Praktiskais Latvietis

Transportlīdzekļiem lielāki nodokļi

Grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredz, ka no nākamā gada 1. janvāra būs jāmaksā lielāki nodokļi. Viens no tiem noteikts par kravas automobiļiem ar pilnu masu līdz 12 000 kg, bet pārmaiņas ir arī citās kategorijās.

 

Kur likt medību ieroci

"Esmu mednieks, un man ir reģistrēts medību ierocis. Šogad līdz decembra beigām jāveic ieroča tehniskā apskate, par ko jāmaksā vismaz 50 eiro. Medībās vairs neeju un nezinu, kā rīkoties ar bisi. Vai drīkstu to pārdot? Varbūt ir kāda vieta, kur ieroci varētu uzglabāt, lai tad, kad būs nauda un vajadzība, nokārtotu tehnisko apskati?" jautā Ēvalds no Kārsavas.

Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Koordinācijas un kontroles pārvaldes Licencēšanas un atļauju sistēmas birojā "Praktiskais Latvietis" uzzināja, ka iespējami divi risinājumi:

> ieroci iespējams padarīt šaušanai nederīgu;

> ieroci var pārdot. 

Kā to pareizi darīt? Par to izvērsts skaidrojums publikācijā.

 

Ļauties radošumam

Aktrise Zane Burnicka uzskata, ka rokdarbi ir sava veida meditācija. Tai viņa ļaujas, gan šujot, gan adot, gan darinot rotas un vēl citādi radoši izpaužoties.

Rokdarbi Zanei vienmēr patikuši. Kad astoņdesmito gadu vidū Latvijā parādījās vācu modes žurnāla "Burda" pirmie numuri, viņa kļuvusi par lielu tā fani un tāda ir joprojām. – Žurnālos bija tik pievilcīgi apģērbu modeļi, ka gandrīz visus gribējās savā garderobē. Man mantojumā bija palikusi vecā labā šujmašīna Singer, un tā es sāku šūt, – aptuveni divdesmit piecus gadus senus notikumus atceras Zane. – Sanāca labi. Mamma smējās, ka viņai, kura beigusi šūšanas kursus, nedz padodas, nedz patīk šūt.

 

Ar smaidu kopjams dārzs

Jāpaiet aptuveni divdesmit, trīsdesmit gadiem, līdz augi sakuplo, sakļaujas, un tad viegli kopjams dārzs ir gatavs, – joko Gunita un Edmunds Levici, kuri iekopuši skaistu un atraktīviem elementiem pilnu dārzu. Tā kompozīciju veido ziemcietes, dekoratīvie krūmi un skujeņi un izceļ saimnieka gatavotie vides objekti. 

Gunitas un Edmunda Levicu dārzs Rojā tapis pamazām – stādījuši un pārstādījuši, līdz ieguvis tagadējo veidolu. Dārzs ar laiku it kā pats pasaka priekšā, kā būtu pareizāk, skaistāk, ērtāk. Pamatu veido lielie skuju koki, lai visu gadu būtu zaļums un aizvējš. Ap tiem sastādīti košumkrūmi un ziemcietes. Jo stādījumi plašāki, jo svarīgāk veidot tā, lai būtu vieglāk kopt. – Tagad, kad dārzam jau gadi 25, tas prasa arvien mazāk darba ikdienā, – secina Gunita. 

Lielākais darbs ir pļaušana, un vismaz trīs stundas tai velta. Vairāk jānoņemas ar grāvja slīpumu, kur apcērp ar trimmeri. Ravēšana nesagādā grūtības, jo darbs galvenokārt līdz Jāņiem. Arī mizu mulčas kārta ierobežo nezāļu sparu.

 

Augu un akmeņu saderībai

Akmeņdārza ierīkošana un kopšana prasa daudz pūļu, jo augu un akmens saskaņu iespējams panākt tikai vairāku gadu laikā. Vēlams veidot kompozīciju, kurā augi ziedētu cits pēc cita un ar sulīgajām, pūkainajām, ādainajām vai adatainajām lapām veidotu gan sīkus spilvenus, gan plašus paklājus. 

Latvijas Dabas muzeja ģeoloģe Sanita Lielbārde atzīst: kā jebkurā lietā, arī akmeņdārza ierīkošanā, akmeņu izvēle ir gaumes lieta. Būtiski, lai tie iederētos apkārtējā ainavā un patiktu pašiem. No izturības viedokļa raugoties, piemērotāki būs magmatiskie ieži, piemēram, granīti, rapakivi granīti, kas ir vieni no izplatītākajiem iežiem Latvijas laukakmeņu sastāvā, kā arī pegmatīti, aplīti un dolerīti.

 

Āmulis – parazīts un simbols!

Latvijā āmuļi konstatēti daudzviet, piemēram, Kurzemē – Rucavas, Nīcas, Priekules, Durbes un Grobiņas novadā. Koncentrēti tie ir Grobiņas un Durbes novadā, Liepājas pilsētā. Viens eksemplārs atrasts Dundagas novadā. Latgalē jaunākā atradne ir Lubānas pusē. Āmuļi aug uz kļavām, liepām, vītoliem, papelēm, ošlapu kļavām, ābelēm, bērziem. Baltais āmulis (Viscum album) ir ziemzaļš augs, kas vairāk izceļas, kad kokiem nobirušas lapas. Gleznainais krūms aug uz citiem kokiem, tāpēc uzskatāms par parazītu taču, piemēram, Lielbritānijā to uzskata par Ziemassvētku simbolu.

 

Ēd, dzer, elpo!

Pavājināta imunitāte un bieža saaukstēšanās, nogurums, vājums, enerģijas zudums un bezmiegs, vēders rada problēmas? Ne vienmēr jāmeklē zāles, jo, iespējams, palīdzēs dabisks, aromātisks medus!

Ēdamkarotē nepārstrādāta produkta ir 64 kalorijas un ne grama tauku, holesterīna vai nātrija. Sastāvā ir aptuveni 80% ogļhidrātu, 18% ūdens un 2% vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju, tāpēc medum piemīt pretiekaisuma un antibakteriālas īpašības. Visvairāk ir B grupas vitamīnu, kalcija, magnija, cinka, fosfora, kālija, fermentu.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+