Esmu dzirdējusi par privātpersonas maksātnespēju ārvalstīs, bet cik tas ir droši? Vai Latvijas kreditors ņems vērā ārvalstīs pieņemto lēmumu par maksātnespēju?" 

Fiziskas personas jeb privātpersonas maksātnespējas process ir tiesisks veids, kā atbrīvoties no parādsaistībām, kuras parādnieks nevar izpildīt pret kreditoru (aizdevuma devēju). Aizdevuma veidi Latvijā, tāpat kā citās Eiropas valstīs, ir dažādi, sākot no patēriņa un hipotekārajiem un beidzot ar finanšu kredītiem, līzingiem u.c.

"Parādsaistības var veidoties ne tikai kredītu, bet arī nesamaksātu komunālo rēķinu, valsts nodokļu, piemēram, nekustamā īpašuma nodokļa, dēļ. Ņemot vērā, ka daudzi Latvijas valstspiederīgie dzīvo dažādās Eiropas Savienības valstīs, Latvijas pilsonis drīkst pieteikties pārrobežu maksātnespējai tajā valstī, kurā pastāvīgi uzturas, maksā nodokļus un strādā," skaidro Mārcis Liors Skadmanis, Latvijas–Lielbritānijas tirdzniecības kameras juridiskās palīdzības vadītājs.

 

Morālais kaitējums

"Vai mēs ar sievu varam prasīt atlīdzību par morālo kaitējumu, ja autoavārijā gāja bojā mūsu dēls? Kuros gadījumos un kādos likumos ir paredzētas tiesības uz šādu kompensāciju? " interesējas Alberts no Rīgas. 

Ar morālo kaitējumu jāsaprot fiziskas vai garīgas ciešanas, kas izraisītas ar neatļautas darbības rezultātā nodarītu cietušā nemantisko tiesību vai nemantisko labumu aizskārumu. Civillikuma 1635. pants paredz, ka katrs tiesību aizskārums (katra neatļauta darbība, kuras dēļ nodarīts kaitējums, arī morālais kaitējums), dod tiesības cietušajam prasīt apmierinājumu no aizskārēja, ciktāl viņu par šo darbību var vainot. Atlīdzības apmēru nosaka tiesa pēc sava ieskata, ņemot vērā morālā kaitējuma smagumu un sekas.

Ja neatļauta darbība (darbība šeit jāsaprot plašākā nozīmē, attiecinot to ne vien uz pašu darbību, bet arī uz atturēšanos no tās jeb bezdarbību) izpaudusies kā noziedzīgs nodarījums pret personas dzīvību, veselību, tikumību, dzimumneaizskaramību, brīvību, godu, cieņu vai pret ģimeni, vai nepilngadīgo, pieņem, ka cietušajam ir nodarīts morālais kaitējums. Citos gadījumos morālais kaitējums cietušajam jāpierāda.

 

Izauguši Latvijai

Mazpulki ir viena no lielākajām bērnu un jauniešu organizācijām Latvijā, kuru 1929. gadā izveidoja Ministru prezidents Kārlis Ulmanis. Tagad 118 mazpulkos ir 1500 mazpulcēnu. Mazpulkā var iemācīties audzēt augus un iekopt skaistas vietas, izgatavot praktiskus un dekoratīvus priekšmetus, pētīt dabu un vēsturi, sportot, apskatīt Latviju un jautri pavadīt laiku nometnēs, arī braukt ciemos pie citiem mazpulkiem Eiropā. Turpmāk žurnālā "Praktiskais Latvietis" informēsim par mazpulku darbiem, projektiem. Šajā numurā – "Izauguši Latvijai"  nominanti, bijušie mazpulcēni, stāsta par mazpulku kustības nozīmi Latvijas laukos.

 

Dārzs ar zaļām istabām

Mums ir pavisam parasts dārziņš, – kautrīgi bilst Katrīna Kāsika no Keilas mazpilsētas Igaunijā. Apmeklētājiem gan tā nešķiet, jo mazā zemes pleķītī izdevies radīt telpiski interesantus risinājumus, izvietot lielu augu bagātību, turklāt atvēlēta  vieta ēdamlietām. 

Dārza plānojumu un apstādījumus veidojusi pati Katrīna, un viņas romantisko pieeju jūt ik uz soļa. Kopšanā, protams, piedalās arī ģimene, bet mājiniekiem lielākoties patīkot baudīt dārza burvīgo gaisotni un piedāvātās iespējas. Šādi dārzs izskatās pēdējos 15 gadus.

