Praktiskais Latvietis

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis

Šogad ieviesti vairāki grozījumi iedzīvotāju ienākuma, mikrouzņēmumu, pievienotās vērtības, nekustamā īpašuma, akcīzes un citos nodokļos. Par to laika gaitā informēsim žurnāla lasītājus. Vispirms – par iedzīvotāju ienākuma nodokli.

No 2016. gada Latvijā ieviests diferencētais neapliekamais minimums. Tā apmērs atkarīgs no nodokļa maksātāja ienākumu apmēra, un ar nodokli apliekamo ienākumu kopsummā tiek ieskaitīti visi ienākumi, izņemot likumā minētos neapliekamos ienākumus.

 

Ar vērtīgām grāmatām uz ārzemēm

"Man pieder dažas ļoti vecas, vērtīgas grāmatas, ko gribu izvest no Latvijas. Vai man nepieciešama īpaša atļauja? Kur to var saņemt?" jautā Madara no Aizkraukles novada.

Ministru kabineta noteikumi "Mākslas un antikvāro priekšmetu izvešana no Latvijas un ievešana Latvijā" nosaka: lai aizsargātu nacionālās kultūras vērtības un nepieļautu zagto un zudušo kultūras priekšmetu izvešanu (arī nosūtīšanu pa pastu), Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai jāpieņem lēmums par kultūras priekšmetu izvešanu. Inspekcija tam izsniedz noteikta parauga atļauju.

 

Kā lētāk tikt pie malkas

Rūpējot malku aukstajam laikam, daudzi iedzīvotāji kurināmo pērk no piegādātājiem, kurus atrod laikrakstos vai interneta portālos. Taču var izvēlēties arī citu kurināmā sagādes veidu. Ja vēlas pavadīt laiku svaigā gaisā un fiziski pastrādāt, paši var vākt malku ziemai AS "Latvijas valsts meži"un Rīgas pilsētai piederošajos mežos.

SIA "Rīgas meži" mežsaimniecības daļas vadītājs Agris Ciemleja apstiprina, ka iedzīvotājiem patlaban ir iespēja apkurei iegādāties līdz 30 m3 augošu koku koksnes. Vēršoties kādā no tās apsaimniekotajām mežniecībām (adreses un telefoni atrodami uzņēmuma mājaslapā), darbinieks iepazīstinās ar nosacījumiem, kas koksnes sagatavotājam jāievēro darba drošībā un vides aizsardzībā. Pieprasītājam vai viņa pilnvarotai personai noteikti nepieciešama motorzāģa vadītāja apliecība un vēlams atbilstīgs apģērbs.

 

Steļļu valdniece

Tautisko brunču, dvieļu un segu audēja Inta Jansone ir spilgts paraugs tam, ka iespējams piepildīt sapni, ja vien to ļoti vēlas un pietiek uzņēmības un pacietības pārvarēt grūtības. Pirms divpadsmit gadiem viņa neprata aust un  nebija pat mazākās sapratnes, kāda funkcija ir katrai steļļu detaļai. Toties tagad viņa ir noaudusi tautiskos brunčus daudzām Dobeles novada dejotājām un Dobeles Valsts ģimnāzijas koristēm, palīdzējusi cilvēkiem tikt pie sava tautastērpa.

Lietišķā māksla Intai vienmēr šķitusi apbrīnas vērta. No Dobeles braukusi uz Rīgu teju uz visām lielākajām izstādēm, visilgāk uzkavējoties pie austajiem darbiem – gobelēniem, galdautiem, dvieļiem vai tautiskajiem brunčiem. – Šie darinājumi man ļoti patika, taču pat prātā nenāca, ka es kaut ko tādu varētu noaust, jo šķita pārāk sarežģīti. Tāpēc gadiem ilgi biju tikai skatītāja un jūsmotāja.

 

Krievu tomāti vaļaspriekam

"Ilgi neesat rakstījuši par to, kādas jaunas amatieru šķirnes tagad piedāvā tomātu kolekcionāri," rosina Anna no Jelgavas novada.

