Praktiskais Latvietis

Polise drošam ceļojumam

Plānojot ceļojumus, braucēji nereti ir tā aizrāvušies ar koferu kravāšanu, ka aizmirst par savu veselību. Bet ceļā var gadīties visādi, tāpēc drošāk laikus iegādāties ceļojuma apdrošināšanas polisi.

Pētījumu kompānijas "RAIT Group" pagājušā gada nogalē veiktās iedzīvotāju aptaujas dati rāda, ka Latvijas iedzīvotāji atpūtas braucienus uz ārvalstīm labprātāk plāno paši, nevis izmanto tūrisma aģentūru pakalpojumus. Tāpēc pēdējās dienās pirms atvaļinājuma ceļotāju prātus bieži vien aizņem domas par to, kas līdz ceļojuma sākumam vēl jāpaveic, un steigā aizmirst apdrošināties. Dodoties ārpus Eiropas, ceļojumu polises tūristi iegādājas gandrīz vienmēr, turpretī ceļojumiem pa Eiropu, vēl jo vairāk – uz Lietuvu vai Igauniju daudzi tās joprojām uzskata par nelietderīgu formalitāti un liekiem izdevumiem. Taču nopietni negadījumi, ieskaitot lielus izdevumus, var atgadīties gan tuvās, gan tālās zemēs. Slimības vai neparedzētu apstākļu dēļ reizēm pat jāatsakās no ceļojuma. 

Ja ceļojums nebūs noticis un ja nopirkta apdrošināšanas polise ar atbilstīgu segumu, apdrošinātājs segs izdevumus par viesnīcu, prāmju biļetes u.c. izdevumus. Turklāt apdrošinātāja konsultāciju pa tālruni dzimtajā valodā var saņemt 24 stundas diennaktī.

 

Azartspēļu nosacījumi

"Vai kaut kur ir noteikts, cik ilgā laikā jāizmaksā laimests, kas iegūts spēļu zālē? Vai automātos drīkst spēlēt uz kredīta? Kuros gadījumos var pieprasīt, lai, spēlējot azartspēles, persona atklāj savus personas datus?" jautā Artūrs no Rīgas. 

Azartspēļu un izložu likums paredz, ka azartspēļu organizētājs

> laimestu, kas nepārsniedz 720 eiro, izmaksā nekavējoties,

> laimestu no 721 eiro līdz 14 300 eiro izmaksā 24 stundu laikā,

> laimestu, kas pārsniedz 14 300 eiro, izmaksā azartspēles noteikumos apstiprinātajā kārtībā ne vēlāk kā 30 dienu laikā un ne vairāk kā divos maksājumos.

Pēc spēlētāja lūguma laimestu var izmaksāt skaidrā naudā vai ar pārskaitījumu uz norādīto kontu bankā. Interaktīvo azartspēļu organizētājam aizliegts pārskaitīt laimestu uz kontu, no kura netika veikta iemaksa likmes izdarīšanai.

Azartspēļu organizētājam aizliegts izsniegt spēlētājiem jebkāda veida aizdevumus vai kredītus, kā arī piedāvāt piedalīšanos azartspēlē par velti, kā dāvanu vai balvu vai kā kompensāciju par preces iegādi vai pakalpojumu saņemšanu.

 

Mājai tek skurstenis. Kā pret to cīnīties?

Šī ir klasiska nelaime, kas piemeklē jo daudzas vecās mājas, kur ķieģeļu skurstenī uzaudzis sodrēju un kreozota slānis, tāpēc melnā darva, vispirms grauzdama mūrjavu, vēlas izkļūt arī ārpusē. Acīmredzot ir nokavēts periods, kad procesu vēl varēja nobremzēt ar intensīvāku kurināšanu, sausāku malku un regulāru skursteņa tīrīšanu. Tagad atliek tikai ķirurģiska iejaukšanās – jauna dūmvada ierīkošana, vecajā ķieģeļu kanālā (parasti 29 x 29 cm) ievietojot, piemēram, 23 cm diametra nerūsējoša tērauda cauruli. Operāciju vēlams uzticēt sertificētiem meistariem, uzsver Latvijas Amatniecības kameras Krāšņu un kamīnu podnieku biedrības vadītāja vietnieks amata meistars Andrejs Bogdanovs, jo iespējami visādi brīnumi, it īpaši dūmeņu pakošanā.

