Praktiskais Latvietis

Mantojumu ābece

Teju vai katru dienu nākas atbildēt uz lasītāju jautājumiem par mantojumiem, tāpēc vērts atgādināt dažas būtiskas pamatlietas. Kas ir mantojums, kas – testaments?

Mantojuma tiesības reglamentē Civillikuma otrā daļa. Likumā teikts, ka mantojums ir kopība, kurā ietilpst visa kustamā un nekustamā manta, kā arī citiem atdodamās tiesības un saistības, kas mirušajam piederējušas. Mantojuma atstājējs savu gribu var izteikt testamentā vai mantojuma līgumā. Ja šādu dokumentu nav, ir spēkā likumiskā mantošana.

Mantot var gan fiziskas, gan juridiskas personas. Aicinājums mantot rodas, mantojumam atklājoties, t. i., kad mantojuma atstājējs ir miris. Taču mantojuma atstājēja nāve ar atbilstīgu dokumentu jāpierāda mantojuma pieprasītājam. Jāatceras, ka līgumiskām mantojuma tiesībām (ja atstāts mantojuma līgums) ir priekšroka pret testamentārajām, bet tām abām savukārt ir priekšroka pret likumiskajām, taču visi trīs mantojuma tiesību veidi var pastāvēt kopīgi.

 

Ātro kredītu gūstā

"Vīrs nevarēja laikā atmaksāt kredītu bankā. Lai norēķinātos, paņēma ātro kredītu, bet tas situāciju neglāba, pēc tam atkal nākamo, un tālāk jau viss aizvēlās kā lavīna. Tagad viņam jāatdod gandrīz 10 000 eiro. Mums ir četri mazi bērni, un es algotu darbu nestrādāju. Ko darīt?" jautā Anita no Ogres novada.

Ja paši ar naudas lietām vairs netiekam galā, jāmeklē gudri padomdevēji. Viena no iespējām – Latvijas Komercbanku asociācijas paspārnē izveidotais neatkarīgais Konsultāciju un mediācijas centrs, kas sola palīdzēt tiem, kam ir grūtības nokārtot kredītsaistības vai izveidojušās nesaskaņas ar banku. Būtiski, ka konsultācijas ir bez maksas.

Stāsta centra konsultante Diāna Kvedere: – Lai gan strādājam tikai četrus mēnešus, esam jau sapratuši galvenās problēmas, kas uztrauc mūsu klientus. Pārsvarā tie ir kredīti Latvijas komercbankās, ko cilvēki dažādu iemeslu dēļ nav varējuši samaksāt, arī komunikācija ar bankām nav devusi rezultātus. Pieredze rāda, ka kredītu ņēmējiem problēmas sagādā vairākas parādsaistības, kam nepieciešams risinājums, piemēram, ņemti ātrie kredīti, lai dzēstu galvenās parādsaistības, nepadomājot, ka visi kredīti kādreiz tik un tā būs jāatdod un problēmas nekur nepazudīs.

Konsultāciju un mediācijas centrs palīdz klientiem atrast ceļu uz bankām un iesaka veidus, kā labāk risināt kredītu maksājumu problēmas. Vairāk par iespējām lasiet žurnālā "Praktiskais Latvietis".

 

Sapnis par elektrību

Kad mūsdienu mājoklī pazūd elektrība, tas principā ir pasaules gals, jo visa dzīve pēkšņi apstājas, arī dažādi sūkņi un motori. Ir grūti saprast, kā šodien vispār var iztikt bez vienkāršākajām sadzīves ierīcēm, kaut vai regulāri uzlādēt mobilo telefonu. Diemžēl Latvijā elektrības pieslēguma nav aptuveni simt mājsaimniecībām, trešajā daļā ir deklarēti iedzīvotāji, tātad viņiem tā ir vienīgā dzīves vieta, liecina a/s “Sadales tīkls” apkopotā pašvaldību informācija. Ir vietas, kur šis uzņēmums gatavs pakalpot, taču gaidāmās izmaksas potenciālajiem klientiem ir prātam un makam netveramas. Ar labdarību neviens nenodarbojas, tomēr normāli dzīvot gribas visiem.

Nopirkt ģeneratoru nav problēma – tuvākajā būvmateriālu lielveikalā ir gan dārgāki, gan lētāki. Kuru izvēlēties?

 

Aitas ainavai un gaļas ražošanai

Aitu hobijšķirnes vairāk domātas ainavas uzlabošanai (lauku tūrismam), savukārt komercšķirnes – intensīvai gaļas ražošanai. Katrā valstī ir kāda vietējā šķirne, ko izmanto kā mātes šķirni, respektīvi, aitu mātes krusto ar gaļas šķirnes teķiem. Lai papildinātu ganāmpulku, vietējās saimniecības regulāri ieved vaislas materiālu no ārvalstīm. Katrai ievestajai šķirnei ir diezgan smags adaptācijas laiks, tāpēc pirmajos gados iegūt ļoti kvalitatīvus vaislas dzīvniekus ir sarežģīti. Žurnālā "Praktiskais Latvietis" informācija par vairākām netradicionālām aitu šķirnēm.

 

Uzveikt plaušu karsoni

Lai nerastos komplikācijas, svarīgi plaušu karsoni jeb pneimoniju izārstēt pilnībā. Lietojot ārsta izrakstītās antibiotikas un ievērojot citus ieteikumus, parasti tas veiksmīgi izdodas. Kā stāsta P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Plaušu slimību centra vadītāja Dace Žentiņa, parasti antibiotikas lieto 5–10 dienas. Ja temperatūra mazinās 72 stundu laikā, visticamāk, medikamenti izvēlēti pareizi un atbilstīgā devā.

 

Sargi aknas no liekām zālēm

Zāles būtu jālieto tikai tad, kad nepieciešams, un, ja iespējams, īslaicīgi, lai nekaitētu aknām. Šis orgāns pārstrādā uzņemtos medikamentus, tāpēc tam rodas papildu slodze. Kā nenodarīt pāri aknām?

Kā stāsta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centra Aknu slimību nodaļas vadītāja Ieva Tolmane, medikamenti ir pārbaudīti klīniskajos pētījumos, tādēļ lielākajā daļā gadījumu ir zināms, ko no tiem varam gaidīt. Ārsts, kurš izrakstījis zāles, lai maksimāli pasargātu pacientu, nosūta to uz noteiktām pārbaudēm. Taču var kaitēt arī bez receptes nopērkamie medikamenti un uztura bagātinātāji, kuri parasti tiek lietoti bez mediķa ziņas, īpaši, ja to dara nepamatoti un ilgstoši.

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+