 

Esi labi pamanāms tumsā!

Decembrī dienas sarāvušās tik īsas, ka uz darbu vai skolu un mājup ejam tumsā. Kā sevi padarīt autovadītājiem labi pamanāmu?

Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka diennakts tumšajā laikā (no vakara krēslas iestāšanās līdz rīta krēslas izzušanai) ārpus apdzīvotām vietām, kā arī apdzīvotās vietās, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kuri pārvietojas pa brauktuvi vai nomali, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.

Autovadīšanas instruktors Andrejs Zemskovs stāsta, ka naktī prožektoru gaismu labi atstaro speciālas vestes, kā arī svītras, ko ražotāji iestrādā bērnu jakās, kombinezonos un dažās pieaugušo vējjakās.

 

Propoliss der bitēm un cilvēkiem

Viens no vērtīgākajiem bišu produktiem – propoliss – izskatās gluži kā dzintara gabaliņi vai smiltis. Tas savu vērtību nezaudē pat pēc ilgiem gadiem. Ir vērts vākt un lietot!

Bišu darbu var pielīdzināt alķīmijai, jo propoliss tiešām ir brīnumaina viela, – stāsta bitenieks Jānis Sulutaurs no Daugmales. Viņš kopj aptuveni 300 bišu saimju. Propoliss ir viens no bišu radītiem produktiem, ko bitenieks gatavo. Šo darbu var veikt patlaban, kad dravā un dārzā iestājies pamiers. Propolisu cītīgi nokasa gan no noņemtajiem rāmjiem, gan ligzdas telpas tukšajās mājiņās, gan bišu sedziņām.  

Propolisu bites iegūst no tā sauktajiem sveķiem, kurus ievāc no augu ziediem, pumpuriem. Vākumam tās pievieno savas īpašās vielas, un rodas propoliss. Tā sastāvs un īpašības vēl aizvien nav līdz galam izpētītas gluži tāpat kā vaskam. 

Pašas bites propolisu lieto mājas vajadzībām – ar to tiek izziests strops, rāmji, aizdrīvētas spraugas u.c. Tādējādi stropā tiek radīta antibakteriāla vide.

 

Zosu aknu pastēte

Atšķirībā no gaļas, subproduktos – aknās, nierēs, smadzenēs, mēlē u.c. – ir vairāk minerālvielu, vitamīnu un mikroelementu (cinks, mangāns u.c.). Bet aknas esot vērtīgākais dzīvnieku iekšējais orgāns, jo satur pilnvērtīgas olbaltumvielas, ogļhidrātus, A, D un B grupas vitamīnus. 

Restorāna "Neiburgs" šefpavārs Tomass Godiņš pastēti ir gatavojis no zosu, pīļu, tītaru un vistu aknām. – Tītara aknām ir spēcīgāka garša, bet tās ir sausākas nekā vistai, tāpēc pastētei jāliek vairāk sviesta, taču tā ir ļoti garšīga, – viņš stāsta.

Tēlaini salīdzinot, aknas darbojas kā noliktava, ražošanas centrs un pārstrādes rūpnīca, tāpēc pērkot svarīgi zināt, kur putns audzis un ko ēdis. Šefpavārs iesaka aknas pirkt tirgū no zināmiem zemniekiem vai citviet, kur var būt drošs par preces kvalitāti. Tomass Godiņš brīdina, ka no saldētām putnu aknām normāla pastēte neizdodas – tā saiet ziedos.

Restorānā no zosu aknām bieži top delikatese foie gras. Šefpavārs stāsta, kā tā tiek gatavota.

 

Labākā meditācija ir adīšana

Rezultāts man nav vissvarīgākais. Galvenais ir process, – par savu aizraušanos – adīšanu – saka operdziedātāja Evija Martinsone. – Ārzemju kolēģes mūs nesaprastu, bet mūsu operdziedātāju un aktieru aprindās aizraušanās ar rokdarbiem nav retums. – Viņai ir kolēģes, kuras pamanās adīt pat mēģinājumu starplaikos, taču ar viņu tik traki neesot. Adīšanai vajag īpašu noskaņu, iespēju atslēgties no visa. Lai atpūtinātu galvu, vislabākā atpūta ir, vienlaikus skatoties televizoru un adot. – Viena smadzeņu daļa cītīgi skaita valdziņus, otra bauda romantisku kino vai ko citu skaistu, – atklāj Evija. 

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+