 

Izturīgas un veiklas miniaitiņas

Uzskata, ka cilvēki punduraitas turēja jau bronzas laikmetā un ka tās ir mājas aitu priekšteces. Soji (Soay) aitiņas ir daudz mazāka auguma, sver vidēji 25–30 kg, toties ir izturīgākas un veiklākas. Kažoks mēdz būt melns, tumši vai gaiši brūns. Dzīvniekiem ir īsa, tieva astīte un mīksta, maiga, bet īsa (7–10 cm) vilna. Auni lepojas ar ļoti izturīgiem, pusaplī savītiem ragiem. Aitas var būt gan ar ragiem, gan bez tiem.

Desmit gadu pieredze punduraitu audzēšanā ir minizoodārza saimniecei Agijai Urtānei. Viņa slavē dzīvnieku gaļu – tā atzīta par delikatesi, ir tumšā krāsā kā medījumiem, izcili garšīga, līdzīga brieža gaļai. Kā aitas audzēt? Par to lasiet žurnālā "Praktiskais Latvietis".

 

(Ne)skati vīru pēc cepures?

Lai gan sievietes mēdz apgalvot, ka izskatam nav nozīmes, tomēr neapzināti gribas, lai mīļotais vīrietis ir fiziski pievilcīgs, veselīgs. Turklāt pēc dažām ārējām pazīmēm var spriest par viņa spēju radīt pēcnācējus.

Jaunākie pētījumi androloģijā, medicīnas nozarē, kas pēta un ārstē vīrieša veselību, atklāta savstarpēja saistība starp vīrieša ārējo izskatu un viņa fertilitāti jeb auglību. Tiesa gan, šie kritēriji vērtējami kopā ar veselības stāvokli.

Andrologs Jurijs Fiļins skaidro, ka augsts sievišķo iezīmju īpatsvars vīrieša izskatā (plāni un mīksti mati, taisna to augšanas līnija uz pieres un vēdera lejasdaļā, augsts balss tembrs u.tml.) var liecināt par iespējami vāju seksuālo temperamentu. Šādā gadījumā dzimumsistēma ir daudz uzņēmīgāka pret ārējās vides kaitējumiem un dažādu slimību radītajām blaknēm. Tiesa, arī mačo tipa vīrietis nav pasargāts no auglības traucējumiem.

Vīrieša augums un svars par auglību neko būtisku neizsaka. Svarīga ir šo rādītāju attiecība jeb ķermeņa masas indeksu (ĶMI).

 

Kāpēc jāmērcē rieksti

Rieksti nereti rada smaguma sajūtu vēderā, pastiprināti veidojas gāzes, tāpēc mēdz teikt, ka tā ir smaga barība. kas nav piemērota kuņģim. Patiesība slēpjas pavisam kur citur. 

Rieksts vai sēkliņa ir auga jaunā paaudze, turpinājums. Tajā koncentrēts dzīvības spēks, spēja kļūt par lielu koku vai varenu augu. Lai tas notiktu, jābūt atbilstīgiem apstākļiem – siltam, mitram klimatam, pietiekamam daudzumam saules. Māte daba ielikusi riekstos un sēkliņās aizsardzības atslēgu – enzīmu inhibitorus un antiuzturvielas, piemēram, fitīnskābi, kas sargā līdz brīdim, kad rodas piemērota vide augšanai. Tieši šo enzīmu inhibitoru dēļ rodas smaguma sajūta vēderā.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+