Praktiskais Latvietis

Baltā glābējkastīte – dūmu detektors

Ugunsdzēsēji, pētot dzīvojamās ēkās izcēlušos ugunsgrēku cēloņus un notikuma apstākļus, bieži secina, ka lielākā daļa bojāgājušo miruši nevis no fiziskiem apdegumiem, bet gan no saindēšanās ar vielām, kas rodas, sadegot sadzīves priekšmetiem un mēbelēm. Tātad, ja laikus būtu saņemts brīdinājums par briesmām, pastāv liela iespēja, ka no nelaimes varētu izvairīties. Uzstādīt savā mājoklī dūmu detektoru nozīmē pasargāt ģimeni no ugunsnelaimes, jo īpaši nakts laikā, kad visi guļ saldā miegā. Šīs ierīces un to cenas atšķiras, tāpēc svarīgi izvēlēties vietai un mērķim atbilstīgāko.

 

Koku pavasara spēks

Koku spēks mūsdienās, tāpat kā senatnē, tiek izmantots veselības un enerģijas vairošanai, un tā nav tikai netveramā kosmiskā enerģija – šodien cilvēki vairāk tic redzamajam, taustāmajam vai ar citām maņām uztveramajam. Veci ļaudis zina teikt, ka, pieglaužoties ar vaigu apsei, pāriet zobu sāpes, pieliekot sasisto kāju ievai, mazinās zilums.

Kokiem un krūmiem piemīt ne tikai bioenerģētiskas, bet arī ārstnieciskas īpašības – drogas ir pumpuri, lapas, ziedi, augļi, smalkie zariņi un miza. Pavasarī izmanto gan svaigus koku un krūmu lapu un ziedu pumpurus, gan vasas un tikko plaukušās lapiņas, pievienojot lociņu un citu zaļumu salātiem. Pavasarī to sastāvā ir īpaši daudz bioloģiski aktīvo vielu, turklāt tās ir organismam piemērotās proporcijās un lieliski stimulē vielmaiņas procesus.

Tautas medicīnā visbiežāk izmanto priedi, bērzu, liepu, aveni, upeni, papeli, apsi, ievu. Tomēr, tāpat kā garša, arī iedarbība katram var būt citāda.

 

Ēdieni Mātes dienai

Mums katram ir četri vecvecāki, var būt vairāki brāļi un māsas, tantes un onkuļi, bet māte ir tikai viena. Kopš bērna piedzimšanas pirmajiem mirkļiem viņa nepagurusi rūpējas par savu lolojumu. Sagatavo pieaugušo dzīvei un nezaudē modrību par atvasi, kad tā jau izlidojusi no ģimenes ligzdas.

Šosvētdien būs Mātes diena, kad mīļus, ģimeniskus un kulināriem pārsteigumiem pilnus svētkus varam sagādāt savai lolotājai. Tikai jāizrotā telpa, jāizcep kūka, jāsakuļ kokteiļi un jāpagatavo nelielas uzkodas. Sniedzam dažas gardas receptes ko vērts ir izmēģināt.

 

Strijas – neglītas pārmaiņas uz ādas

Strijas ir zemādas saistaudu plīsumi, kas rodas ādas audu nevienmērīgas iestiepšanās dēļ, kurus pakāpeniski aizvieto rētaudi. Kaut gan pastāv uzskats, ka strijas galvenokārt ir sieviešu problēma, strauji mainoties svaram, no tām nav pasargāts neviens. Ko darīt, lai nepieļautu neglītās pārmaiņas uz ādas? Ja strijas tomēr radušās, kā no tām atbrīvoties?

 

Pašas gatavota kosmētika

Ja veikalos piedāvātā kosmētika neapmierina un vai šķiet par dārgu,  skaistumkopšanas līdzekļus var mēģināt gatavot mājās no vienkāršām vielām. – Vienmēr labs rezultāts ir, lietojot dažādus eļļu maisījumus. Maciņam draudzīgi, un alerģijas noteikti nebūs. Turklāt svaiga manta, bez konservantiem. Lai sasniegtu vēlamo efektu, jāņem vērā arī tas, ka sejas kopšana ir komplekss process, ne tikai krēma uzziešana, – teic kosmētiķe Sarmīte Kauliņa, kura aizrāvusies ar dabiskās kosmētikas lietošanu un iesaka to arī citiem.

 

Mūsdienīga apkure privātmājai

Jau sen pagājuši laiki, kad ēkas apsildei bija jāizvēlas malkas krāsns apkure. Tagad mājas siltuma avots var būt siltumsūknis, gāzes vai granulu katls. Kurš no šiem veidiem ir visefektīvākais un lietderīgākais? Izmantojot dažādas apkures sistēmas, izmaksu atšķirības var būt ievērojamas, it sevišķi raugoties uz ilgtermiņa izdevumiem. Pēdējā laikā aizvien lielāku popularitāti iemanto siltumsūkņi, kā arī granulu katli, taču savu aktualitāti nav zaudējusi arī gāzes apkure. Lai zinātu, kura no apkures sistēmām ir izdevīgāka, salīdzinām dažādus apkures veidus.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+