Praktiskais Latvietis

Servitūtu labirinti

"Dzīvoju laukos, un man pieder diezgan liela platība ar pļavām, kur regulāri vācu sienu. Mantojumā ir arī neliela lauku mājiņa. Kādreiz ar kaimiņu vienojāmies, ka varēšu braukt pa ceļu caur viņa īpašumu kā servitūtu, bet tagad viņš ceļ pretenzijas, ka es ceļu izdangāju. Taču kaimiņš pats sācis celt māju blakus manam īpašumam, tāpēc man dārzā pastāvīgi tek ūdens. Kā jādibina servitūti? Vai pietiek tikai ar mutisku vienošanos? Pastāstiet plašāk par servitūtiem!" raksta lasītājs Māris no Madonas novada.

Jautājumus par servitūtiem reglamentē Civillikuma III daļas ceturtā nodaļa. Likums paredz, ka servitūts ir tādas tiesības uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesības uz to lietošanas ziņā ir ierobežotas par labu kādai noteiktai personai vai noteiktam zemesgabalam.

Par labu konkrētai fiziskai vai juridiskai personai tiek nodibināts personālservitūts. Par lietojuma priekšmetu var būt dažāda manta, piemēram, dzīvokļa tiesības ir tiesības lietot par dzīvokli svešu māju, tomēr nekaitējot pašai mājai. Persona, kam pieder dzīvokļa tiesības, var atdot telpas citiem vienīgi ar īpašnieka piekrišanu.

Savukārt par labu noteiktam nekustamajam īpašumam (kā šajā gadījumā) tiek nodibināts reālservitūts, piemēram, attiecībā uz lauku, tīrumu, pļavu, dārzu u.tml. vai ēku, vienalga, vai laukos vai pilsētā.

 

Pēc bērzu sulām uz tirgu vai mežu

Sniegs jau nokusis, tūlīt kokiem sāks briest pumpuri, un tas nozīmē – klāt sulu laiks. Ja savā pagalmā vai mežā aug bērzs, pie svaigām sulām tikt viegli. Ko darīt citiem? Vai ir droši sulas pirkt tirgū? Vai iespējams saņemt atļauju tās pašam tecināt tuvējā mežā?

Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere informē: prasības bērzu sulu iegūšanai (ražošanai) un tirdzniecībai nelielos apjomos reglamentē Ministru kabineta 2010. gada 1. jūnija noteikumi Nr. 499 "Higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārajai ražošanai un tiešajai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā".

Nelielu apjomu (ne vairāk kā 300 litru bērzu sulu gadā) ikviens drīkst pārdot tirgos, gadatirgos vai ielu tirdzniecības vietās, kur to atvēl pašvaldība. Atļauts sulas piegādāt arī mazumtirdzniecības uzņēmumam, kas tieši apgādā galapatērētāju.

 

Hiacinšu ziedu virpulī

"Kā uzziedināt hiacintes?" grib zināt žurnāla lasītāji.

Lai ieriestos liela un blīva ziedkopa, sīpolam pēc norakšanas vajadzīgs miera periods, kura laikā veidojas zieda aizmetņi, pēc tam sīpolam aug saknes. Sīpolpuķu kolekcionārs Jānis Dukaļskis atgādina, ka hiacinšu uzziedināšanai piemēroti vismaz 4,5–5 cm diametra (16–17 cm apkārtmēra) sīpoli – jo tie lielāki, jo skaistākas, kuplākas ziedkopas.

Savā dārzniecībā hiacintes uzziedinām no janvāra sākuma līdz februāra beigām, stādot galvenokārt šķirnes ar košām, krāsainām ziedu vārpām. Cilvēkiem vairāk patīk rozā, zilganvioletās, raibi oranžās, mazāk populāras ir zilās, dzeltenās, sarkanās, kā arī pildītās hiacintes, – atzīst zemnieku saimniecības "Dārzniecība" vadītāja Ilona Stanga.

 

Puķu trakums Lietuvā

Dārzs bez vasaras puķēm nav dārzs, ir pārliecināti kaimiņvalstī Lietuvā. Puķes tur stāda, kur vien iespējams, un, jo vairāk, jo labāk. Ar tām var panākt lietuviešiem tik mīļo košumu un krāsu bagātību. Dažas idejas ir vērts nošpikot.

Vasaras puķes saviem dārziem lietuvieši lielākoties audzē paši. Kaimiņu dārznieki stāstīja, ka vēl nav attapušies pēc eiro ieviešanas, kad pēkšņi divreiz dārgāki kļuvuši arī vasaras puķu dēsti. Puķes viņi sēj, pārziemina vai iegādājas jaunstādus, ko piedāvā vairākas firmas.

 

Kur ģimenēm pulcēties

Lieldienās var svinēt pavasara saulgriežus, svētīt Kristus atdzimšanu vai vienkārši baudīt garās brīvdienas. Šis ir laiks, kad pulcēties ģimenēm un iet ciemos. Bet, ja sanāk viesi, vienmēr ir cienasts. Kliņģeris, kūka, salds kakao un olas – krāsotas, lielas un mazas, šokolādes un marcipāna. Ogres tehnikuma Pārtikas ražošanas, ēdināšanas un viesmīlības pakalpojumu nodaļas pedagoģes Lilita Meldere, Māra Strazdiņa, Kristīne Lūse aicina padomāt ne tikai par cienastu, bet arī par interesantu galda klājumu.

 

Pret augstu asinsspiedienu

"Kā ar akupunktūru var samazināt paaugstinātu asinsspiedienu? Uz kuriem punktiem vajag iedarboties?" vaicā žurnāla lasītāja Daina no Jaunjelgavas novada.

Adatu terapeits Raimonds Puksts atzīst, ka nav iespējams nosaukt konkrētus punktus, kuru ietekmēšana palīdzētu ikvienam, jo hipertonija ir sarežģīta slimība, kam mēdz būt dažādi iemesli un arī atšķirīgas pakāpes. Lai risinātu problēmu, veselības stāvoklis jāvērtē kompleksi un individuāli katram slimniekam. Atsevišķos gadījumos cilvēks uz sava ķermeņa punktiem varētu iedarboties pats, taču visiem vieni un tie paši padomi nederēs.

Vēl padomju laikā Latvijā tika izdota no vācu valodas tulkota grāmata "Akupresūra visiem" ar attēlotiem konkrētiem punktiem, uz kuriem jāiedarbojas noteiktu slimību gadījumā. Taču oriģināls bija daudz biezāks nekā tulkojums, un tas rada šaubas, vai tajā atrodama visa nepieciešamā informācija, – ārsts min piemēru.  

Lai pārliecinātu par problēmas komplicētību, dakteris skaidro, ka hipertonijas gadījumā paaugstinās diastoliskais asinsspiediens un sašaurinās arteriolas jeb sīkie asinsvadiņi. Austrumu medicīnā gan nav jēdziena hipertonija, jo senatnē nebija tonometru un asinsspiedienu nevarēja izmērīt, taču mūsdienās austrumnieku un rietumnieku skatījums daudzējādā ziņā ir līdzīgs, piemēram, emociju lielo ietekmi uz veselības stāvokli atzīst gan Rietumu, gan Austrumu medicīnā. 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+