Jau sen pierādījies, ka Krievijā radītās tomātu šķirnes pie mums uzvedas labāk par dienvidu valstīs selekcionētajām – mazāk slimo, labāk ražo, ir ar teicamām garšas īpašībām. Tāda ir Augstkalnes pagasta saimniecības "Cepļi" saimnieces Inas Frīdbergas pārliecība. Ar visdažādāko amatieršķirņu salīdzināšanu viņa aizraujas jau vairāk nekā desmit gadu, un pašlaik savākts ap 200 šķirņu – lieli un mazi, melni un dzelteni, gareni un apaļi. Žurnālā "Praktiskais Latvietis"  neliels ieskats šķirņu piedāvājumā, kurām maija vidū būs pieejami stādi.

 

Kaķu tualetes nianses

Jo aukstāks laiks, jo vairāk kaķi ēd un ilgāk gulšņā istabas siltumā. Ja reiz tā, luteklim bez savas tualetes neiztikt. Kaķu higiēnas jomā ir daudz speciāli radītu līdzekļu.

Tualetes lietošana ir viena no delikātām tēmām, ko kaķu saimnieki palīdz savam mīlulim risināt, kā nu prot un zina. Taču tā ir ļoti aktuāla, jo milzum daudz mīļdzīvnieku mitinās telpās, nevis kā vecos laikos ķer peles kūtī.

Veterinārās klīnikas "Terion" veterinārārste Viktorija Stavinska iesaka pirmām kārtām domāt par higiēnu. Kaut kur pagalmā sagrābstītas smiltis var būt parazītu pilnas, un dzīvnieks ar tām arī pielāčos visu māju. Pareizākā izvēle – speciālās granulas, ko dēvē par kaķu smiltīm.

 

Iekaisusi vidusauss

Ja iesnām pievienojas ausu sāpes, visticamāk, sācies vidusauss iekaisums un būs nepieciešama ārsta palīdzība. Nebūtu prātīgi to neārstēt, jo var ciest dzirde un rasties citas nepatīkamas sekas. 

Vidusauss iekaisumu var ierosināt gan vīrusi, gan baktērijas. Tas sākas no deguna, jo aizdeguni ar vidusauss dobumu savieno dzirdes kanāls. Ja to nosprostojusi tūska vai gļotas, rodas mikrobu attīstībai labvēlīga vide, bungdobumā sakrājas šķidrums un nereti arī strutas.

Vidusauss iekaisums mēdz rasties biežāk un izpausties smagāk, ja degunā ir anatomiskas pārmaiņas, piemēram, šķība starpsiena, tajā izveidojušies polipi vai ir palielinātas aizdegunes mandeles.  

Pieaugušie ar vidusauss iekaisumu saslimst retāk nekā bērni, toties biežāk var rasties komplikācijas. Mazuļiem dzirdes kanāls ir daudz īsāks un platāks, tāpēc infekcija no deguna vieglāk nokļūst vidusauss dobumā.

 

Bīstama kombinācija

Mājas aptieciņā līdzās plāksterim un jodam mēdz būt arī paracetamols, analgīns, aktivētā ogle un citas tabletes. Ierasts pa kādai iemest mutē, nemaz nelasot instrukciju. Taču vajadzētu gan!

Saaukstēšanās vai gripa, alerģija vai galvassāpes, trauma vai hroniskas slimības paasinājums pirms ballītes, dzimšanas dienas svinībām, draugu tikšanās vai ģimenes saieta... Dzert vai nedzert un ko dzert – zāles vai glāzīti grādīgā? Pirms medikamentu lietošanas vienmēr jāizlasa zāļu lietošanas instrukcija, kur parasti ir informācija, kādam nolūkam zāles paredzētas, kā pareizi tās lietot un kā samazināt mijiedarbības un blakusparādību risku.

Gan alkohols, gan medikamenti ir ķīmiskas vielas ar diezgan stipru iedarbību. Lietojot vienlaikus ar alkoholu, zāļu efekts var pastiprināties, samazināties vai izraisīt negaidītas blaknes, ko dažkārt pat nav iespējams uzminēt. 

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+